Συμπλήρωμα ξένου γάλακτος οδηγεί σε πρόωρο αποθηλασμό

Συμπλήρωμα ξένου γάλακτος οδηγεί σε πρόωρο αποθηλασμό

Μετάφραση/Σχολιασμός:

Στέλιος Παπαβέντσης Παιδίατρος, MRCPCH, DCH, IBCLC Πιστοποιημένος σύμβουλος γαλουχίας www.pediatros-thes.gr

Τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η συχνότητα μητρικού θηλασμού στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι πολύ χαμηλότερα από τις συστάσεις της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής για αποκλειστικό μητρικό θηλασμό έξι μηνών και συνέχιση του θηλασμού μέχρι τουλάχιστον τους 12 μήνες ζωής. Τα νούμερα βέβαια είναι ακόμα πιο απογοητευτικά για την Ελλάδα.

Αμερικανοί ερευνητές θέλησαν να εκτιμήσουν κατά πόσο μητέρες που δίνουν στο βρέφος εκτός από μητρικό γάλα και ξένο γάλα για βρέφη του εμπορίου τελικά είχαν μικρότερη διάρκεια μητρικού θηλασμού.

Αυτό είναι πιθανό γιατί η παραγωγή μητρικού γάλακτος μπορεί να μειώνεται εάν το βρέφος δεν θηλάζει σε κάθε τάισμά του.

Η μελέτη χρησιμοποίησε δεδομένα από ένα αντιπροσωπευτικό για τις ΗΠΑ δείγμα βρεφών μεταξύ 1999 και 2006. Αποκλείστηκαν από την έρευνα βρέφη που ήταν πρόωρα ή είχαν νοσηλευθεί στην νεογνική μονάδα.
Συνολικά αναλύθηκαν δεδομένα από 6700 παιδιά, όπως το ιστορικό βρεφικής διατροφής, οι δημογραφικοί και κοινωνικο-οικονομικοί παράγοντες και προβλήματα κατά την εγκυμοσύνη.

Οι κύριες ερωτήσεις που αναδείχθηκαν ήταν κατά πόσο το παιδί είχε θηλάσει αποκλειστικά κατά την πρώτη εβδομάδα της ζωής του, ή κατά πόσο θήλαζε λαμβάνοντας παράλληλα και συμπλήρωμα ξένου γάλακτος, ή δεν θήλαζαν καθόλου.

Μεταξύ των βρεφών που μελετήθηκαν, 55% είχαν αποκλειστικό θηλασμό την πρώτη εβδομάδα ζωής, ενώ 33% δεν θήλασαν καθόλου και τα υπόλοιπα έκαναν μεικτή διατροφή με μητρικό και ξένο γάλα.

Βρέθηκε ότι παιδιά μητέρων σε χαμηλά κοινωνικο-οικονομικά στρώματα ήταν πιο πιθανό να μην θηλάζουν αποκλειστικά και να παίρνουν «συμπλήρωμα» ξένου γάλακτος. Το χαμηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης των γονιών είχε επίσης την ίδια επίδραση.

Όταν οι ερευνητές είδαν πόσα από αυτά τα παιδιά θήλαζαν αποκλειστικά στους 4 μήνες ζωής, μόνο 40% θήλαζαν αποκλειστικά από τα βρέφη που τις πρώτες μέρες της ζωής τους έπαιρναν και ξένο γάλα για βρέφη, σε σύγκριση με 65% των βρεφών που και της πρώτες τους μέρες θήλαζαν αποκλειστικά.

Άλλο ενδιαφέρον εύρημα της έρευνας είναι ότι τα παιδιά που θήλαζαν αποκλειστικά τουλάχιστον για τους πρώτους 4 μήνες ζωής, στην ηλικία των 2 με 6 ετών ήταν λιγότερο πιθανό να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

Ή για να το πούμε όπως θα έπρεπε, 26 με 28% των παιδιών που δεν θήλασαν αποκλειστικά ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα στην ηλικία των 2 με 6 ετών, όταν για τα παιδιά που θήλασαν αποκλειστικά τουλάχιστον 4 μήνες το ποσοστό ήταν 19.9%.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι επαγγελματίες υγείας στα μαιευτήρια πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι παρέχουν αντικρουόμενα μηνύματα στους γονείς όταν δίνουν στα νεογέννητα ξένο γάλα για βρέφη στα μαιευτήρια.

Επισημαίνουν επίσης ότι πρέπει να λέμε στις μητέρες πως εάν ο θηλασμός δεν έχει εγκατασταθεί ακόμα πλήρως, είναι επικίνδυνο για την επιτυχία του να δίνουν «συμπλήρωμα», και ότι εφόσον  έχει δοθεί για ιατρικό λόγο συμπλήρωμα ξένου γάλακτος στο μαιευτήριο, πρέπει οι μητέρες να ενθαρρύνονται με την επιστροφή τους στο σπίτι να διακόπτουν το συμπλήρωμα και να προσπαθούν αποκλειστικό θηλασμό.

Τέλος οι ερευνητές παροτρύνουν τους επαγγελματίες υγείας να θυμίζουν στους γονείς ότι όλα τα βιολογικά οφέλη του μητρικού θηλασμού, και τα σχετιζόμενα με τη θρέψη και τα σχετιζόμενα με την άμυνα, μπορούν να μετριαστούν και να μειωθούν όταν άλλες τροφές πέραν του μητρικού γάλακτος εισάγονται στο έντερο του νεογέννητου.

Τα ποσοστά που φαίνεται να ισχύουν στις ΗΠΑ για την πρώτη εβδομάδα ζωής των παιδιών είναι πολύ καλύτερα από τα ποσοστά των Ελληνίδων. Η εθνική μελέτη θηλασμού το 2009 προσδιόρισε τον αποκλειστικό θηλασμό κατά το εξιτήριο του παιδιού στο σπίτι μόλις στο 40%, ενώ το ποσοστό των μητέρων που δεν θηλάζουν καθόλου στην Ελλάδα είναι μόλις 12%.

Αντίθετα το ποσοστό των βρεφών που παίρνουν μεικτή διατροφή από το μαιευτήριο στην χώρα μας είναι πάρα πολύ υψηλό, σχεδόν 50%, σε σύγκριση με το 8% των ΗΠΑ. Αυτό σημαίνει δύο πράγματα: πολύ περισσότερες Ελληνίδες θέλουν να θηλάσουν, η συντριπτική πλειοψηφία, αλλά πολύ λιγότερες σε σύγκριση με τις ΗΠΑ ενθαρρύνονται για αποκλειστικό θηλασμό από το μαιευτήριο.

Αντίθετα, στα ελληνικά μαιευτήρια η κυρίαρχη πρακτική και μάστιγα είναι η έναρξη μη αποκλειστικού θηλασμού, με παράλληλη χορήγηση ρουτίνας «συμπληρώματος» ξένου γάλακτος στις περισσότερες μητέρες που επιθυμούν να θηλάσουν – πολλές φορές και παρά τη θέλησή τους ή εν αγνοία τους…

Ποια «επιχειρήματα» καταρρίπτει αυτή η έρευνα; 
1) «Λίγο «συμπλήρωμα» τις πρώτες μέρες στο μαιευτήριο, όσο η μητέρα «δεν έχει ακόμα» γάλα, δεν βλάπτει σε τίποτα.» Στην πραγματικότητα είναι κακό ξεκίνημα που θέτει τις βάσεις και αυξάνει τον κίνδυνο για πρόωρο αποθηλασμό.

2) «Οι εταιρίες ξένου γάλακτος για βρέφη βοηθούν τα μωρά στα μαιευτήρια με την παρουσία τους κατά τις πρώτες εύθραυστες μέρες.» Στην πραγματικότητα οι εταιρίες αυτές, που συχνά εξασφαλίζουν αποκλειστική παρουσία της μάρκας τους στα μαιευτήρια μέσω οικονομικών συμφωνιών, γνωρίζουν πολύ καλά τι πράττουν, γνωρίζουν μια χαρά την υπάρχουσα βιβλιογραφία, γνωρίζουν καλά ότι κόβουν τα πόδια του θηλασμού, γνωρίζουν ότι θέτουν γερές βάσεις για την εξάρτηση όσο περισσότερων παιδιών γίνεται στο απώτερο μέλλον από τα προϊόντα τους.

Πηγή: Holmes AV et al. Combination Feeding of Breast Milk and Formula: Evidence for Shorter Breast-Feeding Duration From the National Health and Nutrition Examination Survey. J Pediatr. 2011;159:186-191

Image: telegraph

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *