Πώς θα κοιμάται με ασφάλεια το μωρό μου που έχει ΓΟΠ;

Πώς θα κοιμάται με ασφάλεια το μωρό μου που έχει ΓΟΠ;

Γεια σας. Χρειάζομαι βοήθεια/συμβουλές ώστε να κοιμάται το 4,5 μηνών μωρό μου ασφαλές στην κούνια του! 

Θηλάζει αποκλειστικά με εξαίρεση λίγο γάλα σε σκόνη τον πρώτο μήνα της ζωής του, επειδή νοσηλεύτηκε δύο φορές με ίκτερο και κάποια βράδια δεν μπορούσα να πάω να τον θηλάσω αλλά δεν μπορούσα και να αντλήσω επαρκείς ποσότητες γάλατος. Θηλάζει κάθε 1-3 ώρες την ημέρα, και 3-4 τη νύχτα. 

Μέχρι 2 μηνών κοιμόταν στην κούνια του εκτός από τους σύντομους ύπνους στο στήθος/αγκαλιά. Έκτοτε εμφάνισε έντονη (κυρίως κρυφή) γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Το αποτέλεσμα είναι ή να ξυπνάει κλαίγοντας απαρηγόρητα ή να μισοπνίγεται στον ύπνο του, το πολύ 10-15 λεπτά αφού τον αφήνω ανάσκελα στην κούνια (το ίδιο συμβαίνει και αν τον έχω δίπλα μου στο κρεβάτι ή αν τον βάλω στο πλάι). 

Τον κρατάμε τουλάχιστον μισή ώρα σε θέση ρεψίματος αλλά δεν ωφελεί καθώς του ανεβαίνουν γουλιές ακόμα και τρεις ώρες μετά το θηλασμό. Επίσης πολλές φορές όταν προσπαθούμε να κοιμηθεί στην κούνια και αρχίζει το κλάμα δεν ηρεμεί μετά παρά μόνο στο στήθος, κι άντε πάλι άλλη μισή ώρα σε θέση ρεψίματος. 

Είχαμε δώσει μεγάλη κλίση στην κούνια αλλά δεν υπήρξε βελτίωση – επιπλέον τώρα γυρνάει και καταλήγει συχνά με το κεφάλι του στην χαμηλότερη θέση στην κούνια οπότε την κάναμε πάλι οριζόντια. 

Μόνο αν είναι στο στήθος και κοιμηθεί αγκαλιά -χωρίς καμία μετακίνηση- ή στην θέση ρεψίματος, κοιμάται ήρεμα και συνεχόμενα. 

Ανησυχώ γιατί ξέρω ότι η αγκαλιά δεν είναι ασφαλής για τον ύπνο του, λόγω υπερθέρμανσης και συνδρόμου αιφνίδιου θανάτου. Από την άλλη, στην κούνια φοβάμαι για πνιγμό και εισρόφηση και το μωρό δεν ξεκουράζεται επαρκώς μιας και για κάθε δεκάλεπτο ύπνου μεσολαβεί ως και μίας ώρας προσπάθεια για να ξανακοιμηθεί. 

Τι μπορώ να κάνω ώστε να κοιμάται ικανοποιητικά και με ασφάλεια; 

Ευχαριστώ για τη βοήθεια σας 

Σόφι, Γλασκώβη

30/5/2016
Απαντά η επιστημονική συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com Σοφία Λιόση Παιδίατρος MD, PHD, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Συγχαρητήρια για το μωράκι σας και για την απόφαση σου να το θηλάσεις. Έχεις κάνει την καλύτερη επιλογή, ειδικά από τη στιγμή που το αγοράκι σας υποφέρει από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) είναι πολύ συχνή στα βρέφη και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων αποτελεί κάτι φυσιολογικό. Στα περισσότερα μωρά εμφανίζεται αμέσως μετά το φαγητό αλλά μπορεί να εμφανιστεί και 1-2 ώρες μετά το γεύμα. Η παλινδρόμηση κορυφώνεται στους 2-4 μήνες ζωής, υποχωρεί αισθητά μετά τους 7-8 μήνες και συνήθως έχει σταματήσει στους 12 μήνες.

Σε λίγες περιπτώσεις παρατηρείται η νόσος της ΓΟΠ: τα πάσχοντα βρέφη κάνουν συχνούς εμετούς, δεν αναπτύσσονται σωστά, έχουν μεγάλη ανησυχία, κοιμούνται λιγότερο, πνίγονται συχνά, αναπτύσσουν συχνές λοιμώξεις του αναπνευστικού και ωτίτιδες.

Εργαστηριακός έλεγχος και θεραπευτική αντιμετώπιση συνιστάται σε βρέφη κάτω των 12 μηνών, αν η ΓΟΠ συνοδεύεται από μειωμένη πρόσληψη βάρους, άπνοιες, αναπνευστική νόσο και άλλες επιπλοκές.

Για τα θηλάζοντα βρέφη προτείνεται:

  • Θηλασμός σε ημίορθια ή καθιστή θέση 
  • Μικρά, συχνά γεύματα. Συνήθως ταΐζουμε το βρέφος πριν προλάβει να πεινάσει πολύ, ώστε να περιοριστεί η ποσότητα του γεύματος 
  • Θηλασμός σε κίνηση (sling) και θηλασμός όταν το μωρό είναι μισοκοιμισμένο. Το βρέφος χρειάζεται να προσκολλάται πολύ καλά και να μην καταπίνει αέρα.
  • Κρατάμε όρθιο το μωρό, το ρεύουμε συχνά και αποφεύγουμε να το κουνάμε πολύ χωρίς λόγο 
  • Αποφεύγουμε την έκθεση στον καπνό του τσιγάρου! Το κάπνισμα είναι σημαντικός επιβαρυντικός παράγοντας στην εμφάνιση της ΓΟΠ. Καλό θα ήταν να μειώσουμε και την καφεΐνη 
  • Αποφεύγουμε την πίεση στην κοιλιά του παιδιού. Φοράμε χαλαρά παντελόνια, δεν σφίγγουμε την πάνα, προσέχουμε να μην πιέζουμε τα πόδια προς την κοιλιά κατά την αλλαγή της πάνας. Περιορίζουμε την χρήση του ριλάξ και το χρόνο στο βρεφικό καθισματάκι αυτοκινήτου.
  • Μερικές φορές η νόσος της ΓΟΠ υποκρύπτει αλλεργία στο γάλα της αγελάδας και προτείνεται δίαιτα αποφυγής γαλακτοκομικών στη θηλάζουσα μητέρα.

Σχετικά με τη φαρμακευτική αγωγή έχετε ήδη συζητήσει με τον παιδίατρο που σας παρακολουθεί.

Όσον αφορά το θέμα του ύπνου, είναι αλήθεια πως αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για το βρέφος με σοβαρή ΓΟΠ και μια μεγάλη δοκιμασία για την οικογένεια του.

Η θέση με ανυψωμένο το κεφάλι δεν φαίνεται να βοηθά, όπως και η τοποθέτηση της κούνιας σε κλίση. Η τοποθέτηση στο αριστερό πλάι και η θέση μπρούμυτα φαίνεται να βοηθούν αλλά η πρηνής θέση δεν προτείνεται για τον ύπνο του μωρού λόγω του συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS).

Αν το μωρό πνίγεται, φαίνεται πως βοηθά όταν η μητέρα θηλάζει σε ημικλινή θέση και το μωρό ακουμπά κοιλιά με κοιλιά, με το κεφάλι λίγο ψηλότερα από τη θηλή. Στη συνέχεια κοιμάται ήρεμο πάνω στο στέρνο της μητέρας.

Πολλές οικογένειες επιλέγουν να κοιμούνται μαζί με το μωρό τους· σε αυτή την περίπτωση θα βρεις πολλές χρήσιμες συμβουλές και οδηγίες εδώ: Κατευθυντήριες γραμμές για κοινό ύπνο βρεφών με γονείς

Σου εύχομαι υπομονή και είμαι σίγουρη πως αυτή η δύσκολη κατάσταση που σε προβληματίζει θα ξεπεραστεί με τον καιρό!

    Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται στο mitrikosthilasmos.com, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *