Το μωρό δεν παίρνει καλό βάρος. Να δώσω ξένο γάλα;

Το μωρό δεν παίρνει καλό βάρος. Να δώσω ξένο γάλα;

Καλημέρα σας και σας ευχαριστούμε για την υποστήριξη που παρέχετε σε θέματα θηλασμού.

Έχω ένα αγοράκι σχεδόν 5 μηνών το οποίο θηλάζω αποκλειστικά. Τους τελευταίους μήνες, η πρόσληψη βάρους του, σύμφωνα με την παιδίατρο, δεν είναι καλή.

Σας παραθέτω την ηλικία και τα αποτελέσματα της ζύγισης:
Γέννηση: 2.980, Έξοδος από το μαιευτήριο: 2.800, 17 ημερών: 3.270, 42 ημερών: 4.230, 2 μηνών και 4 ημερών: 4.850, 2 μηνών και 25 ημερών: 5.000, 4 μηνών και 25 ημερών: 5.760

Η παιδίατρος επιμένει ότι πρέπει να του δώσω ξένο γάλα, ακόμα και με το ζόρι (δεν το έχω δοκιμάσει καν) και σε περίπτωση που η πρόσληψη βάρους του εξακολουθεί να υπολείπεται, να μπει στις στέρεες τροφές σε ηλικία 5,5 μηνών (αντί 6).

Θα ήθελα και τη δική σας γνώμη επί του θέματος. Να σημειώσω ότι είναι το 3ο μου παιδί (δυστυχώς τα άλλα δύο δεν τα θήλασα για λόγους που δεν είναι αντικείμενο του παρόντος μηνύματος) και ότι μετά το θηλασμό το παιδί φαίνεται χαρούμενο ενώ αφήνει μόνο του το στήθος.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντησή σας.

Μιρένα, Γλυφάδα

12/10/2015
Απαντά η Σοφία Αλεβιζάκη, Παιδίατρος, Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας IBCLC

Aγαπητή φίλη,

το μητρικό γάλα είναι το πιο κατάλληλο γάλα και χαίρομαι που παρά τις αντιξοότητες που αντιμετωπίσατε στο τρόπο διατροφής των δυο προηγούμενων παιδιών σας καταφέρατε να θηλάσετε το τρίτο σας παιδί.

Αναφορικά με το θέμα της πρόσληψης βάρους που σας απασχολεί θα ήθελα να σημειώσω ότι δεν έχουν σημασία μόνο τα γραμμάρια που προσλαμβάνει ένα βρέφος κάθε μήνα.

Όμως στη περίπτωση σας και τοποθετώντας τις μετρήσεις στις καμπύλες ανάπτυξης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (οι μόνες κατάλληλες για τα παιδιά που θηλάζουν) διαπίστωσα ότι όντως υπάρχει μια πτώση. Θα πρότεινα όμως συμπλήρωμα μητρικού γάλακτος και όχι σκονόγαλα.

Ξεκινήστε πρωτόκολλο ενταντικών αντλήσεων με νοσοκομειακό θήλαστρο (το δικό σας -σύμφωνα με τα συμπληρωματικά στοιχεία που μας δώσατε) είναι πολύ “ελαφρύ” για τέτοιες περιπτώσεις) και συμβουλευτείτε το παιδίατρο σας ή πιστοποιημένο σύμβουλο IBCLC  και σύντομα θα δείτε και τη παραγωγή σας και το μωρό  να αυξάνονται.

Καλή επιτυχία,

    Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό


    Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται εδώ, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *