Ηλεκτρονικό τσιγάρο και θηλασμός. Πώς επιδρά;

Ηλεκτρονικό τσιγάρο και θηλασμός. Πώς επιδρά;

ΜΕΛΕΤΗ: Συσχέτιση μεταξύ της χρήσης Ηλεκτρονικών Συστημάτων Παροχής Νικοτίνης (ENDS) και της διάρκειας θηλασμού

ηλεκτρονικό τσιγάρο και θηλασμός
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ: Τι σχέση έχει η προγεννητική χρήση ENDS με τη διάρκεια θηλασμού;

Πολλές έγκυες γυναίκες συνηθίζουν να ατμίζουν όμως, τι επίδραση μπορεί να έχει στον θηλασμό το ηλεκτρονικό τσιγάρο ή/και άλλα «Ηλεκτρονικά Συστήματα Παροχής Νικοτίνης (ENDS) (συμπεριλαμβανομένων συσκευών όπως ατμοποιητές, ηλεκτρονικοί ναργιλέδες, ηλεκτρονικές πίπες και ηλεκτρονικά πούρα); Αυτό ακριβώς θέλησαν να εξετάσουν οι επιστήμονες και τα αποτέλεσματα της μελέτης τους είναι απογοητευτικά!

Ο θηλασμός είναι ευεργετικός τόσο για τις μητέρες όσο και για τα βρέφη. Δυστυχώς, ορισμένα βρέφη δεν θηλάζουν για τη συνιστώμενη διάρκεια του χρόνου. Επιστημονικές μελέτες έχουν εντοπίσει διάφορους δημογραφικούς, κοινωνικοοικονομικούς, βιολογικούς και συμπεριφορικούς παράγοντες που επηρεάζουν τις πρακτικές θηλασμού.

ΕΡΕΥΝΑ: Τι σχέση έχει η προγεννητική χρήση ENDS με τη διάρκεια θηλασμού;

Αυτή τη φορά, ερευνητές από το Τμήμα Κοινωνικής Ιατρικής του Κολλεγίου Κληρονομιάς Οστεοπαθητικής Ιατρικής (Heritage College of Osteopathic Medicine), στην πολιτεία του Οχάιο των ΗΠΑ, θέλησαν να μελετήσουν την επίδραση της προγεννητικής χρήσης Ηλεκτρονικών Συστημάτων Παροχής Νικοτίνης (ENDS) και της διάρκειας θηλασμού. Η μελέτη τους δημοσιεύτηκε στις 22 Ιουλίου 2021 στο Breastfeeding Medicine.

Για τις ανάγκες αυτής της μελέτης διατομής με βάση τον πληθυσμό χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από το σύστημα αξιολόγησης και παρακολούθησης κινδύνου εγκυμοσύνης 2016-2018 (n = 42.827), πραγματοποιήθηκαν δοκιμές Chi-squared και πολυμεταβλητές αναλύσεις λογιστικής παλινδρόμησης.

Η έρευνα έδειξε ότι ο επιπολασμός της προγεννητικής χρήσης ENDS ήταν 0,9%.

Μόνο το 40,8% των γυναικών που χρησιμοποίησαν ENDS κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θήλασαν για τουλάχιστον 3 μήνες σε σύγκριση με το 68,5% των γυναικών που δεν χρησιμοποίησαν ENDS κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Στο μοντέλο πολλαπλών μεταβλητών, οι πιθανότητες θηλασμού για τουλάχιστον 3 μήνες ήταν σημαντικά χαμηλότερες σε γυναίκες που χρησιμοποίησαν ENDS κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σε σύγκριση με εκείνες που δεν χρησιμοποίησαν ENDS.

Τα αποτελέσματα της μελέτης οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η προγεννητική έκθεση σε ENDS σχετίζεται αρνητικά με τη διάρκεια του θηλασμού με τους επιστήμονες να σημειώνουν ότι αυτό το εύρημα υποδηλώνει ότι ο έλεγχος για χρήση ENDS κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στον εντοπισμό των γυναικών που κινδυνεύουν για μη βέλτιστο θηλασμό και προσφέρει συνεχή υποστήριξη για τη βελτίωση των πρακτικών θηλασμού.

Λεπτομέρειες της μελέτης δείτε |> εδώ

~ Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του άρθρου χωρίς άδεια ~

Μετάφραση: Μαρία Παπαποστόλου,
Μέντορας Θηλασμού & Μητρότητας,
Ιδρύτρια mitrikosthilasmos.com

Επιμέλεια: mitrikosthilasmos Team

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *