Όταν το μωρό θηλάζει, στέλνει σήματα στον εγκέφαλό σας να εκκρίνει δύο ορμόνες, την προλακτίνη και την ωκυτοκίνη.
Η πρώτη από αυτές τις ορμόνες διεγείρει την παραγωγή γάλακτος. Αυτό σημαίνει ότι όσο πιο πολύ θηλάζει το μωρό, τόσο περισσότερη προλακτίνη εκκρίνεται και τόσο περισσότερο γάλα παράγεται. Μία ώρα μετά το θηλασμό, περίπου 40% του γάλακτος έχει αντικατασταθεί και ύστερα από δύο ώρες έχει αντικατασταθεί το 75%. Αυτό σημαίνει ότι το περισσότερο γάλα παράγεται στο διάστημα του θηλασμού και αμέσως μετά το θηλασμό.
Η άλλη ορμόνη (ωκυτοκίνη) διασφαλίζει ότι το γάλα θα κατηφορίσει προς τους γαλακτοφόρους πόρους. Αυτό ονομάζεται αντανακλαστικό καθόδου του γάλακτος*. Αυτό το αντανακλαστικό βοηθά το μωρό να θηλάσει το γάλα. Εξαιτίας αυτού του αντανακλαστικού, θα νιώθετε τσιμπήματα ή ήπιες σουβλιές στο στήθος σας, που μερικές φορές μπορεί να γίνουν έντονες. Το αίσθημα αυτό ποικίλλει σημαντικά σε κάθε γυναίκα. Μπορεί να το παρατηρήσετε όταν ακούτε το μωρό να κλαίει ή αν έχει περάσει αρκετή ώρα από τον τελευταίο θηλασμό.
Το ίδιο αντανακλαστικό επηρεάζει και τους δύο μαστούς, επομένως μπορεί να δείτε σταγόνες γάλακτος να στάζουν και από την άλλη θηλή. Εάν βάλετε το δάχτυλό σας στη θηλή του μαστού από τον οποίο δεν θηλάζει το βρέφος, το γάλα θα πάψει να στάζει μέχρι να βάλετε το μωρό σε αυτόν τον μαστό.
Το αντανακλαστικό καθόδου του γάλακτος μπορεί να επηρεαστεί όταν είστε κουρασμένη, στενοχωρημένη ή έχετε άγχος για το αν έχετε αρκετό γάλα ή όταν ο θηλασμός είναι επώδυνος. Αυτό καταλήγει σε φαύλο κύκλο και είναι η κύρια αιτία που προκαλεί μείωση στην παραγωγή του γάλακτος.
Όταν το μωρό θηλάζει, μπορεί να διεγείρει τις ορμόνες που προκαλούν συσπάσεις στους μυς της μήτρας. Αυτή είναι η εξήγηση για τους λεγόμενους “μεταγεννητικούς πόνους”. Τις πρώτες φορές που θα θηλάσετε, μπορεί να νιώσετε μια μικρή ποσότητα αίματος να ρέει από τη μήτρα σας καθώς αυτή συσπάται.
Συντακτική ομάδα mitrikosthilasmos.com
Ουφ, εμένα δε θα μου λείψει καθόλου… Με πονάει πάρα πολύ όταν κατεβαίνει το γάλα, σταματάω ό,τι κάνω για να περιμένω να σταματήσει. Και δεν πίνει μετά το μωρό γιατί πίνει όποτε να'ναι, μακάρι να έτρωγε κάθε κάποια ώρα όπως εσάς τυχερές. Να δούμε, θα στρώσει; Σήμερα σαράντισε!
Ναι! αυτό το πάθαινα κι εγώ το πρώτο 3μηνο! όχι απαραίτητα στο 2ωρο μιας κι ο μικρός μου τότε θήλαζε κάθε 1 με 1½ ώρα αλλά στάνταρ λίγο πριν ξυπνήσει για να θηλάσει!
Μάλιστα πολλές φορές τύχαινε να βρέχω τη μπλούζα μου κι ας φόραγα επιθέματα… Νααααα κάτι κύκλοι στο στήθος!! εκεί να δεις πλάκα που πάθαινε ο κόσμος όταν τους εξηγούσα!!!
Τώρα πια για να νοιώσω αυτόν τον χαρακτηριστικό πόνο-μούδιασμα-κάψιμο (και πάλι όχι ακριβώς… αλλά στο περίπου) θα πρέπει να έχουν περάσει πολλές πάρα πολλές ώρες χωρίς να θηλάσω και μερικές από αυτές τυχαίνει να ζητά γάλα ο γιός μου! Αλλά βέβαια είναι σπάνιο γιατί το καμάρι μου θηλάζει συχνά!! 🙂
Το σίγουρο είναι πως ακόμη έχω το let down σε κάθε θηλασμό με αποτέλεσμα από το ένα στήθος να θηλάζω και στο άλλο να βάζω το δάχτυλό μου για να μην τρέχει μιας που απο καιρό έχω πάψει να χρησιμοποιώ επιθέματα!
Εκτός απο το let down την ώρα που θήλαζε το μωρό εγώ είχα κ κάτι ακόμα, οπως και πολλές μαμάδες.
Μέχρι 3 μηνών είχα ένα αλάνθαστο ρολόι, βιολογικό ! Κάθε 2 ώρες το σώμα μου ειχε μάθει να κατεβάζει γάλα. Αισθανόμουν αυτο τον έντονο σαν πόνο στο στήθος, και κοιτουσα το ρολόι. Ηξερα οτι σε 2 λεπτά θα ξύπναγε ο μπέμπης για να φάει και έτσι γινόταν. Αν τύχαινε να εχω κόσμο στο σπίτι που ειχα το θάρρος, εξηγούσα τι συνέβαινε και παθαιναν μόλις σε 2 λεπτά ξύπναγε το μωρό 🙂
έχει αρχίσει να μου λειπει αυτή η αίσθηση κ ας θηλάζω ακόμα κανονικά.
Πολυ καλο το αρθρο σου Μαρια!Θα ηθελα καποια στιγμη να διαβασω πραγματακια για τον παρατεμενο θηλασμο (τα ωφελη του κλπ) και για θηλασμο tandem [πλεον μονο πληροφοριακα με ενδιαφερουν αυτα, αν και ποτε δεν ξερεις ;-)]