Καλησπέρα και συγχαρητήρια για το έργο σας. Μας βοηθάτε εξαιρετικά. Σας ευχαριστούμε!Έχουμε ένα κοριτσάκι 41 ημερών. Θηλάζω αποκλειστικά από την αρχή, και κατά πώς φαίνεται από το βάρος και το ύψος, ο θηλασμός έχει πολύ καλό αποτέλεσμα. Ως προς τη διαδικασία όμως έχουμε ακόμα θεματάκια.
Μετά από κάποιους εμετούς, έντονες αναγωγές, κοιλιακό άλγος και ανησυχία που αντιματωπίσαμε περίπου από τα τέλη της 1ης εβδομάδας, η παιδίατρος με συμβούλευσε να διακόψω για κάποιο διάστημα τα γαλακτοκομικά (ακόμη και τα κρυφά), και εφόσον μετά από 2 εβδομάδες το πρόβλημα υποχώρησε αλλά δεν λύθηκε, προχωρήσαμε στον αποκλεισμό και άλλων τροφών από το διαιτολόγιο μου (πχ. ντομάτα, εσπεριδοειδή κλπ).Περάσαμε έτσι 2-3 μέρες πολύ ήρεμα, χωρίς ιδιαίτερα επεισόδια και με γεύματα κάθε 3-4 ώρες τη νύχτα, με ύπνο στο ενδιάμεσο. Έπειτα ξεκίνησα να δοκιμάζω να εισάγω πάλι στη διατροφή μου κάποια τρόφιμα (πχ. αλεύρι, γιαούρτι κλπ) και να καταγράφω την αντίδραση.
Το θέμα είναι πως ήδη πριν τις δοκιμές, η μικρή είχε αρχίσει να γίνεται έντονα ανήσυχη πρώτα κατά τη διάρκεια της ημέρας, παραμένοντας πολλές ώρες ξύπνια και ζητώντας επίμονα αγκαλιά, και έπειτα και της νύχτας.
Πλέον κοιμάται σχεδόν αποκλειστικά την ημέρα, τρώγοντας κάθε 2-3 ώρες, και παραμένει ξύπνια ή ημικοιμισμένη αλλά έντονα ανήσυχη τη νύχτα, ζητώντας συχνά γεύματα ή πιπίλισμα.
Με τη συγκατάθεση της παιδιάτρου μας, δώσαμε πιπίλα και περιορίσαμε λίγο την ανάγκη της να βρίσκεται συνέχεια πάνω μου, αλλά ούτε η πιπίλα, ούτε το ρηλάξ, ούτε η διατροφή, ούτε η νυχτερινή ρουτίνα με μπανάκι, μασάζ, χαμηλό φωτισμό, ησυχία κλπ βοήθησαν στο να κοιμάται το βράδυ, να αποκτήσει πιο σταθερά γεύματα ή να εξαφανιστούν οι αναγωγές.
Δεδομένου ότι όσο περνά ο καιρός, η κούραση συσσωρεύεται και αυτό αντανακλάται και ως δική μας ανησυχία προς το μωρό, αναρωτιόμαστε τι άλλο μπορούμε να κάνουμε ή αν κάνουμε κάτι λάθος.
Πότε ομαλοποιείται κάπως το ωράριο του μωρού; Πότε θα πρέπει να περιμένουμε μία σχετική κανονικότητα στα γεύματα και τον ύπνο; Είναι φυσιολογικό να μην κοιμάται το βράδυ και να ζητά συχνά γεύματα; Πώς μπορούμε να το βοηθήσουμε;
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τον χρόνο σας.
Αδαμαντία, Αθήνα
Το μωρό σας είναι ακόμα πολύ ανώριμο. Χρειάζεται να βρίσκεται κοντά στη μητέρα του, ειδικά τη νύχτα, γιατί έτσι διατηρεί σταθερή θερμοκρασία, καρδιακό ρυθμό και αναπνοή.
Το στομάχι του μωρού σας έχει ακόμα μικρή χωρητικότητα, και το μητρικό γάλα χωνεύεται εύκολα για αυτό και πεινά τακτικά, μπορεί και συχνότερα από τις 2 ώρες.
Τα νυχτερινά ξύπνηματα προστατεύουν το μωρό και φροντίζουν για την παραγωγή του γάλακτος. Τα επίπεδα της ορμόνης προλακτίνης, που ρυθμίζει την παραγωγή του γάλακτος, αυξάνονται τη νύχτα, και με το νυχτερινό θηλασμό αυξάνονται ακόμα περισσότερο. Τα νεογέννητα, αυτήν την ορμονική ιδιαιτερότητα, τη γνωρίζουν ενστικτωδώς.
Μετά τους 2- 3 μήνες, πάλι λόγω ορμονών, της μελατονίνης, αρχίζουν σταδιακά να ξεχωρίζουν τη μέρα και τη νύχτα, για αυτό και μπορούν να κοιμούνται λίγο περισσότερο τη νύχτα ( 3-4 ώρες συνεχόμενα). Έρευνες δείχνουν πως το 30-80% των βρεφών ξυπνούν τουλάχιστον 1-2 φορές τη νύχτα τον πρώτο χρόνο ζωής.
Δυστυχώς στις μέρες μας θεωρούμε ότι ένα μωρό είναι “καλό” όταν κοιμάται όλη τη νύχτα από τις πρώτες εβδομάδες ζωής. Αυτή η αντίληψη δεν σέβεται καθόλου τις ανάγκες του μωρού και δεν προστατεύει τη διατήρηση της γαλουχίας.
Στη φάση που βρίσκεστε αυτό που χρειάζεται είναι να ανταποκρίνεστε στις ανάγκες του μωρού και να το θηλάζετε όποτε το ζητά. Έτσι εδραιώνεται η γαλουχία, το μωράκι σας παίρνει καλά βάρος, βοηθάτε να έχει μακροπρόθεσμα υγιείς διατροφικές συνήθειες και δημιουργείται μια σχέση εμπιστοσύνης με το μωρό σας.
Δε θα σας κρύψω πως πρόκειται για μια αρκετά απαιτητική περίοδο και μια πρόκληση για τις αντοχές σας, ως μητέρα και ως ζευγάρι. Γι’ αυτό χρειάζεστε όλη την βοήθεια και υποστήριξη
Σας εύχομαι υγεία, καλή δύναμη και να απολαύσετε αυτή την εμπειρία!
Σχετικά άρθρα:
- Το “τέταρτο τρίμηνο” – Γιατί τα νεογέννητα μισούν να τα αφήνουν κάτω
- 3 λόγοι που το νεογέννητο δεν κοιμάται όλη τη νύχτα
- Τα μωρά χρειάζονται τη μητέρα τους διπλά τους!
- Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι νέοι γονείς για τον (κοινό) ύπνο του μωρού και το θηλασμό
- Το μητρικό γάλα προάγει τον ύπνο στα βρέφη
- Γιατί ξυπνούν τα μωρά τη νύχτα;
- Οι καταστάσεις εγρήγορσης ενός βρέφους
- Τα μωρά και τα νήπια δε συνηθίζουν να κοιμούνται όλη τη νύχτα γιατί…
- 10 Αλήθειες για πιο ήσυχους γονείς και πιο ήρεμο ύπνο
- Ο ύπνος του μωρού. Αυτό το μεγάλο θέμα!
- Πόσες ώρες πρέπει να κοιμόμαστε από νεογέννητα και μετά;
- O δυτικός τρόπος γονεικής φροντίδας μπορεί να εμποδίζει την ψυχοκινητική ανάπτυξη
Παιδίατρος MD, PHD, IBCLC, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών
Επιστημονικός συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com | Βιογραφικό