Είναι στην ιδιοσυγκρασία του μωρού η μειωμένη πρόσληψη βάρους;

Είναι στην ιδιοσυγκρασία του μωρού η μειωμένη πρόσληψη βάρους;

Απαντά η Μαρία Χολή
Παιδίατρος, Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Ο προβληματισμός μου είναι η μειωμένη πρόσληψη βάρους του μωρού μου όπως θα δείτε και στις μετρήσεις που σας παρέθεσα. Ο παιδίατρός μας παρέπεμψε για εξετάσεις αίματος και ούρων. Όλα είναι φυσιολογικότατα.

Επειδή θηλάζω αποκλειστικά όλους του μήνες για να του δώσει λίγο βάρος του ξεκίνησε στερεές τροφές στους 5½ μήνες. Όπως θα δείτε και πιο κάτω, δεν του έχει ξεκινήσει ακόμα φρούτα (κάτι που με στεναχωρεί) παρά μόνο κρέμα και πρωί και απόγευμα και φυσικά το μεσημεριανό φαγητό προκειμένου όπως είπε να φάει το μωρό λίγο πιο “λιπαρές” τροφές.

Παρά όμως τις στερεές τροφές και πάλι το μωρό δεν πήρε το αναμενόμενο βάρος. Τη μειωμένη λοιπόν πρόσληψη βάρους τελικά την αποδίδει μάλλον στην ιδιοσυγκρασία του παιδιού αφού δεν βρίσκει τίποτα άλλο μεμπτό στην ανάπτυξη του παιδιού (ύψος, ζωηράδα κ.λ.π).

Μας έκανε τέλος σύσταση για μια επίσκεψη σε παιδογαστρεντερολόγο. Να συμπληρώσω ότι οι ποσότητες φαγητού που τρώει είναι περίπου 150γρ κρέμα ενώ μεσημεριανό γύρω στα 70-80 γρ.

Μόνο μετά το μεσημεριανό το μωρό ζητάει στήθος να θηλάσει και αν δεν του δώσω κλαίει πολύ. Εγώ εννοείται του δίνω στήθος. Ο γιατρός όμως μου λέει ότι δεν πρέπει και να το αφήσω να κλαίει, κάτι που εγώ δεν πρόκειται να κάνω.

Τι μου προτείνετε εσείς; Μήπως φταίει το γάλα μου που το μωρό μου δεν παίρνει βάρος μήπως συμβαίνει κάτι άλλο; Είμαι μπερδεμένη.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων
Δήμητρα, Άλιμος, Αθήνα

19/06/2015
Αγαπητή φίλη,
από τις ζυγίσεις που παραθέσατε διακρίνω ότι η μείωση στο ρυθμό αύξησης παρατηρείται στο 2ο τρίμηνο ζωής κάτι το οποίο είναι συνηθισμένο στα αποκλειστικώς θηλάζοντα βρέφη, είναι το αποκαλούμενο “πριόνισμα” στις καμπύλες.

Επίσης παρατηρώ ότι ο ρυθμός αυξήθηκε με την έναρξη στερεάς τροφής, επομένως ορθώς ο παιδίατρος σας έδωσε την οδηγία για την λίγο νωρίτερα έναρξη στερεάς τροφής. Είμαι λίγο σκεπτική βέβαια ως προς την έναρξη ρυζάλευρου…

Εκτίμησή μου (με κάθε επιφύλαξη βέβαια καθώς αυτή είναι μία διαδικτυακή επικοινωνία και μόνο και θα ήθελα περισσότερες πληροφορίες προκειμένου να εξαγάγω ασφαλή συμπεράσματα) να μην βιαστείτε ίσως να δείτε παιδογαστρεντερολόγο καθώς επίσης βλέπω ότι σε ηλικία 6 μηνών το παιδί σας έχει υπερδιπλασιάσει το βάρος γέννησης.

Αντιθέτως θα πρότεινα να λάβετε σωστές διατροφικές οδηγίες όπως προσθήκη περισσότερου ελαιόλαδου στα γεύματα, γρήγορα να γίνει η προσθήκη περισσότερων γεύσεων και επίσης πολύ σημαντικό να συνεχίσετε να προσφέρετε το στήθος στην κορούλα σας καθώς και το 2ο εξάμηνο ζωής η κύρια διατροφή παραμένει το μητρικό γάλα και οι στερεές τροφές έρχονται σαν συμπλήρωμα σύμφωνα με τις οδηγίες του WHO.

Τέλος αν συνεχίζετε να ανησυχείτε, αυτό που χρειάζεται καταρχήν να γίνει είναι η καταγραφή θερμίδων στη διατροφή του παιδιού σας, καθώς στην συντριπτική πλειοψηφία, τα αίτια ανεπαρκούς πρόσληψης βάρους είναι σιτιστικά και όχι οργανικά.

Ελπίζω να σας βοήθησα και να συνεχίσετε με λίγη παραπάνω ενθάρρυνση αυτό το όμορφο ταξίδι…

    Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό


    Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται εδώ, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *