16 οδηγίες για να αυξήσετε την παραγωγή σας και να θηλάσετε αποκλειστικά

16 οδηγίες για να αυξήσετε την παραγωγή σας και να θηλάσετε αποκλειστικά

Το  μωρό μου είναι 43 ημερών και θηλάζει. Επειδή έπαιρνε μόνο 15 γρ. βάρος την ημέρα ξεκινήσαμε συμπλήρωμα.

Έδινα δικό μου αντλημένο γάλα 1 γεύμα την ημέρα 60ml, λίγο αργότερα 2 γεύματα των 60 ml και εδώ και τρεις ημέρες 3 γεύματα των 60 ml εκ των οποίων το 1 σκόνη επειδή το δικό μου αντλημένο γάλα δεν φτάνει πλέον. Πώς θα καταφέρω αποκλειστικό θηλασμό;

Κυριακη, Αθηνα

 

7/11/2016
Απαντά o επιστημονικός συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com Εμμανουήλ Σταματίου, Παιδίατρος, Πιστοποιημένος Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Η περιγραφή για το πρόβλημα δεν είναι σαφής και για κάποιο λόγο ο πίνακας με τις συμπληρωματικές πληροφορίες που δίνετε δεν φαίνεται ολοκληρωμένος. Μπορώ όμως να σας διαβεβαιώσω ότι μέχρι τις 25/10/2016 η ανάπτυξη του μωρού σας είναι φυσιολογική.

Αν δεν έχετε ορμονολογικά προβλήματα (υποθυρεοειδισμό, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών) και δεν είχατε στο παρελθόν χειρουργηθεί για σμίκρυνση ή μεγέθυνση των μαστών, είναι σχεδόν βέβαιο ότι μπορείτε να αυξήσετε την παραγωγή σας και να θηλάσετε αποκλειστικά εφόσον εφαρμόσετε τις εξής οδηγίες:

 1. Με σωστή τοποθέτηση και πρόσφυση του μωρού στο στήθος
 2. Να τοποθετείται γυμνό σε άμεση δερματική επαφή με το στήθος σας τουλάχιστον επί 10 λεπτά πριν από κάθε γεύμα.
 3. Να θηλάζει κατά βούληση τουλάχιστον 8-12 φορές το 24ωρο, ανά 2-3 ώρες, μέρα νύχτα, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις πείνας του μωρού χωρίς να επιβάλλουμε ωράρια ή να συντομεύουμε τη διάρκεια του θηλασμού.
 4. Προσφέρουμε και τα δύο στήθη. Ξεκινάμε πρώτα από το ένα στήθος μέχρι να αδειάσει και αν θέλει το μωρό συνεχίζουμε με το άλλο μέχρι να ικανοποιηθεί.
 5. Συμπιέζουμε συνεχώς το μαστό όσο διαρκεί ο θηλασμός για να αυξηθεί η ροή του γάλακτος. Μόλις η ροή λιγοστέψει αλλάζουμε στήθος και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία 2-3 φορές ή και περισσότερο μέχρι να ικανοποιηθεί το μωρό και να σταματήσει να θηλάζει.
 6. Μετά από κάθε θηλασμό ή ενδιάμεσα γίνεται άντληση του στήθους με ηλεκτρικό θήλαστρο.
 7. Μπορείτε να εφαρμόσετε Kangaroo mother care και κοινό ύπνο (στο ίδιο κρεβάτι) για απεριόριστες ευκαιρίες θηλασμού, χαλαρώστε, ξεκουραστείτε και κοιμηθείτε όταν κοιμάται το μωρό.
 8. Βρέχουμε με λίγο γάλα την άλω αν το μωρό αρνείται να θηλάσει
 9. Αποφεύγουμε την πιπίλα και ενθαρρύνουμε το μωρό να ανακουφίζεται στο στήθος όταν δεν θηλάζει. Με αυτό τον τρόπο το θήλασμα διεγείρει το στήθος για να παράγει περισσότερο γάλα
 10. Διακόπτεται η χρήση μπιμπερό
 11. Ικανοποιείτε τη δίψα ακόμη και την ώρα που θηλάζετε και την πείνα με επαρκή πρόσληψη πρωτεΐνης, χωρίς όμως υπερβολές. Η υπερβολική λήψη τροφής ή υγρών δεν αυξάνει την παραγωγή γάλακτος. Δοκιμάστε να τρώτε μία φορά την ημέρα κουάκερ που αυξάνει τη γαλακτοφορία.
 12. Αποφεύγουμε τη χορήγηση στο μωρό χαμομηλιού ή άλλων υγρών εκτός από μητρικό γάλα.
 13. Αν κοιμάται περισσότερο το ξυπνάμε. Για να το κρατήσουμε ξύπνιο και να διατηρήσουμε το ενδιαφέρον του, αλλάζουμε συχνά τα στήθη, αλλάζουμε θέση θηλασμού, το ξεντύνουμε ή παίζουμε στη διάρκεια που θηλάζει με τα ποδαράκια του
 14. Έχετε τη συμπαράσταση, φυσική και ψυχολογική υποστήριξη από το περιβάλλον
 15. Υποστήριξη και ενθάρρυνση από ειδικό επαγγελματία υγείας
 16. Διατροφικό συμπλήρωμα αν χρειάζεται

Κατά την άντληση γίνονται ταυτόχρονα μαλάξεις του στήθους, η μητέρα κάθεται σε αναπαυτική καρέκλα, ξεδιψάει με ένα ποτήρι νερό ή χυμό, ακούει σταθερά τη μουσική της αρεσκείας της και έχει θετικές σκέψεις. Πριν από την άντληση κάνετε ένα ζεστό μπάνιο ή τοποθετείτε ζεστές κομπρέσες στο μαστό.

Μέχρι να αυξηθεί η παραγωγή μπορείτε να δίνετε το ξένο γάλα με το συμπληρωματικό σύστημα θηλασμού (SNS) ή με κυπελάκι ή με σύριγγα. Με αυτό τον τρόπο το μωρό αφενός συνηθίζει το στήθος, αφετέρου  το διεγείρει ταυτόχρονα να παράγει σταδιακά περισσότερο γάλα και αποφεύγεται η χρήση του μπιμπερό.

Εφόσον η τακτική που προαναφέρθηκε δεν δώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα μέσα σε λίγες μέρες, ίσως χρειασθεί μετά από συνεννόηση με παιδίατρο-ειδικό σύμβουλο θηλασμού να χρησιμοποιήσετε  και γαλακταγωγό φάρμακο που συνήθως αυξάνει την παραγωγή του γάλακτος 30-40%.

Σας εύχομαι καλή δύναμη και καλή επιτυχία

Σχετικά άρθρα:

Στείλτε νέο ερώτημα
προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό

 

Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται στο mitrikosthilasmos.com, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *