Ο θηλασμός λειτουργεί με τις αρχές της ζήτησης και της προσφοράς

Ο θηλασμός λειτουργεί με τις αρχές της ζήτησης και της προσφοράς

Πώς να θηλάσετε με επιτυχία

Οι ορμόνες που παράγονται κατά την εγκυμοσύνη προετοιμάζουν τον μαστό για να παραχθεί γάλα. Κατά τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης οι μαστοί μπορεί να είναι λίγο διογκωμένοι ή ευαίσθητοι.


Πολλές μητέρες δεν αντιλαμβάνονται αλλαγές στον μαστό και αυτό είναι φυσιολογικό, ενώ άλλες συνειδητοποιούν την έκκριση μικρής ποσότητας από πρωτόγαλα (πύαρ) μετά από τον πέμπτο μήνα.

Αμέσως μετά τον τοκετό, ιδανικά το μωρό θηλάζει μέσα στο 1ο ημίωρο ζωής. Έτσι, με τη διέγερση της θηλής παράγονται οι ορμόνες που προάγουν την παραγωγή γάλακτος.

Τις πρώτες μέρες το βρέφος χρειάζεται μόνο πρωτόγαλα, το οποίο παράγεται σε μικρή ποσότητα από τον μαστό και εκκρίνεται σταγόνα-σταγόνα.

Αυτό σημαίνει ότι το βρέφος θηλάζει συχνά και για πολλή ώρα, όποτε το ζητήσει (on demand). Αυτό προκαλεί διέγερση στη θηλή που διαβιβάζει μήνυμα στον εγκέφαλο για να αυξήσει περισσότερο τις ορμόνες που ρυθμίζουν την ποσότητα του γάλακτος που θα παραχθεί.

Ο μητρικός θηλασμός λειτουργεί με τις αρχές της ζήτησης και της προσφοράς

Όσο περισσότερο θηλάζει το βρέφος και όσο περισσότερο γάλα αφαιρεί από τον μαστό, τόσο περισσότερο γάλα παράγει η μητέρα. Έτσι, οι μητέρες με δίδυμα μπορούν να παράξουν αρκετό γάλα και για τα δύο βρέφη αν θηλάζουν και τα δύο.

Το συμπλήρωμα με ξένο γάλα (φόρμουλα) παρεμβαίνει σε αυτό τον φυσιολογικό μηχανισμό της παραγωγής γάλακτος, με αποτέλεσμα μειωμένη παραγωγή.

Διαβάστε περισσότερα: Ο θηλασμός και ο φαύλος κύκλος του μπιμπερό

Δημοσίευση: 29/6/17

Σχετικά άρθρα:

    Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται στο mitrikosthilasmos.com, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *