Η πρόκληση ή η επιτάχυνση του τοκετού αυξάνει τον κίνδυνο αυτισμού για το παιδί

Η πρόκληση ή η επιτάχυνση του τοκετού αυξάνει τον κίνδυνο αυτισμού για το παιδί

Όταν ο τοκετός προκαλείται ή επιταχύνεται με τεχνητό τρόπο (φάρμακα κ.α.), τότε το παιδί που θα γεννηθεί αντιμετωπίζει αυξημένο κίνδυνο αυτισμού, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, τη μεγαλύτερη έως τώρα πάνω σε αυτό το θέμα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Σάιμον Γκρέγκορι της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Ντιουκ της Β. Καρολίνας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο παιδιατρικό περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου “JAMA Pediatrics”, σύμφωνα με το BBC, μελέτησαν στατιστικά στοιχεία για γεννήσεις περίπου 625.000 παιδιών, από τα οποία τα 5.500 είχαν αυτισμό.

Τα 13 στα 1.000 αγόρια και τα τέσσερα στα 1.000 κορίτσια γεννιούνται με αυτισμό, αλλά η πιθανότητα είναι κατά 35% μεγαλύτερη στα αγόρια, αν η μητέρα τους χρειάστηκε φάρμακα ή άλλη επέμβαση για να γεννήσει ή για να επιταχυνθεί ο αργός τοκετός της. Αντίθετα, ο αυξημένος κίνδυνος για τα νεογέννητα κορίτσια αφορά μόνο την επιτάχυνση και όχι την τεχνητή έναρξη του τοκετού.

Πάντως, οι επιστήμονες καθησύχασαν ότι η πρόκληση τοκετού παραμένει γενικά μια ασφαλής, συχνά αναγκαία και σωτήρια μέθοδος.

Δημοσίευση 13/8/2013, Πηγή: ΑΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *