Οδηγίες προς τους γονείς για ασφαλή βρεφικό ύπνο

Οδηγίες προς τους γονείς για ασφαλή βρεφικό ύπνο

Οδηγίες Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) και Αμερικάνικης Ακαδημίας Παιδιατρικής (AAP)

Λόγω της αύξησης των αιφνιδίων θανάτων όταν τα βρέφη κοιμούνται σε πρηνή θέση (μπρούμυτα), ο WHO συνιστά ότι τα βρέφη πρέπει να κοιμούνται μόνον σε ύπτια θέση. Μάλιστα αν τοποθετηθούν σε πλάγια θέση, θα πρέπει να εκτείνεται το άνω άκρο στη σύστοιχη πλευρά έτσι ώστε να εμποδίζεται το βρέφος να γυρίσει σε θέση πρηνή. 

Της Μαρίας-Αδαμαντίας Μαλλιαρού | Παιδίατρος, Διευθύντρια ΕΣΥ Α’ Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Μέλος Εθνικής Επιτροπής Μητρικού Θηλασμού

Συνιστάται επίσης το κρεβατάκι του μωρού να μην έχει μαλακά αντικείμενα, παιχνίδια, χαλαρά σεντόνια και σκεπάσματα. Συμβουλεύουν τους γονείς με την προτροπή: «Η πιο ασφαλής βρεφική κούνια είναι η άδεια κούνια».

Η χρήση διαμορφωτών θέσης (σφηνών) για τον ύπνο των βρεφών είναι επικίνδυνη. Την οδηγία αυτή ήρθε να συμπληρώσει ο Εθνικός Οργανισμών Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) τον Σεπτέμβριο του 2010, με την απαγόρευση της χρήσης των διαμορφωτών θέσης για τον ύπνο των βρεφών (σφήνες), οι οποίες πωλούνται στο εμπόριο και είναι πολύ διαδεδομένες.

Τα προϊόντα αυτά χρησιμοποιούνται συνήθως σε μωρά κάτω των 6 μηνών, και είναι συνήθως μαξιλαράκια, τα οποία τοποθετούνται πίσω από την πλάτη του μωρού και έχουν σκοπό να κρατούν το μωρό σε πλάγια θέση ενόσω κοιμάται. Το FDA μαζί με την Επιτροπή Ασφάλειας Καταναλωτικών Προϊόντων (CPSC) εξέδωσε αυτήν την προειδοποίηση μετά από εξέταση 12 βρεφικών θανάτων, σε διάστημα 13 ετών, οι οποίοι σχετίζονταν με αυτά τα προϊόντα.

Η πρηνής θέση (μπρούμυτα)
Η θέση που βοηθάει τα βρέφη που έχουν μεγάλη ΓΟΠ είναι η πρηνής. Επίσης το ίδιο ισχύει και για την πρόληψη της πλαγιοκεφαλίας και της επιπέδωσης της ινιακής περιοχής (flat head syndrome). Όταν το βρέφος τοποθετείται σε αυτή τη θέση, συνιστάται να είναι ξύπνιο και κάτω από αυστηρή επίβλεψη των γονιών.

Οδηγίες προς τους γονείς για ασφαλή ύπνο:

  1. Πάντα να τοποθετείτε το βρέφος σε ύπτια θέση σε σταθερή επιφάνεια έστω και για μικρής διάρκειας ύπνο.
  2. Τοποθετήστε για να κοιμηθεί το βρέφος σε σταθερή επιφάνεια πάνω σε ένα σεντόνι καλά στερεωμένο στο κρεβάτι. Ποτέ μην τοποθετείτε το μωρό να κοιμηθεί σε μαξιλάρια, παπλώματα, προβιές, και άλλες μαλακές επιφάνειες.
  3. Κρατήστε μαλακά αντικείμενα, παιχνίδια, και χαλαρά σκεπάσματα μακριά από την περιοχή ύπνου του μωρού σας. Μη χρησιμοποιείτε μαξιλάρια, κουβέρτες, παπλώματα κλπ στην περιοχή ύπνο του μωρού σας, και κρατήστε μακριά από το πρόσωπο του μωρού οποιαδήποτε άλλο αντικείμενο.
  4. Μην επιτρέπετε το κάπνισμα κοντά στο μωρό. Μην καπνίζετε πριν ή μετά τη γέννηση του μωρού σας, και μην αφήνετε άλλους να καπνίζουν γύρω από το μωρό σας.
  5. Διατηρείτε το κρεβάτι του μωρού κοντά σας, αλλά πρέπει να έχει ξεχωριστό κρεβάτι. Το μωρό δεν πρέπει να κοιμάται στο ίδιο κρεβάτι με ενήλικες ή άλλα παιδιά, αλλά μπορεί να κοιμάται στο ίδιο δωμάτιο με τους γονείς του. Αν φέρετε το μωρό σας στο κρεβάτι σας για να θηλάσει, όταν τελειώσει πρέπει να το τοποθετήσετε σε δικό του κρεβάτι.
  6. Μπορείτε να δώσετε μια καθαρή, στεγνή πιπίλα κατά την τοποθέτηση του βρέφους για ύπνο, αλλά δεν πρέπει να πιέζετε το μωρό για να την πάρει. (Αν θηλάζετε το μωρό σας, περιμένετε έως ότου το παιδί σας γίνει 1 μηνός πριν του δώσετε πιπίλα. Σε κάθε περίπτωση θηλάζετε πριν από τη χρήση πιπίλας.)
  7. Μην αφήνετε να υπερθερμανθεί το μωρό σας κατά τη διάρκεια του ύπνου. Φοράτε στο μωρό σας ελαφριά ρούχα ύπνου, και διατηρείτε το δωμάτιο σε θερμοκρασία που είναι καλά ανεκτή για έναν ενήλικα.
  8. Αποφύγετε προϊόντα που ισχυρίζονται ότι μειώνουν τον κίνδυνο του SIDS επειδή τα περισσότερα δεν έχουν ελεγχθεί για την αποτελεσματικότητα ή την ασφάλεια τους.
  9. Μην χρησιμοποιείτε monitors στο σπίτι για να μειώσετε τον κίνδυνο του SIDS. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για την αναγκαιότητα χρήσης τέτοιων συσκευών.
  10. Μειώστε την πιθανότητα παραμορφώσεων (flat spots) στο κεφάλι του μωρού σας, βάζοντας το για κάποιο διάστημα μπρούμυτα, όταν όμως το μωρό σας είναι ξύπνιο και κάποιος το παρακολουθεί. Και να αποφεύγετε να το έχετε πάρα πολύ χρόνο στα καθίσματα αυτοκινήτων, καρότσια, κλπ.

Το κείμενο είναι από την εισήγηση της κ. Μαλλιαρού στο 7ο Συνέδριο του Κολεγίου Ελλήνων Παιδιάτρων (7/4/2013) με θέμα: “Ασφαλής ύπνος βρεφών“.

Σχετικά άρθρα: 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *