Σωματομετρικοί δείκτες μωρού και συμπλήρωμα

Σωματομετρικοί δείκτες μωρού και συμπλήρωμα

Απαντά η Λίλα Μπίμπη
Παιδίατρος, Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC
www.paidiatros-info.gr

Ο μπέμπης μας στις 7/4 κλείνει τον 4ο μήνα. Επισκεπτόμαστε την παιδίατρο κάθε 20 του μηνός και την τελευταία φορά μας πρότεινε να του δώσουμε συμπλήρωμα δύο φορές τη μέρα από 90gr.

Ο λόγος είναι ότι τον τελευταίο μήνα ο μικρός πήρε 400gr και η περίμετρος της κεφαλής του αυξήθηκε 0,5 εκ. Αναλυτικά οι μετρήσεις είναι:
07/12/12 34cm,3110kg,0,51m ύψος,
14/01/13 39cm,4500kg,0,56m ύψος,
20/02/13 41cm,5400kg,0,59m ύψος ,
20/03/13 41,5cm,5800kg,0,62m ύψος).

Μετά από προσπάθεια κατάφερα και του έδωσα συμπλήρωμα 90ml ένα βράδυ (δε δέχεται εύκολα μπιμπερό). Τα ερωτήματά μου είναι τα εξής:

  1. Οι μειωμένες τιμές βάρους και περιμέτρου κεφαλής είναι όντως ανησυχητικές;
  2. To ότι θηλάζει κάθε 2 ώρες μέρα-νύχτα (ένα μαστό κάθε φορά) χωρίς να αυξηθούν τα μεσοδιαστήματα ύπνου τη νύχτα, μήπως είναι σημάδι ότι δε χορταίνει ώστε να κοιμηθεί συνεχόμενα περισσότερες ώρες;
  3. Τον τελευταίο καιρό την ώρα του θηλασμού τρέχει ελάχιστο γάλα από τη θηλή που δε θηλάζει ενώ παλαιότερα έτρεχε πολύ περισσότερο. Μήπως είναι σημάδι ότι δεν έχω τόσο γάλα όσο πριν;

Έχω κουραστεί από την αϋπνία και δεν είμαι σε θέση να κρίνω και να πάρω μια σταθερή απόφαση σε σχέση με το συμπλήρωμα.

Παρακαλώ πείτε μου την άποψή σας. Ευχαριστώ!
Με εκτίμηση,
Κωνσταντίνα Χ., Παγκράτι

05/04/2013

Αγαπητή Κωνσταντίνα
σύμφωνα με τις καμπύλες ανάπτυξης του παγκόσμιου οργανισμού υγείας, η ανάπτυξη του μωρού σου είναι πολύ καλή και δεν χρειάζεται να δώσεις συμπλήρωμα.

Μετά τον τρίτο μήνα ο ρυθμός ανάπτυξης των βρεφών που τρέφονται με μητρικό γάλα μειώνεται. Άλλωστε δίνοντας συμπλήρωμα, τα γεύματα θηλασμού θα αραιώσουν και θα ελαττωθεί το γάλα σου.

Η περίμετρος κεφαλής όπως και οι άλλοι σωματομετρικοί δείκτες (βάρος, ύψος) δεν είναι απαραίτητο να αυξάνονται με μαθηματική ακρίβεια πάνω στις καμπύλες κάθε μήνα. Το πιο πιθανό είναι ότι το κεφαλάκι του μπέμπη σου θα αυξηθεί περισσότερο τον επόμενο ή μεθεπόμενο μήνα. Θεωρώ αυτονόητο ότι έχει ελεγχθεί από το γιατρό σας αν η πρόσθια πηγή είναι ανοικτή.

Η συχνότητα των θηλασμών σας κάθε 2 ώρες ακόμα και το βράδυ είναι απολύτως φυσιολογική. Μεγάλο ποσοστό από τα μωρά που θηλάζουν δεν κοιμούνται συνεχόμενα το βράδυ.

Όσον αφορά την παραγωγή γάλακτος, μετά τους πρώτους μήνες θηλασμού, αυτή προσαρμόζεται στις ανάγκες του βρέφους, οπότε είναι αναμενόμενο να μην τρέχει τόσο πολύ γάλα από το άλλο σου μαστό ενώ θηλάζεις.

Συνέχισε λοιπόν να θηλάζεις δυναμικά όπως και πριν, χωρίς να προσπαθείς να βάλεις σε πρόγραμμα το μωρό σου. Άφηνε το μωρό να θηλάσει για όση ώρα θέλει από τον ένα μαστό και στη συνέχεια πρόσφερέ του τον άλλο μαστό, αν θέλει βέβαια, να συμπληρώσει το γεύμα του.

Είμαστε δίπλα σου για ότι άλλο χρειαστείς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *