Πότε θα είναι ασφαλές να βάλω ξένα αντικείμενα στην κούνια του μωρού;

Πότε θα είναι ασφαλές να βάλω ξένα αντικείμενα στην κούνια του μωρού;

Ακόμα και κάτι φαινομενικά εντελώς αθώο, μπορεί να γίνει εξαιρετικά επικίνδυνο!

Μια από τις μεγαλύτερες απειλές για τα μικρότερα μωρά (μέχρι τριών μηνών), σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία, είναι τα ξένα αντικείμενα που τοποθετούν οι γονείς στην κούνια τους.


Παρόλο που εξακολουθούμε να αγνοούμε τα αίτια του Συνδρόμου Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου (SIDS), τα τελευταία χρόνια οι ειδικοί έχουν αρχίσει να αναγνωρίζουν συγκεκριμένους παράγοντες κινδύνου που μπορούμε να ελέγξουμε.

«Τα πράγματα που δημιουργούν ένα ασφαλές περιβάλλον ύπνου συχνά ταυτίζονται με τα μέτρα πρόληψης αυτών των ανεξήγητων θανάτων», σχολιάζει η Αμερικανίδα παιδίατρος Elizabeth Murray και προσθέτει: «Επομένως, δημιουργώντας ένα ασφαλές περιβάλλον ύπνου μειώνουμε τον κίνδυνο του SIDS».

Ακόμα και κάτι φαινομενικά εντελώς αθώο, όπως ένα λεπτό σεντόνι, μπορεί να προκαλέσει ασφυξία σε ένα νεογέννητο καθώς το τελευταίο δεν έχει αναπτύξει προς το παρόν την ικανότητα να απομακρύνει το πρόσωπό του από ένα εμπόδιο.

Επικίνδυνο είναι, επίσης, να βάζουμε ένα νεογέννητο για ύπνο σε ένα στρώμα που δεν εφαρμόζει τέλεια στην κούνια, καθώς το μωρό μπορεί να παγιδευτεί στο κενό ανάμεσα στο στρώμα και την κούνια.

Όλα τα νεογέννητα πρέπει να κοιμούνται ανάσκελα, σε ένα σταθερό στρώμα που έχει το ιδανικό μέγεθος για το συγκεκριμένο κρεβάτι.

Στους τέσσερις με έξι μήνες τα περισσότερα μωρά είναι πλέον σε θέση να μετακινήσουν το κεφάλι τους, παράλληλα όμως αρχίζουν να δοκιμάζουν καινούριες κινήσεις. Τότε, για ένα μωρό που μπορεί να γυρίσει μπρούμυτα αλλά όχι ακόμα να επιστρέψει στην αρχική του θέση, ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι τα μαξιλάρια και τα λούτρινα ζωάκια στο κρεβάτι, που με μια αλλαγή θέσης του μωρού μπορεί να παρεμποδίσουν την αναπνοή προκαλώντας ασφυξία.

Ευτυχώς, μετά τους πρώτους έξι μήνες ο κίνδυνος ασφυξίας μειώνεται εντυπωσιακά, παρόλο που καταγράφονται κάποιες πολύ σπάνιες περιπτώσεις αιφνίδιου βρεφικού θανάτου μέχρι τη συμπλήρωση του πρώτου χρόνου ζωής ενός παιδιού.

Επομένως, αποφύγετε να τοποθετείτε ξένα αντικείμενα στη βρεφική κούνια, ιδανικά για ολόκληρο τον πρώτο χρόνο της ζωής του παιδιού σας και πάντα σύμφωνα με τους δικούς του ρυθμούς ανάπτυξης και τις δικές του ικανότητες.

Για να κρατήσετε ζεστό το μωρό σας το χειμώνα, επενδύστε σε φορμάκια, πιτζάμες και υπνόσακους, οι οποίοι μάλιστα έχουν και ένα μεγάλο πλεονέκτημα: το παιδί δεν μπορεί να ξεσκεπαστεί από τον υπνόσακο στη διάρκεια της νύχτας, όπως μπορεί να κάνει με την κουβέρτα.

Ακόμα όμως και μετά τα πρώτα γενέθλια του παιδιού σας εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιοι βασικοί κανόνες ασφαλούς ύπνου. Βεβαιωθείτε, για παράδειγμα, ότι το κάγκελο της κούνιας βρίσκεται στο κατάλληλο ύψος ώστε να εμποδίσει π.χ. ένα παιδί ενός έτους να προσπαθήσει να δραπετεύσει. Ελέγξτε επίσης αν το σεντονάκι είναι καλά στερεωμένο στο στρώμα, για να μην υπάρχει κίνδυνος να τυλιχθεί γύρω από το βρεφικό λαιμό.

Δημοσίευση: 26/3/18

ΠΗΓΗ: juniorsclub.gr

Στείλτε νέο ερώτημα

προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό

Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται στο mitrikosthilasmos.com, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *