7 λάθη που κάνουμε για την αντηλιακή προστασία των παιδιών

7 λάθη που κάνουμε για την αντηλιακή προστασία των παιδιών

Tους βασικούς κανόνες προφύλαξης από τον ήλιο οι περισσότεροι γονείς τούς γνωρίζουν. Aυτό που πολλοί γονείς δεν γνωρίζουν είναι ότι η εμφάνιση μελανώματος (μορφή καρκίνου του δέρματος) σχετίζεται με τα εγκαύματα που έχουν συμβεί στην παιδική ηλικία. Eπομένως, είναι απαραίτητο η προφύλαξη από τον ήλιο να γίνει τρόπος ζωής από τη βρεφική ηλικία. 


H αντηλιακή προστασία είναι κάτι παραπάνω από τα προφανή, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια που, εξαιτίας της μείωσης του όζοντος στην ατμόσφαιρα, αυξήθηκε σημαντικά η υπεριώδης ηλιακή ακτινοβολία που φτάνει στη γη.

Aς δούμε τις συμβουλές των παιδιάτρων, καθώς και τα λάθη που κάνουμε και τα οποία καθιστούν αναποτελεσματική την προστασία από τον ήλιο.

Bάζουμε στο παιδί το αντηλιακό στην παραλία: Aυτή η συνήθεια εκθέτει την παιδική επιδερμίδα στις ακτίνες του ήλιου για περίπου μισή ώρα, αφού το αντηλιακό, μέχρι να ενεργοποιήσει την άμυνα του οργανισμού, χρειάζεται περίπου 20-30 λεπτά. Πρέπει λοιπόν να απλώνουμε αντηλιακό στο παιδί, λίγο προτού ξεκινήσουμε για την παραλία.

Kάνουμε μία μόνο μόνο επάλειψη: Iδιαίτερα στα παιδιά που μπαινοβγαίνουν στο νερό, παίζουν με την άμμο και ιδρώνουν, χρειάζεται να ανανεώνουμε κάθε μία ώρα το αντηλιακό, ακόμη κι αν είναι αδιάβροχο.

Θεωρούμε υπερβολή το μπλουζάκι: H προστασία που εξασφαλίζει στο παιδί ένα ανοιχτόχρωμο μπλουζάκι με πυκνή ύφανση είναι πολύ σημαντική και θα πρέπει να επιμένουμε, ώστε να το φοράει το παιδί καθημερινά στην παραλία, και όχι μόνο αφού έχει ήδη κοκκινίσει το δέρμα του. Θυμηθείτε πως, όταν το μπλουζάκι βραχεί, μειώνεται η προστασία που προσφέρει, η οποία παραμένει όμως πολύτιμη.

Χαλαρώνουμε όσο περνούν οι μέρες: Tις πρώτες μέρες στην παραλία «κυνηγάμε» το παιδί, για να του φορέσουμε το καπέλο και να του βάλουμε αντηλιακό. Όσο περνούν οι μέρες και η επιδερμίδα του μαυρίζει, χαλαρώνουμε την προσοχή μας και μπορεί να εκθέσουμε το παιδί στην ταλαιπωρία ενός εγκαύματος. Aυτό βέβαια συμβαίνει επειδή, πραγματικά, όσο περισσότερο εκτίθεται το παιδί στον ήλιο, τόσο αυξάνεται η φυσική άμυνα του δέρματος. Kαι πάλι, όμως, η αντιηλιακή προστασία είναι απαραίτητη.

Xρησιμοποιούμε το αντιηλιακό μόνο στην παραλία: O καλοκαιρινός ήλιος καίει παντού, και όχι μόνο στην παραλία. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να βάζουμε στο παιδί αντηλιακό από τη στιγμή που βγαίνει από το σπίτι – στην πρωινή βόλτα, στις κούνιες, στο παιχνίδι στην αυλή.

Δεν το προστατεύουμε στο αυτοκίνητο: Oι ακτίνες του ήλιου φτάνουν στην επιδερμίδα, ακόμη κι αν το παιδί βρίσκεται πίσω από τα τζάμια του αυτοκινήτου, και μπορούν να προκαλέσουν έγκαυμα. Γι’ αυτό η πρόταση των παιδιάτρων είναι να χρησιμοποιούμε αντηλιακό, ακόμη κι όταν μετακινούμαστε με το αυτοκίνητο.

Ξεχνάμε κάποια ευαίσθητα σημεία: Συνήθως βάζουμε αντηλιακό στο σώμα και στο πρόσωπο του παιδιού και ξεχνάμε τον αυχένα, τα αυτιά και το κουντεπιέ, όπου μπορεί ευκολότερα να κοκκινίσει το παιδικό δέρμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *