Παιδί: Η ομπρέλα σε ρόλο αντηλιακού

Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος στην ενήλικη ζωή

Σύμφωνα με νέα έρευνα δερματολόγων του πανεπιστημίου Emory στην Ατλάντα των ΗΠΑ, η ομπρέλα θωρακίζει το δέρμα μέχρι και 99% από τις υπεριώδεις ακτίνες (UV) που εκπέμπει ο ήλιος.


Οι επιστήμονες συνιστούν: “Αν ο ήλιος καίει και δεν έχετε εύκαιρο το αντηλιακό, πάρτε μία ομπρέλα!”, κάτι που ισχύει και για τα μωρά ή τα μικρά παιδιά!

Η προστασία από τον ήλιο είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα παιδιά

Οι μελέτες δείχνουν ότι η υπερβολική έκθεση στον ήλιο κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος στην ενήλικη ζωή.

Όπως είναι γνωστό, το μωρό γενικά θα πρέπει να εκτίθεται στον ήλιο ή τις πρωινές ώρες ή κατά τις προχωρημένες απογευματινές ώρες ενώ συνιστάται να παραμένει στο δροσερό χώρο του σπιτιού τις ημέρες όπου η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι υψηλή, για την αποφυγή θερμοπληξίας.

Η χρήση αντηλιακού στο δέρμα του μωρού συνιστάται να αποφεύγεται τους πρώτους 6 μήνες της ζωής του -εκτός αν δεν μπορεί να αποφευχθεί η παρατεταμένη έκθεσή του στον ήλιο- και αυτό γιατί τα μελανοκύτταρα του μωρού δεν είναι ώριμα για παραγωγή μελανίνης και κατά συνέπεια στερείται παντελώς της φυσικής άμυνας του μαυρίσματος απέναντι στη βλαπτική δράση του ήλιου, επιπλέον το αντηλιακό είναι φάρμακο που μπορεί να προκαλέσει αλλεργία.

Πρόσφατα, ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ομπρέλα μπορεί να μπλοκάρει περισσότερο από τα τρία τέταρτα της ακτινοβολίας UV μία ηλιόλουστη ημέρα!

Στη βόλτα σας λοιπόν με το καρότσι, πέρα από τα συνηθισμένα μέτρα προστασίας του μωρού σας (πλατύγυρο καπέλο, σώμα καλυμμένο από στεγνά και χαλαρά ρούχα πυκνής ύφανσης -κατά προτίμηση σκουρόχρωμα που προσφέρουν την καλύτερη αντηλιακή προστασία, εκτός αν έχει πολλή ζέστη οπότε προτιμότερα είναι τα ανοιχτόχρωμα ρούχα που είναι πιο δροσερά) φροντίστε να προσαρμόσετε και μια ομπρέλα.

Αν πάλι, προτιμάτε να φοράτε το μωρό σας σε κάποιον μάρσιπο αγκαλιάς (sling κλπ) τότε θυμηθείτε να πάρετε μαζί σας μια ομπρέλα χειρός!

Η έρευνα των δερματολόγων

Για τις ανάγκες της έρευνάς τους, η δρ. Σουέφι Τσεν και οι συνεργάτες της επιχείρησαν να διαπιστώσουν αν οι ομπρέλες χειρός -τις οποίες χρησιμοποιούν για την προστασία από τον ήλιο πολλές γυναίκες στην Ασία και τη Μέση Ανατολή και δημοφιλές αξεσουάρ πολλών αμερικανίδων σε προηγούμενους αιώνες- πράγματι εμποδίζουν την ακτινοβολία UV.

Έτσι, ένα ηλιόλουστο πρωινό του Απριλίου, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν συσκευές εντοπισμού UV για να μετρήσουν την ακτινοβολία ακριβώς κάτω από το ύφασμα της ομπρέλας και πάνω στη μύτη καθενός από τους 23 χρήστες τους.

Στη συνέχεια συνέκριναν τις μετρήσεις τους με αντίστοιχες που έκαναν σε μη χρήστες ομπρέλας και διαπίστωσαν ότι οι μεν ομπρέλες που είναι κατασκευασμένες ειδικά για τον ήλιο εμποδίζουν περισσότερο από το 99% της ακτινοβολίας UV, ενώ οι κλασικές ομπρέλες για την βροχή τουλάχιστον το 77%, μάλιστα, οι μαύρες ομπρέλες είναι ακόμη πιο αποτελεσματικές καθώς μπλοκάρουν τουλάχιστον το 90% των ακτινών!

«Πέραν του αντηλιακού, συχνά ενθαρρύνω τον κόσμο να υιοθετεί και άλλα μέτρα προστασίας από τον ήλιο όπως ομπρέλα, πλατύγυρο καπέλο, ρούχα που προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία…» είπε η δρ. Μπρούντα Μπαλαραμάν, δερματολόγος-ερευνητής από την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Ουάσινγκτον στο Σεν Λούις, η οποία ωστόσο δεν συμμετείχε στην έρευνα.

Σχετικά άρθρα:

2 Σχόλια

  1. Can you tell us more about this? I'd want to find out some additional information.

  2. Πολύ ενδιαφέρον άρθρο και με χρήσιμες συμβουλές σχετικά με τις ομπρέλες για την προστασία του μωρού μας αό τον ήλιο!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *