Αρχικά θα ήθελα να σας συγχαρώ για την εξαιρετική δουλειά που κάνετε. Βοηθάτε πραγματικά πολλές μανούλες, όπως βοηθήσατε και εμένα.
Το ερώτημά μου είναι το εξής: Έχω ένα κοριτσάκι 8 μηνών, το οποίο και θηλάζω αποκλειστικά από τη στιγμή της γέννησης του.Το πρόβλημά μου είναι ότι χρειάζεται να υποβληθώ στην εξέταση της κολονοσκόπησης και ο γιατρός μου είπε ότι για δυο 24ωρα δεν πρέπει να θηλάσω. Το καθαρτικό και η μέθη θα βλάψουν το βρέφος.Μου πρότεινε να αντλήσω το γάλα μου και να της το δώσω με μπιμπερό. Η μικρή όμως δεν έχει πάρει ποτέ μπιμπερό και πιπίλα, θηλάζει όσο συχνά το επιθυμεί, παρηγορείται και ηρεμεί στο στήθος. Δεν ξέρω πως θα αντέξει δυο 24ωρα, ειδικά τη νύχτα.
Έχω πολύ μεγάλο δίλημμα, καθώς σκέφτομαι να μην κάνω την εξέταση και υποβάλω τη μικρή και όλη την οικογένεια σ’ αυτή την ταλαιπωρία. Φοβάμαι, επίσης, μήπως τραυματίσω το μωρό μου αρνούμενη να της δώσω το στήθος μου.
Συμπληρωματικά αναφέρω πως πρέπει να κάνω την εξέταση πιο πολύ προληπτικά και λόγω κληρονομικότητας.
Σας ευχαριστώ πολύ
Κυριακή, Θεσ/νίκη
Από τη στιγμή που θα αποφασιστεί να γίνει μία εξέταση ή να χορηγηθούν κάποια φάρμακα, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι τα φάρμακα αυτά είναι συμβατά με τον μητρικό θηλασμό.
Μπορείτε να ανατρέξετε στο διαδίκτυο στην ιστοσελίδα www.e-lactancia.org ή και στο https://toxnet.nlm.nih.gov για να βρείτε πληροφορίες για τα συγκεκριμένα φάρμακα. Μπορεί σε αυτό να σας βοηθήσει ο ιατρός σας ή και ο παιδίατρος του παιδιού.
Αν υποθέσουμε ότι τα φάρμακα που πρόκειται να πάρετε δεν είναι συμβατά με τον θηλασμό και πάλι υπάρχουν λύσεις!
Μπορείτε να βγάλετε όντως γάλα και να το δώσει κάποιος άλλος στο παιδί σας. Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να πιει το γάλα του ένα μωρό εκτός από το μπιμπερό, όπως με ποτήρι με ειδικό επιστόμιο ή ακόμη και με απλό ποτήρι. Επίσης αν δυσκολεύεται με το γάλα, θα μπορούσατε για δύο μέρες να του προσφέρετε περισσότερες στερεές τροφές.
Όσον αφορά την ψυχολογία του παιδιού, επίσης μην αγχώνεστε. Με πολλή αγάπη από εσάς και από όσους τη φροντίζουν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες των δύο αυτών ημερών. Και μετά, θα μπορείτε να συνεχίσετε να θηλάζετε χωρίς περιορισμούς και να αντισταθμίσετε την πιθανή στενοχώρια των δύο προηγούμενων ημερών.
Σχετικά άρθρα:
- Έλεγχος συμβατότητας φαρμάκων κατά το θηλασμό
- Φάρμακα και θηλασμός: Ένας σύντομος οδηγός συμβατότητας για τα πιο συχνά χορηγούμενα φάρμακα
- Τί να κάνω κατά την προσωρινή διακοπή θηλασμού λόγω ασθένειάς μου;
- Τοπική αναισθησία και θηλασμός
- Χειρουργική επέμβαση και θηλασμός
- Θηλασμός και αναισθητικό δοντιού
- Επέμβαση μυωπίας με laser και θηλασμός.
- Αφαίρεση ινοαδενώματος και θηλασμός
- Όζοι θυρεοειδούς και θηλασμός
Παιδίατρος-Νεογνολόγος, IBCLC
Τέως Επιστημονικός συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com