Έχω ένα κοριτσάκι 27 ημερών, βάρους σήμερα 3,200 κιλών, το οποίο και θηλάζω αποκλειστικά. Μόλις ανοίγω το εσώρουχό μου για να θηλάσω το μωρό, αρχίζουν αμέσως να τρέχουν σταγόνες γάλακτος, με γρήγορο ρυθμό, ειδικά από τον ένα μαστό.
Το μωρό, μην μπορώντας να ρουφήξει όλη αυτήν την ποσότητα που τρέχει, γεμίζει γάλα το οποίο ξεχειλίζει από το στόμα του, βρέχωντας κι αυτήν κι εμένα και καταπίνοντας αρκετό αέρα.Από όσο παρατηρώ, δεν έχω συμφόρηση στο μαστό, δεν τον αισθάνομαι υπερφορτωμένο και σίγουρα είναι αρκετά μαλακός μετά τον θηλασμό.Πρόκειται για το αντανακλαστικό καθόδου; Είναι κάτι το οποίο διορθώνεται με τον καιρό και όταν μεγαλώσει το μωρό (δεδομένου του ότι πρόκειται και για μικρό μωρό);
Οι στάσεις που προτείνονται για την αυξημένη ροή δεν βοήθησαν. Τι μπορώ να κάνω;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
Δέσποινα, Βέροια
Να σας ζήσει το μωράκι σας και να χαίρεστε καθε στιγμή μαζί του.Η υπερβολική παραγωγή γάλακτος σημαίνει πως η μητέρα παράγει περισσότερο γάλα από από αυτό που χρειάζεται το μωρό της.
Κάθε μητέρα που θηλάζει παράγει,τις πρώτες 6 εβδομάδες ζωής του μωρού, πολύ περισσότερο γάλα από αυτό που χρειάζεται και αυτή είναι μια σοφή απόφαση της φύσης για να καλύψει τις ανάγκες κάθε μωρού ή και μωρών, όπως συμβαίνει στις πολύδυμες κυήσεις. Μετά τις 6 εβδομάδες, η γαλακτοπαραγωγή ρυθμίζεται στις αναγκες του μωρού.
Στην υπερβολική παραγωγή γάλακτος, το γάλα πετάγεται έντονα, δυνατά και παντού ενώ το μωρό δυσκολεύεται να θηλάσει σωστά. Η μητέρα έχει αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσει μαστίτιδα, να πονά όταν κατεβαίνει το γάλα και το μόνο σίγουρο ειναι πως “βρέχει γάλα” όταν ξεκινά να θηλάσει.
Συνήθως χρειάζεται παραπάνω απο 6 εβδομάδες για να ρυθμιστεί η παραγωγή του γάλακτος σε αυτή τη μητέρα – ίσως 3-5 μήνες.
Να μερικές προτάσεις που θα σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις αυτό το πρόβλημα:
– Σίγουρα το μωρό χρειάζεται να τρώει όσο συχνά θέλει, χωρίς περιορισμούς και χωρίς ωράριο. Σε αυτη την ηλικία συνήθως κάνουν 8-12 γεύματα τη μέρα, ενώ η διάρκεια ποικίλλει σε καθε γεύμα.
– Καλό θα ήταν να βεβαιωθείς πως το μωρό προσκολλάται σωστά στο στήθος και το γάλα δεν τρέχει εξαιτίας χαλαρής προσκόλλησης. Επίσης καλό θα ήταν να ταΐζεις το μωρό όταν είναι σχετικά ήρεμο και δεν κλαίει.
– Μπορείς να κανείς άντληση, με το χέρι ή με θήλαστρο, όσο χρειάζεται για να ανακουφίσεις το στήθος σου και να μην είναι υπερβολικά γεμάτο όταν προσκολλάται το βρέφος. Προσοχή! αντλούμε μόνο μέχρι να ανακουφιστεί το στήθος, δηλαδή για ελάχιστα λεπτά.
– Αφήνουμε το μωρό να αδειάσει το ένα στήθος πριν του προσφέρουμε το άλλο. Μερικές φορές, σε μητέρες με υπερπαραγωγή, προτείνεται το block feeding, δηλαδή η χορήγηση του ενός μόνο μαστού για ένα συνεχόμενο χρονικό διάστημα.
Για παράδειγμα, δίνεις τον ένα και μόνο μαστό για 3 ώρες, κάθε φορά που πεινάει το μωρό, και για τις επόμενες 3 ώρες τον άλλο μαστό. Έτσι και η περιεκτικότητα του καθε γεύματος σε λίπος αυξάνει.
Θα ήθελα πάντως να τονίσω πως το block feeding καλό θα ήταν να εφαρμόζεται μετά τις 6 εβδομάδες, και ιδανικά αφού συμβουλευτείς συμβουλο θηλασμού.
– Ορισμένες στάσεις θα σε βοηθήσουν να ελέγξεις καλύτερα τη ροή του γάλακτος, όπως το να είναι το μωρό σε σχετικά όρθια θέση ή η μητέρα να ξαπλώνει προς τα πίσω, ή ακόμα και να είναι ξαπλωμένη στο πλάι.
Πάντα το κεφαλι και η μύτη του μωρού είναι πάνω από το επίπεδο της θηλής. Γενικά, προσπαθούμε να εμποδίσουμε τη βαρύτητα, ώστε να μειωθεί η ροή του γάλακτος και συνάμα το μωρό να έχει καλύτερο έλεγχο.
Είναι αλήθεια πως στην ηλικία του 1 μήνα είναι λίγο πιο δύσκολο να εφαρμόσεις αυτές τις στάσεις, αλλά όσο προσπαθείς και καταλάβεις τη λογική τους, θα βρεις και πιο εύκολα τη θέση που θα βολεύει και τους δυο σας.
– Όταν νιώθεις πως το μωρο καταπίνει γρήγορα ή και πνίγεται καλό θα ήταν να το απομακρύνεις για λίγο από το στήθος, να το βοηθάς να ρευτεί και στη συνέχεια να επιστρέφει ήρεμο να συνεχίσει το γεύμα του.
– Μερικές μητέρες μπορεί να βοηθηθούν από τη χρήση σιλικονούχων θηλών γιατί έτσι περιορίζουν το βίαιο ψέκασμα του γάλακτος στο στόμα του μωρού.
– Αν το πρόβλημα επιμείνει, θα ήταν χρήσιμο να επισκεφτείς σύμβουλο θηλασμού.
Τα καλά νέα είναι πως παράγεις ικανοποιητική ποσότητα γάλακτος για το μωρό σου και… με το παραπάνω!
Συνήθως αυτό το πρόβλημα λύνεται, όσο το μωρό σου ωριμάζει και μαθαίνει να χειρίζεται καλύτερα τη ροή του γάλακτος ενώ το σώμα σου ρυθμίζει την παραγωγή στις ανάγκες του μωρού.
Σου εύχομαι υπομονή και καλούς θηλασμούς!
Σχετικά άρθρα:
- Αυξημένη παραγωγή μητρικού γάλακτος
- Όταν ο μαστός πετάει το γάλα σαν σιντριβάνι
- Αντιμετώπιση υπερπαραγωγής και αυξημένης ροής
- 6 οδηγίες για την μαμά που έχει υπερπαραγωγή
- Μέθοδοι μείωσης της παραγωγής μητρικού γάλακτος
- Τεχνικές μείωσης ροής μητρικού γάλακτος
- Οδηγίες και τεχνικές θηλασμού για μαμάδες με έντονο αντανακλαστικό ροής
Παιδίατρος MD, PHD, IBCLC, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών
Επιστημονικός συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com | Βιογραφικό