3 λόγοι που το νεογέννητο δεν κοιμάται όλη τη νύχτα

3 λόγοι που το νεογέννητο δεν κοιμάται όλη τη νύχτα

Απορία νέων γονέων: Γιατί ο ύπνος των νεογνών διακόπτεται διαρκώς;

 

Όσο και αν θεωρείτε ότι έχετε να κάνετε με ένα δύσκολο στο θέμα του ύπνου παιδί, τα νεογέννητα 6-8 εβδομάδων είναι απόλυτα φυσιολογικό να έχουν ασταθείς ώρες ύπνου.

Μετά από αυτό το διάστημα τείνουν να κοιμούνται για περισσότερες ώρες χωρίς διακοπή, ενώ στους 4 μήνες ακολουθούν συνήθως ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα ύπνου και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Έτσι από εκεί και πέρα το μωρό σας θα παίρνει δύο ή τρεις ημερήσιους υπνάκους και θα κοιμάται αρκετές ώρες κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Για ποιους λόγους ο ύπνος των νεογνών διακόπτεται διαρκώς;

1  Το βιολογικό του ρολόι δεν είναι ακόμα ρυθμισμένο.
Τα νεογέννητα δεν έχουν ακόμα ρυθμίσει το βιολογικό τους ρολόι ή αλλιώς τον κιρκαδικό ρυθμό που σχετίζεται με τη λειτουργία του οργανισμού ανά 24ωρο. Επειδή επίσης το νευρολογικό τους σύστημα δεν έχει αναπτυχθεί επαρκώς δεν ακολουθούν ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα στον ύπνο, δεν κοιμούνται βαθιά αλλά ούτε για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

2  Ο πιο ελαφρύς ύπνος είναι και πιο ασφαλής. 
Θα σας έχουν ήδη συμβουλεύσει να βάζετε το μωρό σας για ύπνο σε ύπτια θέση, μιας και αυτή η στάση μειώνει τον κίνδυνο του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου γιατί το μωρό ξυπνάει πιο εύκολα. Θα μπορούσαμε να πούμε με άλλα λόγια ότι ο ελαφρύς ύπνος του νεογέννητου και το γεγονός ότι ξυπνάει συχνά είναι ένας τρόπος προστασίας από τον αιφνίδιο βρεφικό θάνατο.

3  Το μέγεθος του στομαχιού του επιβάλλει συχνά ταΐσματα.
Ένα νεογέννητο μωρό χρειάζεται να τρώει με συχνότητα μιάμιση ώρας μέχρι 3 ωρών. Το στομάχι του είναι αρκετά μικρό ακόμα και έτσι χρειάζεται μικρές ποσότητες τροφής σε συχνή βάση κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας. Αν έχουν παρέλθει αρκετές ώρες (4 και πάνω) από το τελευταίο τάισμα οι γιατροί συμβουλεύουν να ξυπνάτε το μωρό για να το θηλάσετε. Ειδικά αν είναι πρόωρα γεννημένο ή έχει λιγότερα κιλά από όσα πρέπει χρειάζεται να παρακολουθείται στενά.

Δημοσίευση: 4/1/17
ΠΗΓΗ: juniorsclub.gr
Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται στο mitrikosthilasmos.com, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *