Θα γεννήσω πρόωρα και έχω απορίες για το θηλασμό

Απαντά η Μαρία Χολή
Παιδίατρος, Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Καλημέρα σας! Θα ήθελα  να με βοηθήσετε σε κάποιες απορίες που έχω!

Είμαι στην 34η εβδομάδα κύησης και λόγω ολιγάμνιου μου είπε ο γιατρός μου ότι το πολύ  να φτάσω μέχρι την 36η εβδομάδα. Το μωράκι μου είναι γύρω στα 2 κιλά.

Θα ήθελα να μάθω, αν χρειαστεί ο μικρούλης  μου να μπει θερμοκοιτίδα, εγώ θα πρέπει να του βγάζω το γάλα με το θήλαστρο; ή αν μου πούνε να του δώσουν ξένο γάλα λόγω λιποβαρούς μωρού να το δεχτώ;

Και μια άλλη απορία που έχω, αν πάνε όλα καλά (που το εύχομαι) και τον έχω μαζί μου και δεν μπορεί να πιάσει την θηλή -επειδή έχω ακούσει ότι τα μικρά μωράκια δεν έχουν την δύναμη να πιπιλίσουν- τι να κάνω; πως θα μπορώ να τον βοηθήσω;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων
Πόπη, Αθήνα

19/05/2015
Αγαπητή Πόπη,
με το καλό να έρθει το μωράκι σας!

Να γνωρίζετε ότι ένα νεογνό με ηλικία κύησης 32 εβδομάδων και άνω είναι πολύ πιθανό να καταφέρει να θηλάσει από την μητέρα του.

Εσείς είστε ήδη 34 εβδομάδων οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Βέβαια καλό θα είναι να εφαρμόσετε από την ώρα μηδέν την μέθοδο καγκουρό ή όπως ονομάζεται skin to skin contact…

Επίσης το μητρικό γάλα είναι και για αυτήν την ηλικία η ιδανική τροφή και μάλιστα κατά μείζονα λόγο τα πρόωρα θα πρέπει να τρέφονται αποκλειστικά με το γάλα της μαμάς τους. Το γάλα 1ης βρεφικής ηλικίας ή formula ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ σωστή διατροφή για τα πρόωρα νεογνά, αποτελεί λύση σαφώς υποδεέστερη του μητρικού και εκθέτει το νεογνό σε διάφορους κινδύνους.

Εσείς θα πρέπει να αντλείτε με θήλαστρο στην περίπτωση που το νεογνό τις πρώτες μέρες δεν μπορεί να θηλάσει ικανοποιητικά και σε περίπτωση που δεν αρκεί το δικό σας γάλα θα πρέπει να δοθεί στο μωρό μητρικό γάλα από τράπεζα.

Τέλος μην ξεχνάτε ότι δεν θέλουμε την χρήση μπιμπερό σε αυτήν την ηλικία αλλά προτιμούμε τους εναλλακτικούς τρόπους σίτισης π.χ. συριγγούλα, λόγω του κινδύνου της σύγχυσης θηλών.

Να είστε καλά και εύχομαι μια καλή γέννα!

    Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό


    Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται εδώ, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Σχετικά άρθρα:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *