Υπερπαραγωγή ή αλλεργία; Μήπως κάνω άδικα αποχή από τα γαλακτοκομικά;

Υπερπαραγωγή ή αλλεργία; Μήπως κάνω άδικα αποχή από τα γαλακτοκομικά;

Έχω ένα μωρό 2 μηνών. Απ το πρώτο 10ημερο της ζωής του, παρουσίασε έντονους κολικούς και ο γιατρός του μου σύστησε να κάνω αποχή από κάποια τρόφιμα για να το βοηθήσω να μην πονάει.

Εγώ απ’ τη στιγμή που άρχισε η παραγωγή του γάλακτος μου, έβγαζα με θήλαστρο γιατί ήταν στην φωτοθεραπεία λόγω ίκτερου. Όλες οι μαίες εκεί μου έλεγαν πόσο πολύ γάλα βγάζω.

Το παιδί απ’ τις 20 μέρες ζωής του περίπου, άρχισε να κάνει εκρηκτικές υδαρείς κενώσεις, με βλέννες, χρώματος μουσταρδί και καμιά φορά πράσινες. Κάνει εμετούς 2-3 φορές την ημέρα, τον βλέπω να “τσακώνεται” με το στήθος μου και να πνίγεται κάποιες φορές, έχει αρκετή ανησυχία, είχε ξηροδερμία η οποία μετά το 40ημερο εξαφανίστηκε και δείχνει να πεινάει συνεχώς.

Οι κολικοί του ομολογώ πως έχουν βελτιωθεί αρκετά και επίσης ακολουθώ πίστα όλες τις οδηγίες που μου έχουν δοθεί για τη μείωση της υπερπαραγωγής -χωρίς αποτέλεσμα ως τώρα.

Τα συμπτώματα που έχει το παιδί, είναι απ’ την αλλεργία που θεωρητικά έχει ή τσάμπα κάνω αποχή τόσο καιρό και είναι απλά της υπερπαραγωγής; Φοβάμαι να αρχίσω να τρώω κάποιο γαλακτοκομικό, γιατί αν έχει αλλεργία θα γίνει χειρότερα…Μαριλένα, Άγιος Ιωάννης Ρέντης

14/10/2015
Απαντά η Θεοδώρα Σπηλιωτοπούλου Παιδίατρος-Νεογνολόγος, Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Στα βρέφη συχνά παρουσιάζονται προβλήματα (κολικοί, ανησυχία, ξηροδερμία κλπ) για τα οποία δεν είμαστε πάντοτε σίγουροι τι φταίει.

Σ΄ ένα μωρό που θηλάζει το πρώτο που θα «ενοχοποιηθεί» είναι το μητρικό γάλα και η διακοπή των γαλακτοκομικών προϊόντων από τη διατροφή της μητέρας, είναι η πιο συχνή από τις συστάσεις.

Το καλό με το μωρό σας είναι ότι η ξηροδερμία και οι κολικοί φαίνεται να υποχωρούν, οπότε δεν μπορούμε να πούμε ότι η δίαιτα που κάνετε είναι τσάμπα κι ας μην μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι η αιτία ήταν η αλλεργία στα γαλακτοκομικά.

Όσον αφορά τις κενώσεις και τους εμετούς, θα πρέπει καταρχήν να συζητήσετε με τον παιδίατρό σας έτσι ώστε να αποκλειστούν άλλα αίτια προτού τα συμπτώματα αυτά αποδοθούν σε υπερπαραγωγή.

Αν πρόκειται όντως για υπερπαραγωγή θα πρέπει να θηλάζετε σε ξαπλωτή ή ημικαθιστή θέση έτσι ώστε το μωρό να είναι πάνω σε σας, να βγάζετε λίγο το μωρό από το στήθος όταν αρχίζει να ρέει το πολύ το γάλα ή να βγάζετε λίγο γάλα προτού μπει το μωρό στο στήθος, για να μην πνίγεται. Επίσης καλό είναι να θηλάζετε για λίγες ώρες από το ένα στήθος και στη συνέχεια από το άλλο (block feeding) έτσι ώστε σιγά σιγά να μειωθεί η παραγωγή σας.

Θα πρέπει να έχετε υπόψη σας όμως ότι για να αποδώσουν αυτά τα μέτρα μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος (μέρες έως εβδομάδες)…

Για το εάν και το πότε θα εισάγετε ξανά τα γαλακτοκομικά στη διατροφή σας, καλό είναι να μιλήσετε με τον παιδίατρό σας ο οποίος και γνωρίζει καλύτερα το παιδί σας.

    Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό


    Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται εδώ, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *