Μια μόνο βλεννοαιματηρή κένωση του μωρού θεωρείται αλλεργία στο αγελαδινό γάλα;

Μια μόνο βλεννοαιματηρή κένωση του μωρού θεωρείται αλλεργία στο αγελαδινό γάλα;

Το μωρό μου εμφάνισε αίμα και βλέννη σε μια μόνο κένωση και ύστερα από αυτή όλες οι κενώσεις του είναι φυσιολογικές. Η Παιδίατρος μου απαγόρευσε ρητά τα γαλακτοκομικά για τους επόμενους 2 μήνες.

Και με ένα μόνο μεμονωμένο επεισόδιο θεωρείται εμφάνιση αλλεργίας στο αγελαδινό γάλα; Το μωρό μου είναι 4 μηνών και θηλάζω αποκλειστικά. Δεν έχω περιορίσει από την αρχή καμία τροφή εκτός του καφέ και της σοκολάτας.
Ελευθερία, Αχαρνές
4/7/2016
Απαντά η επιστημονική συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com Σοφία Λιόση Παιδίατρος MD, PHD, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC
Αγαπητή Ελευθερία,
Να χαίρεσαι το μωράκι σας

Ένα μωρό μπορεί να εμφανίσει αίμα και βλέννη στις κενώσεις για πολλούς λόγους. Πολύ συχνά η ύπαρξη ραγάδας στο δακτύλιο του πρωκτού μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση μιας κοκκινωπής γραμμής αίματος στην κένωση. Η αλλεργία στα γαλακτοκομικά αποτελεί άλλη μια σχετικά συχνή αιτία όπως και η κατάποση αίματος από πληγωμένη θηλή της μητέρας.

Λιγότερο συχνές αιτίες αποτελούν η υπερπαραγωγή γάλακτος, η λήψη βιταμινών ενώ χρειάζεται να αποκλείουμε και την πιθανότητα εντερικής λοίμωξης (πχ λοίμωξη από ροταϊό ή σαλμονέλα) καθώς και παθήσεις όπως ο εγκολεασμός.

Η γενική εικόνα του παιδιού είναι σημαντική· ένα μωρό που μεγαλώνει, που παίρνει καλό βάρος και είναι χαρούμενο έχει συνήθως μια ήπια κολίτιδα, ενώ σε ένα παιδί που δεν αναπτύσσεται και φαίνεται να πάσχει αναζητούμε σοβαρότερες αιτίες κολίτιδας.

Όταν υπάρχει ισχυρή υποψία για αλλεργία στα γαλακτοκομικά σε ένα αποκλειστικά θηλάζον βρέφος, χρειάζεται να αποκλείσει η μητέρα τα γαλακτοκομικά από τη διατροφή της. Η δοκιμαστική διακοπή των γαλακτοκομικών από τη θηλάζουσα μητέρα για 2-4 εβδομάδες θα οδηγήσει σε ύφεση των συμπτωμάτων ακόμα και στις επόμενες 72-96 ώρες.

Ευτυχώς σύμφωνα με νέες μελέτες, η αλλεργία στο γάλα αγελάδας φαίνεται να είναι λιγότερο συχνή σε σχέση με αυτό που θεωρούσαμε παλιότερα και καλό θα ήταν να μην βάζουμε τις μητέρες σε στερητικές δίαιτες αν δεν υπάρχει σημαντικός λόγος.

Στην περίπτωση σας, από τη στιγμή που αναφερόμαστε σε ένα μεμονωμένο επεισόδιο βλεννοαιματηρής κένωσης το οποίο βελτιώθηκε από μόνο του, δεν θα συνιστούσα αυτή τη στιγμή τον αποκλεισμό των γαλακτοκομικών από τη διατροφή της θηλάζουσας μητέρας.

Αν το επεισόδιο επαναληφθεί, και σε συνδυασμό πάντα με τη λήψη του ατομικού και οικογενειακού ιστορικού καθώς και της κλινικής εξέτασης, η αλλεργία στην πρωτεΐνη του αγελαδινού γάλακτος είναι πολύ πιθανή διάγνωση.

Σου εύχομαι το μωράκι σου να είναι γεμάτο υγεία και να το θηλάσεις για όσο επιθυμείτε και οι δυο!

    Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται στο mitrikosthilasmos.com, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *