Χουρμάδες: Μια υπερτροφή, υπέρ του θηλασμού!

ΜΕΛΕΤΗ: Επίδραση της κατανάλωσης χουρμάδων στην ποσότητα του μητρικού γάλακτος και στη διατροφική κατάσταση των βρεφών

χουρμάδες και θηλασμός

Οι χουρμάδες, οι καρποί του φοίνικα, πέρα από εύγευστα και θρεπτικά φρούτα που προσφέρουν πολλά και σημαντικά οφέλη στην υγεία μας όταν τα καταναλώνουμε, φαίνεται να είναι και ένας φυσικός σύμμαχος για τις θηλάζουσες μητέρες σύμφωνα με τους επιστήμονες!

Ο χουρμάς είναι ένα δημοφιλές φυσικό γαλακταγωγό μεταξύ των μουσουλμάνων μητέρων που θηλάζουν, ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητα αυτού του φρούτου στην αύξηση της ποσότητας του μητρικού γάλακτος.

Η επιστημονική έρευνα που έγινε από το Τμήμα Διατροφής της Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστήμιο Mahidol στην Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης και δημοσιεύτηκε στις 12 Ιουλίου 2021 στο Breastfeeding Medicine, αποσκοπούσε στη μελέτη της επίδρασης της κατανάλωσης χουρμάδων στην ποσότητα του μητρικού γάλακτος και στη διατροφική κατάσταση των βρεφών.

Για τις ανάγκες της έρευνας έγινε μια παράλληλη τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή όπου συμπεριλήφθηκαν 48 ζευγάρια μητέρων που θηλάζουν και βρέφη ηλικίας 1-3 μηνών τα οποία χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Στην 1η ομάδα ζητήθηκε να ακολουθήσει τις κανονικές διατροφικές της συνήθειες αλλά να καταναλώνει και 10 χουρμάδες την ημέρα για διάστημα 4 εβδομάδων ενώ στη 2η ομάδα ζητήθηκε να ακολουθήσει τις κανονικές διατροφικές της συνήθειες χωρίς όμως να καταναλώνει χουρμάδες.

Η ποσότητα του μητρικού γάλακτος μετρήθηκε χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτρικό θήλαστρο και καταγράφηκε σε συγκεκριμένες φάσεις της έρευνας ενώ η διατροφική κατάσταση των βρεφών εκτιμήθηκε υπολογίζοντας το βάρος του βρέφους τόσο στην αρχή όσο και σε συγκεκριμένα διαστήματα κατά την έρευνα.

Τα δεδομένα της μελέτης αναλύθηκαν και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι θηλάζουσες μητέρες που έλαβαν 10 χουρμάδες / ημέρα είχαν 11% αύξηση της ποσότητας του μητρικού γάλακτος από την έναρξη έως την 2η εβδομάδα και μια αύξηση 23% από την έναρξη έως την 4η εβδομάδα (και οι δύο <0,05).

Η ποσότητα του μητρικού γάλακτος των μητέρων που θηλάζουν και έλαβαν χουρμάδες ήταν σημαντικά υψηλότερη από εκείνη της ομάδας που δεν κατανάλωσε χουρμάδες. Ωστόσο, δεν υπήρχαν διαφορές στη διατροφική κατάσταση των βρεφών.

Τα συμπεράσματα των ερευνητών είναι πως η κατανάλωση χουρμάδων φαίνεται να είναι χρήσιμη για την προαγωγή και την αύξηση της ποσότητας του μητρικού γάλακτος στις μητέρες που θηλάζουν, δηλαδή οι χουρμάδες μπορεί να είναι ένα εναλλακτικό γαλακταγωγό!! Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι γαλακταγωγά χρειάζονται οι μητέρες που διαπιστωμένα έχουν μειωμένη παραγωγή καθώς σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να δημιουργηθούν αναίτια προβλήματα σε μαμά και μωρό (όπως πχ υπερπαραγωγή).

Χουρμάδες

Χουρμάδες συναντάμε σε πολλές μορφές και ποικιλίες ωστόσο παρότι μπορούν να καταναλωθούν και φρέσκοι, τους βρίσκουμε συνήθως αποξηραμένους σε συσκευασίες, σε καταστήματα πώλησης ξηρών καρπών και καφέ.

Καθώς περιέχουν μέχρι 70% σάκχαρο και θερμίδες, πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο. Έχουν τόσο γλυκιά γεύση που 1-2 χουρμάδες μπορούν να καλύψουν την ανάγκη σας για γλυκό!

Λεπτομέρειες της μελέτης δείτε |> εδώ

~ Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του άρθρου χωρίς άδεια ~

Μετάφραση: Μαρία Παπαποστόλου,
Μέντορας Θηλασμού & Μητρότητας,
Ιδρύτρια mitrikosthilasmos.com

Επιμέλεια: mitrikosthilasmos Team

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *