Γιατί το παιδί μου αντιγράφει τα άλλα παιδιά;

Γιατί το παιδί μου αντιγράφει τα άλλα παιδιά;

Η κόρη μου είναι 4 χρόνων και με προβληματίζει το γεγονός ότι αντιγράφει διαρκώς τους φίλους της στο παιχνίδι.
 
Είναι ένα παιδί αρκετά ανεξάρτητο, χωρίς γκρίνιες, συζητήσιμο, απασχολείται ευχάριστα μόνη της,είναι ιδιαίτερα κινητική, κοινωνική και σε γενικές γραμμές είναι ένα πολύ καλό προνήπιο σε όλους τους τομείς. 

Γνωρίζω ότι είναι η ηλικία της μίμησης, αλλά επειδή ακριβώς έχει αυτά τα χαρακτηριστικά αναρωτιέμαι γιατί όταν βρίσκεται με κάποιους συγκεκριμένους φίλους της τους αντιγράφει πιστά στο παιχνίδι, κάνει ακριβώς ό,τι κάνουν; 

Δεν το κάνει με όλους τους φίλους της, αλλά με 2-3 (οι 2 εκ των οποίων είναι κορίτσια). Κι όχι ότι κάνουν κάτι σπουδαίο, απλά τρέχουν από δω κι από κει, κουνιούνται, ό,τι “χαζομάρα” μπορεί να κάνει ένα παιδί αυτής της ηλικίας. 

Γιατί μπορεί να το κάνει αυτό; Πώς αισθάνεται με αυτά τα παιδιά και οδηγείται σε αυτή τη συμπεριφορά, ενώ με τους υπόλοιπους φίλους της αλληλεπιδρά και παίζουν μαζί, συνεργάζονται; Προσπαθώ να καταλάβω το σκεπτικό της γιατί τα συγκεκριμένα παιδιά είναι “έξω” από τα ενδιαφέροντά της, γιατί λοιπόν τα μιμείται; 

Να επισημάνω τελειώνοντας ότι τα εν λόγω παιδιά, δεν έχουν τις εμπειρίες, τα ενδιαφέροντα και τις δραστηριότητες της Χριστίνας, είναι παιδιά που μεγαλώνουν με τα στάνταρ της ελληνικής οικογένειας. Υπάρχει δηλαδή χάσμα μεταξύ τους και παρόλα αυτά, αυτά είναι που αντιγράφει στο παιχνίδι. Γιατί; 

Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων

Δήμητρα, Kαλαμάτα

3/10/2017
Απαντά η επιστημονική συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com Μαρία Λαζαρίδου, Ψυχολόγος, Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Αγαπητή μαμά Δήμητρα να το χαίρεστε το κοριτσάκι σας. Από αυτά που μας λέτε φαίνεται ότι είστε μια μαμά που ασχολείται πολύ ενεργά με την αγωγή της μικρής της και έχετε ενεργό ρόλο στο μεγάλωμα της. Μπράβο σας.

Αναρωτιέμαι σε τι θα σας βοηθήσει να απαντηθεί η ερώτηση σας γιατί η κόρη σας παίζει με τα παιδιά που μεγαλώνουν με τα στάνταρ της ελληνικής οικογένειας και επιπλέον σας προβληματίζει γιατί τα αντιγράφει στο παιχνίδι της.

Φαίνεται ότι εσείς έχετε υιοθετήσει ένα διαφορετικό τρόπο ανατροφής της κόρη σας ο οποίος ταιριάζει στις ανάγκες της οικογένειας σας. Η κόρης σας ωστόσο απολαμβάνει να παίζει με τα συγκεκριμένα παιδάκια και λειτουργούν για αυτή ως πρότυπο στο παιχνίδι εκείνη τη στιγμή αφού τα «αντιγράφει».

Μια πιθανή εξήγηση θα μπορούσε να είναι ότι για εκείνη η συναναστροφή με διαφορετικής νοοτροπίας παιδιά της αλλάζει τη ρουτίνα, τη «ξεκουράζει» από εκείνα που κάνει καθημερινά συνηθίζει να κάνει. Αυτό ίσως της αρέσει για αυτό τα αντιγράφει.

Καλή συνέχεια και δύναμη στο μεγάλωμα της κόρης σας.

    Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται στο mitrikosthilasmos.com, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *