Αφήστε τις γυναίκες να γεννήσουν φυσιολογικά!


Οι γυναίκες που γεννούν πρέπει να έχουν το χρόνο να προσπαθήσουν να γεννήσουν φυσιολογικά και να μην οδηγούνται βιαστικά στη καισαρική τομή όταν η γέννα αργεί να προχωρήσει.


Γράφει ο επιστημονικός συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com Παναγιώτης Χριστόπουλος MD, MSc, PhD, IFEPAG, Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Director EURAPAG

Ο μαιευτήρας πρέπει να έχει υπομονή και να προσπαθεί να αποφύγει την καισαρική τομή όσο η γυναίκα και το έμβρυο είναι ασφαλή. Αυτό είναι και το πνεύμα των πρόσφατων οδηγιών από το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων Γυναικολόγων και την Εταιρεία Εμβρυομητρικής Ιατρικής.

Σε κάποιες γυναίκες ο τοκετός μπορεί να εξελίσσεται πιο αργά από όσο νομίζουμε. Ακόμα περισσότερος χρόνος και υπομονή πρέπει να δίνεται στις γυναίκες που γεννούν για πρώτη φορά, καθώς σε αυτές ο τοκετός διαρκεί ακόμα περισσότερο. Επίσης μια άσκοπη καισαρική στο πρώτο παιδί θα αναγκάσει πιθανότατα τη γυναίκα να γεννήσει και τα επόμενα παιδιά της πάλι με καισαρική.

Από τα παραπάνω καταλαβαίνουμε ότι είναι απαραίτητο να δώσουμε περισσότερο χρόνο στη γυναίκα και να έχουμε την υπομονή να προσπαθήσουμε να γεννήσει φυσιολογικά.

Ο στόχος μας είναι να κάνουμε καισαρική τομή μόνο όταν υπάρχει σοβαρός ιατρικός λόγος που βάζει σε κίνδυνο την υγεία της μητέρας και του παιδιού. Φυσικά δεν ξεχνάμε ότι η καισαρική τομή είναι μια επέμβαση που μπορεί να σώσει τη ζωή της μητέρας ή του παιδιού όταν χρειαστεί. Πρέπει όμως να εφαρμόζεται μονό όταν υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι και καταστάσεις και όχι επιπόλαια.

Έτσι λοιπόν πρέπει να έχουμε σαν κανόνα ότι:

  • Ο γυναικολόγος πρέπει να δίνει στη γυναίκα περισσότερο χρόνο και να δείχνει υπομονή και επιμονή, προσπαθώντας να βοηθήσει τη γυναίκα να γεννήσει με φυσιολογικό τοκετό.
  • Ενθαρρύνουμε τη γυναίκα να προσπαθήσει να γεννήσει φυσιολογικά και να μην εγκαταλείπει πρόωρα την προσπάθεια.
  • Προετοιμάζουμε τη μέλλουσα μαμά ψυχολογικά και σωματικά με ασκήσεις, ψυχοπροφυλακτική, και συμβουλές για σωστή διατροφή.

Με τη σωστή προετοιμασία της εγκύου, την καλή συνεργασία και επικοινωνία μεταξύ γιατρού και εγκύου και με υπομονή και επιμονή μπορούμε να βοηθήσουμε πολλές γυναίκες να γεννήσουν με φυσιολογικό τοκετό και να αποκτήσουν το παιδί τους με τον τρόπο που ονειρεύονται.

Δημοσίευση: 28/6/17
    Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται στο mitrikosthilasmos.com, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *