Η πρώτη στον κόσμο δοκιμή εμφύτευσης βλαστοκυττάρων σε έμβρυα μέσα στην μήτρα

Η πρώτη στον κόσμο δοκιμή εμφύτευσης βλαστοκυττάρων σε έμβρυα μέσα στην μήτρα

Πρώτη φορά επιστήμονες θα επιχειρήσουν να εισάγουν προγεννητικά στο έμβρυο βλαστικά κύτταρα

Στην πρώτη στον κόσμο κλινική δοκιμή εμφύτευσης βλαστικών κυττάρων σε μωρά που βρίσκονται ακόμη στην μήτρα ανακοίνωσαν ότι προχωρούν Βρετανοί και Σουηδοί επιστήμονες.


Στόχος είναι τα κύτταρα αυτά να λειτουργήσουν θεραπευτικά για τα παιδιά, που θα γεννηθούν με μια ανίατη γενετική νόσο, η οποία καθιστά εύθραυστα τα οστά τους.

Η δοκιμή που, σύμφωνα με το BBC, θα αρχίσει τον ερχόμενο Ιανουάριο, θα πραγματοποιηθεί από επιστήμονες του Ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης και του βρετανικού νοσοκομείου Great Ormond Street. Τα βλαστοκύτταρα θα προέλθουν από έμβρυα των οποίων έχει τερματισθεί πρόωρα η κύηση.

Η λεγόμενη «ατελής οστεογένεση» εμφανίζεται με συχνότητα περίπου μία φορά ανά 25.000 γεννήσεις και μπορεί να αποβεί μοιραία για τα μωρά που γεννιούνται με πολλαπλά κατάγματα. Από τα παιδιά που επιβιώνουν μπορεί στην πορεία να παθαίνουν μέχρι και 15 κατάγματα ετησίως, να έχουν εύθραυστα δόντια, να μην ακούνε καλά και να έχουν άλλα αναπτυξιακά προβλήματα.

Η σοβαρή νόσος προκαλείται από ανωμαλίες στο DNA, οι οποίες έχουν ως συνέπεια ο συνδετικός ιστός του κολλαγόνου είτε να λείπει, είτε να είναι κακής ποιότητας.

Είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες θα επιχειρήσουν να μετριάσουν τα συμπτώματα της πάθησης, εισάγοντας προγεννητικά στο έμβρυο βλαστικά κύτταρα δωρητών. Η ελπίδα είναι ότι τα βλαστοκύτταρα θα εξελιχθούν σε υγιή οστά και ότι τα κατάγματα θα λιγοστέψουν.

Η πρώτη κλινική δοκιμή θα γίνει σε 15 μωρά, στα οποία θα εισαχθούν βλαστοκύτταρα τόσο πριν τη γέννησή τους, όσο και μετά. Σε άλλα 15 παιδιά η ίδια θεραπεία θα γίνει μόνο μετά τη γέννησή τους, για λόγους σύγκρισης.


Δημοσίευση: 13/10/2015
ΠΗΓΗ: crashonline.gr

Διαβάστε επίσης:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *