Πώς θα καταλάβουμε τι μας λένε τα παιδιά μέσα από τις ζωγραφιές τους;

Πώς θα καταλάβουμε τι μας λένε τα παιδιά μέσα από τις ζωγραφιές τους;

5 ερωτήσεις που θα βοηθήσουν να κατανοήσουμε τι έχει ζωγραφίσει
“Κοίτα τι ζωγράφισα”!

Όταν ένα παιδί ζωγραφίζει θέλει να διηγηθεί μια ιστορία. Αυτή η ιστορία μπορεί απλά να αποτυπώνει την διάθεση της στιγμής, την ανάγκη του να εκφράσει μια πρόσφατη εμπειρία ή να επικοινωνήσει μια σκέψη του, ένα συναίσθημα. Τι τελικά όμως ωθεί το κάθε παιδί να ζωγραφίσει;

Γράφει η Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός – Κοινωνική Ανθρωπολόγος Ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών – δυσλεξίας | dyslexiaathome

Πολλές φορές σαν γονείς, εκπαιδευτικοί και θεραπευτές μπροστά σε μια παιδική ζωγραφιά αδυνατούμε να ερμηνεύσουμε τι βλέπουμε. Μας φαίνεται λίγο μπερδεμένη και αφηρημένη. Για αυτό υπάρχουν 5 γενικές ερωτήσεις που βοηθούν να κατανοήσουμε καλύτερα αυτό το “μυστήριο” της παιδικής ζωγραφιάς

  1. Για να καταλάβουμε τι έχει ζωγραφίσει μπορούμε να ρωτήσουμε: “Τι όμορφο αυτό που έφτιαξες για πες μου τι είναι; ή Τι τίτλο θα έδινες στην ζωγραφιά σου;”
  2. Ανάλογα με το τι έχει ζωγραφίσει μπορούμε να ρωτήσουμε: “Πως αισθάνονται οι άνθρωποι, τα ζώα, τα δέντρα που έχεις ζωγραφίσει;”
  3. Μπορούμε να κάνουμε ερωτήσεις για το πως νιώθουν το ένα για το άλλο: “Πως αισθάνεται το σκυλάκι για το κοριτσάκι κτλ.”
  4. Μπορούμε για να κάνουμε το παιδί να εκφραστεί και να μιλήσει να το ρωτήσουμε τι θα ήθελαν να πουν το ένα στο άλλο: “Τι θα έλεγε το αγοράκι στον μπαμπά του;”
  5. Τέλος μπορούμε να προσεγγίσουμε το παιδί ρωτώντας το αν μπορούμε να ρωτήσουμε το κοριτσάκι ή αγοράκι ή το ζώο που έχει φτιάξει κάτι: “Μπορώ να ρωτήσω το κοριτσάκι τι είναι αυτό που έχει στα χέρια της, που θέλει να πάει κτλ;”

Στις συναντήσεις μου με τα παιδιά στην “Προσχολική προετοιμασία/ενίσχυση at home” πολλές φορές χρειάζεται να ρωτήσω “Τι είναι αυτό που έφτιαξες”; για να καταλάβω τι είναι αυτό που βλέπω.

Αν δεν είχα ρωτήσει την μικρή τρίχρονη Φ δεν θα μάθαινα ποτέ αυτά που έδειχνε στη ζωγραφιά της.

“Η πάπια”!
“Το δελφίνι”!
“Η μαμά και εγώ (το σπίτι) και ο μπαμπάς (κύκλος γύρω απο το σπίτι)”!
“Μεγάλο ψάρι”!
“Γύρη”!

Η συζήτηση γύρω από την ζωγραφιά είναι σημαντική και κάποιες φορές μπορεί να σταθεί αφορμή για να επεκταθεί σε μια άλλη συζήτηση για κάτι που το απασχολεί.

Να τονίσουμε ότι για να έχει το παιδί την διάθεση να μας μιλήσει θα πρέπει απαραίτητα να υπάρχει η πίστη από το ίδιο ότι η ζωγραφιά του έχει την απόλυτη αποδοχή μας. Έτσι δεν θα ντρέπεται ούτε θα φοβάται να απαντήσει!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *