Θηλασμός και ύπνος μωρού. Μήπως κάτι δεν κάνω καλά;

Θηλασμός και ύπνος μωρού. Μήπως κάτι δεν κάνω καλά;

Το μωρό μου είναι 50 ημερών. Το θηλάζω από την πρώτη μέρα και σε 3 γεύματα την ημέρα του δίνω και 20-30ml συμπλήρωμα.

Βγαίνοντας από το μαιευτήριο ο παιδίατρος συνέστησε συμπλήρωμα μετά από κάθε γεύμα το οποίο και σταδιακά έχω καταφέρει να μειώσω, με σκοπό να κόψω εντελώς. 

Το μωρό μου από την αρχή σπάνια ξυπνάει στο τρίωρο να φάει. Ειδικά μετά από γεύμα με συμπλήρωμα πέφτει σε βαθύ ύπνο. Πλέον το ξυπνάω εάν δεν ξυπνήσει μόνο του κάθε τρεις ώρες την ημέρα και τέσσερις τη νύχτα.

Στα γεύματα αποκλειστικού θηλασμού ξυπνάει συνήθως μόνο του νωρίτερα του τρίωρου, ή το ξυπνάω εγώ στις 2,5 ώρες. 

Τις τελευταίες ημέρες μετά από αρκετά γεύματα παραμένει για μία ώρα περίπου ξύπνιο, επεξεργάζεται το χώρο, γελάει κλπ. Ο θηλασμός διαρκεί περίπου μία ώρα, δεν καταπίνει σε όλο αυτό το διάστημα, τρώει ενεργά δέκα λεπτά, κοιμάται, ξυπνάει μόνο του ή το ξυπνάω, ξανά τρώει για λίγο κλπ. 

Νιώθω ότι με αυτό τον τρόπο το κουράζω και για αυτό κοιμάται βαθιά έπειτα. Να το θηλάζω λιγότερο χρόνο; Να συνεχίσω να το ξυπνάω σε αυτά τα διαστήματα; 

Τις τελευταίες 20 ημέρες παίρνω συμπλήρωμα διατροφής τριγωνέλλας, έπειτα από προτροπή της παιδιάτρου για αύξηση της παραγωγής μου και μείωση του συμπληρώματος. 

Δήμητρα, Σπάρτη

31/5/2016
Απαντά ο επιστημονικός συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου, Παιδίατρος Μετεκπαιδευμένος στην Παιδοπνευμονολογία, Ομοιοπαθητικός, Διεθνώς Πιστοποιημένος Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Να σας ζήσει το μωράκι σας!
Όλα αυτά που περιγράφετε ότι κάνετε είναι ΑΠΟΛΥΤΑ φυσιολογικά.

Το μωρό σας μετά την 6η εβδομάδα έχει βάλει τον κιρκάδιο ρυθμό του. Δεν πρέπει να αλλάξετε τίποτα από αυτά που κάνετε. Είναι απόλυτα φυσιολογικό να μένει ξύπνιο κάποιες ώρες και να επεξεργάζεται το περιβάλλον!

Ο θηλασμός μπορεί να διαρκεί έως και μια ώρα, αυτό που εσείς περιγράφετε βέβαια είναι ότι κάποιες στιγμές δεν τρώει (αυτό λέγεται μη θρεπτικό πιπίλισμα και είναι φυσιολογικό).

Το μόνο που θα άλλαζα σίγουρα είναι ότι δεν θα ξυπνούσα το μωρό! και φυσικά θα έκοβα το συμπλήρωμα! (το δεύτερο σε συνεργασία με τον Παιδίατρό σας βέβαια).

    Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται στο mitrikosthilasmos.com, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *