Ο θηλασμός σύμφωνα με τις διεθνείς συστάσεις είναι μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες. Στη διάρκεια αυτού του χρόνου μια μητέρα μπορεί να αντιμετωπίσει απλά ή πιο σύνθετα προβλήματα.
Παρακάτω παρουσιάζεται η υπερπαραγωγή που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι μητέρες κατά την διάρκεια του θηλασμού και προτάσεις για την αντιμετώπιση αυτής της δυσκολίας θηλασμού.
Υπερπαραγωγή γάλακτος
Μερικές μητέρες παράγουν περισσότερο γάλα από ότι άλλες. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πολλές δυσκολίες στην γαλουχία καθώς και στο βρέφος.
Η υπερπαραγωγή γάλακτος είναι σημαντικό να εκτιμηθεί από νωρίς, διότι η μητέρα έχει αυξημένο κίνδυνο για στάση γάλακτος, απόφραξη πόρου και πιθανώς μαστίτιδα.
Το βρέφος μπορεί να παρουσιάσει εκτός από την άρνηση του στήθους, σημεία πνιγμονής, ανησυχία, κολικούς, ερυγές, λόξυγγα, διαρροϊκές κενώσεις και ερεθισμό της περιγεννητικής περιοχής καθώς και αυξημένο αριθμό αναγωγών.
Μέθοδοι μείωσης της παραγωγής
Μια μέθοδος μείωσης της παραγωγής είναι ο θηλασμός από τον ένα μαστό για συνεχή ταΐσματα. Στην συνέχεια ο θηλασμός γίνεται από τον άλλο μαστό. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται η παραγωγή γάλακτος καθώς μειώνεται η συχνότητα που χρησιμοποιείται ο κάθε μαστός.
Αν ο μαστός που δε χρησιμοποιήθηκε είναι ιδιαίτερα διογκωμένος και είναι δύσκολο πλέον να χρησιμοποιηθεί, μπορεί να γίνει μία σύντομη άντληση με το χέρι ή με αντλία, ώστε να αποσυμφορηθεί. Προσοχή όμως να μην γίνονται παρατεταμένες ή πολύ συχνές αντλήσεις, γιατί αυτό θα οδηγήσει σε αντίθετα αποτελέσματα με επιδείνωση της υπερπαραγωγής.
Άλλη μέθοδος που συστήνεται είναι το μερικό άδειασμα των μαστών πριν τον θηλασμό με θήλαστρο. Έτσι στον θηλασμό που ακολουθεί το βρέφος δε δυσανασχετεί από την μεγάλη πίεση με την οποία μπορεί να έρχεται το γάλα και απομυζεί το οπίσθιο κλάσμα του μητρικού γάλακτος, το οποίο είναι πλούσιο σε λίπος και ρέει με μικρότερη ταχύτητα.
Αν οι παραπάνω τρόποι διαχείρισης της υπερπαραγωγής δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση του προβλήματος μπορεί να χρειαστεί και η χορήγηση φαρμάκων, όπως ψευδοεφεδρίνη και οιστρογόνα σε συνεργασία με γιατρό.
Φαίνεται πως χορήγηση 60mg ψευδοεφεδρίνης μπορεί να δράσει ανασταλτικά στην παραγωγή γάλακτος. Επίσης, η χορήγηση οιστρογόνων έχει φανεί ότι μειώνει την παραγωγή γάλακτος και συστήνεται λήψη οιστρογόνων από το στόμα για 4-7 μέρες προκειμένου να ρυθμιστεί η υπερπαραγωγή γάλακτος.
Ωστόσο, η χρήση οιστρογόνων μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες στην μητέρα, όπως αιμορραγία, ενώ σε γυναίκες με θρομβοφιλία αντενδείκνυται η χρήση τους, λόγω του κινδύνου φλεβοθρόμβωσης. Ακόμα η χορήγηση οιστρογόνων αντενδείκνυται τις πρώτες 3 βδομάδες μετά τον τοκετό.
ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ: West D. Am I making too much milk? [Internet] [Τελευταία ενημέρωση 23/05/2015]. Διαθέσιμο σε: http://www.llli.org/faq/oversupply.html
Διαβάστε επίσης:

Συντακτική ομάδα mitrikosthilasmos.com