ΕΡΕΥΝΑ: Όταν δίνεται χρόνος στις γυναίκες για να γεννήσουν μειώνονται οι καισαρικές!

ΕΡΕΥΝΑ: Όταν δίνεται χρόνος στις γυναίκες για να γεννήσουν μειώνονται οι καισαρικές!

Μπορούν να υπάρξουν οφέλη αν επιτρέψουμε στις γυναίκες να έχουν περισσότερο χρόνο για να γεννήσουν

Το Αμερικάνικο Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων είναι αυτό που υποστηρίζει ότι οι γυναίκες που γίνονται για πρώτη φορά μητέρες κατά την διάρκεια του τοκετού έχουν περίπου τρεις ώρες μέχρι να γεννήσουν το μωρό τους.

Αυτό, αν κάνουν επισκληρίδιο ένεση, ενώ αν δεν κάνουν έχουν δύο ώρες κι εκτός αυτού, είναι αναμενόμενο να έχουν ένα μεγαλύτερο σε χρονική διάρκεια δεύτερο μέρος τοκετού. Οι υπεύθυνοι γιατροί μπορεί να προχωρήσουν σε καισαρική τομή ή σε επεμβατικό τοκετό (εμβρυουλκία, σικυουλκία).

Ωστόσο, μια νέα έρευνα ανακάλυψε ότι όταν δόθηκε σε γυναίκες μια ακόμα ώρα για να γεννήσουν φυσικά, ο αριθμός των καισαρικών μειώθηκε στο μισό. Και παρά το ότι η έρευνα -η οποία δημοσιεύτηκε στο American Journal of Obstetrics and Gynecology- είναι μικρή και δεν θα αλλάξει πιθανότατα τις ιατρικές συνήθειες σύντομα, οι ερευνήτριες και οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι παρέχει μια απαραίτητη κριτική των καθιερωμένων και πιθανώς απαρχαιωμένων μεθόδων.

«Η χρονική σύσταση που ισχύει μέχρι σήμερα προκύπτει από συστάσεις των ειδικών από την περίοδο του 1800» είπε η Dr. Alexis Gimovsky ειδική στην μητρική και εμβρυική ιατρική του πανεπιστημίου Thomas Jefferson στην Pennsylvania και μια εκ των συγγραφέων της μελέτης.

«Έκτοτε υπάρχουν μόνο αναδρομικά δεδομένα τα οποία απλά επιβεβαιώνουν τις οδηγίες.» Για παράδειγμα, τη δεκαετία του 1950 η έρευνα ασχολήθηκε με προηγούμενα στοιχεία και βρήκε ότι οι γυναίκες που γεννούσαν μέσα σε δύο ώρες είχαν μικρότερα ποσοστά λοιμώξεων και αιμορραγιών μετά τον τοκετό. Το 1955 μια άλλη ερευνητική ομάδα συμπέρανε ότι οι περισσότερες γυναίκες χωρίς αναισθησία γεννούσαν μέσα σε δύο ώρες.

Η νέα έρευνα περιλάμβανε 78 γυναίκες που γεννούσαν για πρώτη φορά στο Νοσοκομείο του Πανεπιστημίου Thomas Jefferson στις οποίες δόθηκε με τυχαίο τρόπο η δυνατότητα να έχουν το γνωστό χρονικό περιθώριο των τριών ωρών για να γεννήσουν ή η δυνατότητα να γεννήσουν μέσα σε τέσσερις ώρες. (Η ερευνητική ομάδα παρακολούθησε μόνο γυναίκες που είχαν κάνει επισκληρίδιο γιατί δεν υπήρχαν γυναίκες οι οποίες δεν είχαν πάρει φάρμακα για τον πόνο και ταυτόχρονα πληρούσαν τα κριτήρια της έρευνας.)

«Μπορούν να υπάρξουν οφέλη αν επιτρέψουμε στις γυναίκες να έχουν περισσότερο χρόνο για να γεννήσουν.» Συνολικά το 43.2 % των γυναικών που είχαν τρεις ώρες στη διάθεσή τους κατέληξε στην καισαρική. Αλλά μόνο το 19,5 % των γυναικών που είχαν τέσσερις ώρες στη διάθεσή τους έκανε καισαρική.

«Η έρευνα έδειξε αυτό που έτσι κι αλλιώς παρατηρούμε στην πράξη εδώ και χρόνια, ότι, δηλαδή, είναι ωφέλιμο να δίνεται περισσότερος χρόνος στις γυναίκες προκειμένου να γεννήσουν.» είπε η Gimovsky. «Είμαστε ενθουσιασμένοι που αυτή η τακτική μείωσε σημαντικά την πιθανότητα καισαρικής στη συγκεκριμένη κατηγορία γυναικών.»

Η ερευνητική ομάδα δε βρήκε κάποια ένδειξη ότι δίνοντας στις γυναίκες μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο τοκετού αντιμετώπισαν οι ίδιες ή τα μωρά τους περισσότερους κινδύνους -αν και η Gimovsky προειδοποίησε ότι η έρευνα ήταν πολύ περιορισμένη ώστε να διακρίνει τους πιθανούς κινδύνους με απόλυτη βεβαιότητα. Προηγούμενη έρευνα βρήκε ότι υπάρχουν περισσότεροι κίνδυνοι για την υγεία της μητέρας και του μωρού όταν ο τοκετός διαρκεί πάρα πολύ, οπότε αυτή είναι μια παράμετρος που απαιτεί περαιτέρω διερεύνηση.

Φυσικά, για πολλές γυναίκες και μωρά η καισαρική τομή είναι ζωτικής σημασίας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά οι καισαρικές τομές να μην ξεπερνούν το 10-15 % των γεννήσεων σε κάθε χώρα, αλλά μια πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε ότι οι αριθμοί μητρικής και βρεφικής θνησιμότητας μειώνονται στις χώρες στις οποίες ο αριθμός των καισαρικών φτάνει στο 19%. Η επέμβαση σώζει ζωές.

Ο στόχος της νέας έρευνας δεν είναι να αμφισβητήσει αυτό το γεγονός αλλά να βοηθήσει ώστε να είναι σίγουρο ότι οι συστάσεις που ακολουθούνται από τους περισσότερους γιατρούς βασίζονται σε ισχυρές και ξεκάθαρες αποδείξεις. Αυτή τη στιγμή πάνω από 30% των γεννήσεων στις Η.Π.Α είναι καισαρικές και η Gimovsky είπε ότι περίπου 10-15% αυτών των περιπτώσεων προκύπτουν όταν το δεύτερο στάδιο του τοκετού καθυστερεί.

Προηγούμενες έρευνες έδειξαν επίσης ότι το να παρέχεται περισσότερος χρόνος στις γυναίκες συντελεί στο να μειωθούν κάποιες χειρουργικές επεμβάσεις κατά τον τοκετό. Μια έρευνα βρήκε για παράδειγμα ότι οι γυναίκες σήμερα τείνουν να ολοκληρώνουν τον τοκετό σε περισσότερο χρόνο από ό,τι οι γυναίκες 50 χρόνια πριν. Το γιατί δεν είναι ακόμα κατανοητό. Αλλά όπως ανέφερε το NPR μια επιπλοκή των ευρημάτων είναι ότι «οι μαιευτήρες σήμερα μπορεί να βιάζονται να κάνουν καισαρική γιατί χρησιμοποιούν μια ξεπερασμένη σύσταση όσον αφορά στο πόσο χρόνο πρέπει να διαρκεί ένας τοκετός.»

Οι γυναίκες που είναι έγκυες πρέπει να ενθαρρύνονται να μιλήσουν στους γιατρούς και το προσωπικό για τις επιλογές που έχουν, είπε η Gimovsky -κατανοώντας φυσικά ότι υπάρχουν φορές που η παρέμβαση είναι τελείως απαραίτητη.

«Μια γυναίκα μπορεί να συζητήσει με την-τον γιατρό της κατά τη διάρκεια του τοκετού αν ο κυριότερος λόγος επιλογής της καισαρικής τομής είναι μόνο ο χρόνος…είναι φυσιολογικό να ρωτήσει αν μπορεί να έχει περισσότερο χρόνο. Είναι κάτι τελείως απλό, αλλά κάνει τεράστια διαφορά στη ζωή της.» είπε.

Δημοσίευση: 15/6/2017
ΠΗΓΗ: juniorsclub.gr

Σχετικά άρθρα:

    Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται στο mitrikosthilasmos.com, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *