Οδηγίες και τεχνικές θηλασμού για μαμάδες με έντονο αντανακλαστικό ροής

Οδηγίες και τεχνικές θηλασμού για μαμάδες με έντονο αντανακλαστικό ροής

Απαντά ο Εμμανουήλ Σταματίου
Παιδίατρος, Πιστοποιημένος Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Καλημέρα σας. Είμαι μαμά δύο αγοριών, ένα νήπιο δύο χρονών που θηλάζει ακόμα μια με δύο φορές τη μέρα και ένα μωράκι δύο μηνών που θηλάζει βέβαια αποκλειστικά.

Το μωράκι αναπτύσσεται κανονικά βάζοντας βάρος περίπου 300 γραμμάρια τη βδομάδα. Τρώει λαίμαργα και τελειώνει το γεύμα του σε 10 λεπτά (σε αντίθεση με το μεγάλο μου γιο που αντίστοιχα καθόταν με τις ώρες στο στήθος) αλλά στις αρχές πνιγόταν ειδικά από τη δεξιά μεριά -μέχρι να αδειάσει λίγο- και έκανε και πράσινα κακά.

Τον θήλαζα σε πιο όρθια θέση και του έδινα ένα στήθος σε κάθε γεύμα και έστρωσε. Εδώ όμως και δύο εβδομάδες πάλι πνίγεται από δεξιά και κάνει σχεδόν συνέχεια πράσινα, κιτρινοπράσινα και κυπαρισσί κακά.

Προσπαθώ να ρυθμίσω την παραγωγή μου και να προσφέρω μόνο το ένα στήθος ανά γεύμα αλλά ζήτημα να κάνει μια φορά το 24ωρο μουσταρδί κακά και όλες τις υπόλοιπες πράσινα, εννοείται χωρίς βλέννες ή αίμα. Να σημειώσω ότι γουλίτσες έχει κάνει μόνο 3-4 φορές μέχρι σήμερα.

Τί μπορώ να κάνω παραπάνω για να ρυθμίσω την παραγωγή μου; Υπάρχει περίπτωση να φταίει κάτι άλλο εκτός από υπερπαραγωγή; Μήπως επηρεάζει το γεγονός ότι ο μεγάλος θηλάζει ακανόνιστα; Και, τέλος και πιο σημαντικό, βλάπτεται με κάποιο τρόπο το μωράκι που κάνει πράσινα κακά;

Ευχαριστώ για την πολύτιμη βοήθεια.

Με εκτίμηση,
Σοφία, Αθήνα

18/06/2015
Συγχαρητήρια που συνεχίζετε να ικανοποιείτε με τον καλύτερο τρόπο και στα δύο μωρά σας το πρωταρχικό δικαίωμα του ανθρώπου να μεγαλώνει με το γάλα της μάνας του.

Η ανάπτυξη του μωρού σας είναι εξαιρετική (όπως βλέπω στα συμπληρωματικά στοιχεία που μας έχετε στείλει) και κατακτά τις εκατοστιαίες θέσεις ανάπτυξης διαρκώς τη μία μετά την άλλη (25η εκ. θέση την 3η ημέρα και 80η εκ θέση την 49η ημέρα από τη γέννηση). Το γεγονός αυτό αποδεικνύει την άριστη φυσική κατάσταση του μωρού σας και ότι εκμεταλλεύεται το αυξητικό του δυναμικό με τον καλύτερο τρόπο.

Το μωρό σας με κανένα τρόπο δε βλάπτεται με τα πράσινα κακά εφόσον το χρώμα τους οφείλεται αποκλειστικά στον τρόπο που θηλάζει. Δηλαδή το δεξί σας στήθος εμφανίζει μεγαλύτερη αποθηκευτική ικανότητα και έντονο αντανακλαστικό ροής.

Με την έκλυσή του το γάλα βγαίνει απότομα με έντονη ροή και για το λόγο αυτό το μωρό αναγκάζεται να τελειώνει γρήγορα το γεύμα του ή να πνίγεται και να παίρνει το γάλα με τη μικρότερη περιεκτικότητα σε λίπος.

Επί πλέον αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη γρήγορη κένωση του στομάχου, συχνότερα γεύματα, μικρότερης περιεκτικότητας σε λίπος γάλακτος και αφρώδεις, εκκρικτικές κενώσεις πράσινου χρώματος.

Αντιλαμβάνομαι ότι το πρόβλημά σας από την περιγραφή που κάνατε δεν είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, δεν οφείλεται σε άλλο λόγο, ούτε στο ακανόνιστο θήλασμα του μεγάλου παιδιού και η κατάσταση θα βελτιωθεί και θα ομαλοποιηθεί σημαντικά και σταδιακά με την προϋπόθεση βελτιστοποίησης της διαχείρισης του θηλασμού σύμφωνα με τις ακόλουθες οδηγίες:

 1. Θηλασμός με τις πρώτες ενδείξεις πείνας του μωρού (γρήγορες κινήσεις των ματιών κάτω από τα βλέφαρα καθώς το μωρό αρχίζει να ξυπνά, θηλαστικές κινήσεις, τα χέρια προς το στόμα, μικροί ήχοι).
 2. Θηλασμός όταν το μωρό είναι ήρεμο και όχι πολύ πεινασμένο και ανήσυχο γιατί τότε συλλαμβάνει το στήθος δυνατά και προκαλεί εντονότερο αντανακλαστικό ροής του γάλακτος.
 3. Θηλασμός σε ήρεμη και χαλαρή ατμόσφαιρα.
 4. Τοποθέτηση του μωρoύ για να θηλάσει φορώντας του μόνο την πάνα σε άμεση δερματική επαφή και σε όρθια θέση έτσι ώστε ο αυχένας του να είναι σε ελαφρά υπερέκταση και το πηγούνι του να εφάπτεται στο στήθος. Με τη θέση αυτή η ροή του γάλακτος θα κατευθύνεται προς τον ουρανίσκο του και όχι πίσω προς το φάρυγγα και έτσι θα διαχειρίζεται τη ροή του πιο άνετα και αποτελεσματικά.
 5. Προσφέρεται ο ένας μαστός επί 3-4 ώρες να θηλάζει όσο συχνά θέλει και επαναλαμβάνεται η ίδια τακτική στον άλλο μαστό πάλι επί 3 ώρες. Φροντίζουμε να ανακουφίζουμε το μαστό που δεν θηλάζεται βγάζοντας λίγο γάλα στην περίπτωση που υπερπληρωθεί και δημιουργήσει δυσφορία Με αυτό τον τρόπο συνήθως μετά από 48 ώρες έως και μία εβδομάδα, το πνίξιμο του μωρού υποχωρεί και το χρώμα των κενώσεων γίνεται κίτρινο.

Επιπρόσθετες οδηγίες αν το μωρό εξακολουθεί να έχει δυσκολίες είναι:

 1. Χρησιμοποιούνται εναλλακτικές θέσεις της μητέρας για να ελαττωθεί η δύναμη της βαρύτητας, να ομαλοποιηθεί η ροή του γάλακτος και να δοθεί τη ευκαιρία στο μωρό να την ελέγχει καλύτερα:
  • Πλάγια ξαπλωμένη θέση
  • Ημικεκλιμένη
  • Ξαπλωμένη σε ύπτια οριζόντια θέση
  • Καθιστή με το μωρό σε όρθια θέση αντικριστά στο στήθος καβάλα στον ένα μηρό της μητέρας του
 2. Βάζουμε το μωρό να ρεύεται συχνά
 3. Εφαρμόζουμε στρατηγικές χαλάρωσης (ζεστό ντους, αναπνοές, ένα ζεστό ρόφημα, ζεστά επιθέματα στους ώμους και την πλάτη),
 4. Ελαφρές εντριβές στο στήθος
 5. Ρολάρουμε ελαφρά τη θηλή με το δείκτη και τον αντίχειρα για αρκετά λεπτά ή μέχρι να ξεκινήσει το αντανακλαστικό ροής του γάλακτος.
 6. Βγάζουμε λίγο γάλα πριν πριν τοποθετήσουμε το μωρό στο στήθος καθώς το πρώτο αντανακλαστικό ροής είναι το πιο δυναμικό και περιμένουμε μέχρι η έντονη ροή να δώσει τη θέση της σε σταγόνες. Με τον τρόπο αυτό προλαμβάνουμε το πνίξιμο του μωρού.

Αν παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την μεγιστοποίηση της ποιότητας θηλασμού δεν αποδώσουν ικανοποιητικά και το πρόβλημα παραμένει, μπορούμε να εφαρμόσουμε την ακόλουθη τεχνική:

Αντλούμε με ηλεκτρική αντλία και αδειάζουμε και τους δύο μαστούς όσο είναι δυνατόν περισσότερο με μηχανική άντληση και αμέσως μετά τοποθετούμε το μωρό να θηλάσει και από τους δύο μαστούς μέχρι να ικανοποιηθεί. To υπόλοιπο τμήμα της ημέρας χωρίζεται σε ίσες περιόδους 3, 4, 5 ή περισσότερων ωρών. Κατά τη διάρκεια κάθε περιόδου προσφέρεται χωρίς χρονικούς περιορισμούς μόνο το ένα στήθος.

Σε ήπιες περιπτώσεις μπορεί να αρκεί μία μόνο μηχανική άντληση. Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να χρειάζονται κατά διαστήματα επί πλέον αντλήσεις, οι οποίες όμως με την πάροδο του χρόνου αραιώνουν και τελικά δεν είναι αναγκαίες.

Στη διάρκεια αυτών των περιόδων μπορεί να τοποθετείται να θηλάσει και το μεγαλύτερο παιδί σας.

Σας εύχομαι κουράγιο στη μεγάλη προσπάθειά σας και είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσετε και με τη στήριξη του συζύγου και του παιδιάτρου σας να θηλάζετε και τα δύο παιδιά σας πάντα με επιτυχία.

  Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό


  Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται εδώ, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *