Bλαστικά κύτταρα στο μητρικό γάλα

Bλαστικά κύτταρα στο μητρικό γάλα

Μετάφραση: Χρήστος Κελίδης, Συντακτική ομάδα mitrikosthilasmos.com
H υποψήφια διδάκτορας στο U.W.A.
(Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας)
Φωτεινή Χασσιώτου, έχει ανακαλύψει
βλαστικά κύτταρα που μπορούν
να ληφθούν από το μητρικό γάλα.

Το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας (U.W.A.)
ανακαλύπτει «ηθικά» εμβρυϊκού-τύπου βλαστικά κύτταρα στο μητρικό γάλα

Κώρτνεϋ Τρένγουϊθ
18 Οκτωβρίου 2011

Σοβαρές και θανατηφόρες ασθένειες όπως ο καρκίνος στο πάγκρεας, η νόσος του Πάρκινσον και ο διαβήτης μπορεί, ενδεχομένως, να αντιμετωπιστούν με θεραπεία στην οποία θα γίνεται χρήση βλαστικών κυττάρων που θα προέρχονται από το μητρικό γάλα.

Αυτό προκύπτει από μια αξιοσημείωτη ανακάλυψη που έλαβε χώρα στο U.W.A. (Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας).

Η υποψήφια διδάκτορας του U.W.A. Φωτεινή Χασσιώτου έχει, δυνητικά, κατορθώσει να υπερκεράσει  το σπουδαιότερο εμπόδιο στην έρευνα γύρω από τα βλαστικά κύτταρα – τη δυνατότητα να αποκτήσει, ηθικά, βλαστικά κύτταρα μέσω ενός μη-επεμβατικού τρόπου.

Το εύρημά της, ότι τα βλαστικά κύτταρα από το μητρικό γάλα μπορούν να καθοδηγηθούν ώστε να μετατραπούν σε διαφορετικού τύπου κυτταρικά σώματα όπως κύτταρα των οστών, του λίπους, ηπατικά και εγκεφαλικά κύτταρα, θα μπορούσε να μειώσει την ανάγκη χρήσης εμβρυϊκών βλαστικών κυττάρων και κατ’ επέκταση να βρεθούν ταχύτερα και αμεσότερα μελλοντικές θεραπείες.

Η έρευνα της δόκτορος Χασσιώτου ακολουθεί την ανακάλυψη που έγινε το 2008 από μια ομάδα επιστημόνων του U.W.A. σύμφωνα με την οποία το μητρικό γάλα περιέχει εμβρυϊκού τύπου βλαστικά κύτταρα.

Η εργασία της έλαβε ιδιαίτερη ώθηση όταν κέρδισε το εθνικό βραβείο αριστείας AusBiotech-GlaxoSmithKline. Τώρα, θα παρουσιάσει τα ευρήματά της σε ένα παγκόσμιο συνέδριο.

Η Δρ. Χασσιώτου ανέφερε πως τα αποτελέσματα της έρευνάς της ήταν ιδιαιτέρως σημαντικά διότι τα βλαστικά κύτταρα του μητρικού γάλακτος μπορούν να καταστούν προσβάσιμα με μη-επεμβατικό τρόπο και να αποκτηθούν με ευκολία, σε αντίθεση με τα εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα.

Η ίδια τόνισε ότι, «η τρέχουσα ανάγκη είναι να βρεθούν βλαστικά κύτταρα στα οποία να μπορούμε να έχουμε πρόσβαση με ηθικό τρόπο, όχι επεμβατικά και τα οποία να  έχουν τη δυνατότητα να μετατραπούν στα πάντα», ανέφερε η ίδια.

«Η σημαντική ανακάλυψη, εδώ, είναι ότι το μητρικό γάλα φαίνεται να προσφέρει μια τέτοια δυνατότητα. Είναι άφθονο και μπορεί κανείς να πάρει φρέσκο μητρικό γάλα και να απομονώσει τα κύτταρα ώστε να τα χρησιμοποιήσει για τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών όπως η νόσος του Πάρκινσον και ο διαβήτης κτλ», συμπλήρωσε.

Η Δρ. Χασσιώτου θα δοκιμάσει την υπόθεσή της, κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών, πραγματοποιώντας μεταμοσχεύσεις σε ζώα.

Η πρόεδρος της AusBiotech, Ντέμπορα Ράθτζεν, σχολίασε ότι η εργασία της Δρος Χασσιώτου έχει τη δυνατότητα να βρει γρήγορα και άμεσα θεραπείες για θανατηφόρες ασθένειες.

«Ολόκληρος ο τομέας της θεραπείας μέσω βλαστικών κυττάρων είναι ένα πεδίο το οποίο, πραγματικά, αναπτύσσεται και η εργασία της Φωτεινής βοηθάει στο να ξεπεραστεί ένας από τους περιοριστικούς παράγοντες στη μελέτη των βλαστικών κυττάρων κι αυτός είναι η πρόσβαση σε μια πηγή βλαστικών κυττάρων με μη-επεμβατικό τρόπο και ο οποίος είναι ηθικός», τόνισε η Δρ. Ράθτζεν, συνεχίζοντας λέγοντας: «Η θεραπεία με βλαστικά κύτταρα είναι η θεραπεία του μέλλοντος.

Είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρα και το να είμαστε σε θέση να έχουμε αυτού του είδους τα κύτταρα σε μεγαλύτερους αριθμούς αλλά και το να τα αποκτήσουμε με ηθικό τρόπο και να γνωρίζουμε το πως συμπεριφέρονται με τρόπους που να μας επιτρέπουν να τα διαφοροποιήσουμε σε κύτταρα τα οποία, κάποια στιγμή, θα μπορούμε να τα εισάγουμε ξανά στον ανθρώπινο οργανισμό είναι κάτι σημαντικό».

Η Δρ. Ράθτζεν είπε ότι οι ανακαλύψεις δηλώνουν, επίσης, με τρόπο εμφατικό, τα οφέλη του μητρικού θηλασμού για τα βρέφη.

«Ένα από τα πράγματα τα οποία ακόμα δεν έχουμε καταλάβει πλήρως είναι…ο ρόλος που διαδραματίζουν αυτά τα βλαστικά κύτταρα από τη στιγμή που λαμβάνονται υπό τη μορφή τροφής», ανέφερε η ίδια. «Είναι ένα πάρα πολύ συναρπαστικό πεδίο».

Η Δρ. Χασσιώτου είπε ότι η κατάκτηση του εθνικού βραβείου αριστείας θα βοηθήσει στην εικόνα της δουλειάς της και τη σημασία του μητρικού θηλασμού.

«Είναι κάτι πολύ σπουδαίο, γι’ αυτή την έρευνα, διότι οι άνθρωποι αρχίζουν να συνειδητοποιούν πόσο μεγάλη ανακάλυψη είναι αυτό και πόσο σημαντικό μπορεί να είναι, για τα επόμενα χρόνια που θα έρθουν, να πραγματοποιούνται θεραπείες σε ανθρώπους με ασθένειες, να κατανοήσουμε τον τρόπο εμφάνισης του καρκίνου και δυνητικά, ν’ ανακαλύψουμε μια θεραπεία γι’ αυτόν», όπως ανέφερε η ίδια.

«Το βραβείο θα προωθήσει, ακόμη, το λόγο για τον οποίο το μητρικό γάλα είναι καλό για το μωρό επιπλέον της υπόλοιπης διατροφής του».

Πηγή & φωτό: smh

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *