Οδηγίες για την ασφάλεια του παιδιού δίπλα και μέσα στο νερό

Οδηγίες για την ασφάλεια του παιδιού δίπλα και μέσα στο νερό

Το νερό ασκεί φυσική έλξη στα παιδιά. Είναι εντυπωσιακό, τα αντικείμενα επιπλέουν, τα παιδιά τρελαίνονται να πλατσουρίζουν. Όμως το νερό δεν είναι μόνο παιχνίδι, ενέχει και μεγάλους κινδύνους. Τα μικρά παιδιά μπορούν να πνιγούν σε λίγα εκατοστά νερού.


της Λίλας Μπίμπη
Παιδίατρος, Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC| www.paidiatros-info.gr

Οποιοσδήποτε θα μπορούσε να έχει κάποιο ατύχημα στο νερό ακόμα και ένα παιδί που ξέρει να κολυμπάει. Για να διασφαλίσετε την ασφάλεια του παιδιού σας δίπλα και μέσα στο νερό ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες:

Σε πισίνα

  1. Περιφράξτε την πισίνα με φράχτη ύψους τουλάχιστον 1,2 μέτρων, ο οποίος έχει πόρτα που κλειδώνει. Διασφαλίστε ότι το παιδί δεν μπορεί να ξεκλειδώσει την πόρτα, να πηδήξει από το φράχτη ή να περάσει από κάτω. Τα σκληρά σταθερά καλύμματα για πισίνες δεν είναι τόσο ασφαλή όσο η περίφραξη. Μπορεί να μαζέψουν νερά 
  2. Μην αφήνετε παιχνίδια να επιπλέουν στην επιφάνεια του νερού αφού τελειώσει το μπάνιο του παιδιού, γιατί αποτελούν πόλο έλξης των παιδιών. 
  3. Ορίστε κανόνες στην πισίνα: δεν τρέχουμε γύρω από την πισίνα, δεν σπρώχνουμε τους άλλους όταν είμαστε μέσα το νερό.
  4. Μην επιτρέπετε βουτιές στα ρηχά της πισίνας.
  5. Γράψτε το παιδί σας σε σχολή κολύμβησης. Οι επίσημες συστάσεις της ΑΑΠ είναι τα παιδιά πάνω από την ηλικία των 4 ετών να κάνουν υποχρεωτικά μαθήματα κολύμβησης. Στο παρελθόν η ΑΑΠ δεν σύστηνε μαθήματα κολύμβησης για παιδιά 1-3 ετών διότι δεν είχε αποδειχθεί η χρησιμότητά τους στην πρόληψη του πνιγμού και οι γονείς χαλάρωναν την επίβλεψή τους. Πρόσφατες μικρές μελέτες έχουν δείξει ότι και παιδιά 1-3 ετών μπορεί να επωφεληθούν από τα μαθήματα κολύμβησης χωρίς όμως να προσδιορίζουν ακριβώς τον τύπο των μαθημάτων. Η ΑΑΠ δεν συστήνει επίσημα μαθήματα κολύμβησης για παιδιά μικρότερα του 1 έτους. 
  6. Τα μάτια σας δεκατέσσερα! Ποτέ μην αφήνετε χωρίς επιτήρηση τα παιδιά στην πισίνα, όσο ρηχή και αν είναι. Όταν είστε μεγάλη παρέα, οι ενήλικες που ξέρουν να κολυμπάνε μπορούν εναλλάξ να επιτηρούν τα παιδιά, όταν αυτά είναι μέσα ή γύρω από την πισίνα. Η ιδανική απόσταση επιτήρησης είναι όσο το μήκος του χεριού σας για να μπορείτε να τα πιάσετε όταν κινδυνεύουν. 
  7. Αν έχετε πισίνα στο σπίτι σας ή στο συγκρότημα που μένετε βάλτε συναγερμό που θα χτυπάει μόλις κάποιος βγει από την πόρτα που οδηγεί στην πισίνα. Συναγερμός μπορεί να μπει και μέσα στην πισίνα ώστε να χτυπάει όταν κάποιος πέσει μέσα στο νερό. Διασφαλίστε ότι μπορείτε να ακούσετε το συναγερμό όταν είστε μέσα στο σπίτι σας.
  8. Αδειάστε και ξεφουσκώστε τις φουσκωτές πισίνες μετά τη χρήση τους.
  9. Προσοχή στις αποχετεύσεις μπορούν να παγιδεύσουν μαλλιά και μέρη του σώματος λόγω της αρνητικής πίεσης που ασκούν. Καλύτερα να υπάρχουν περισσότερες από μία αποχετεύσεις στη πισίνα για να μετριάζεται η αρνητική πίεση.
  10. Έχετε εύκαιρα προς χρήση αντικείμενα διάσωσης, όπως ένας δακτύλιος με σκοινί δίπλα από την πισίνα. Επίσης στο χώρο της πισίνας επιβάλλεται να υπάρχει τηλέφωνο. 

Στη θάλασσα, λίμνες, ποτάμια

Οι συνθήκες στη θάλασσα, τα ποτάμια και τις λίμνες είναι απρόβλεπτες. Το βάθος μπορεί να αλλάζει απότομα, το ίδιο και η θερμοκρασία, οι άνεμοι, τα υπόγεια ρεύματα, και οι καιρικές συνθήκες. Τα θολά νερά μπορεί να κρύβουν κινδύνους, το ίδιο και τα μεγάλα κύματα.

  1. Μην αφήνετε τα παιδιά να κολυμπάνε μόνα τους ή χωρίς επιτήρηση από κάποιον ενήλικα που ξέρει να κολυμπάει.
  2. Τα παιδιά πρέπει πάντα να φοράνε γιλέκο διάσωσης όταν βρίσκονται πάνω σε βάρκα ή ψαρεύουν. Το απλό φουσκωτό σωσίβιο ή τα μπρατσάκια δεν αντικαθιστούν το γιλέκο γιατί μπορούν να τρυπήσουν και να ξεφουσκώσουν.
  3. Η πρώτη βουτιά στο νερό γίνεται πάντα με τα πόδια. Πριν τη βουτιά ελέγχουμε πάντα το βάθος του νερού, τη θερμοκρασία του και κοιτάμε για τυχόν κινδύνους στο βυθό, όπως βράχια, αχινοί, αιχμηρά αντικείμενα.
  4. Κολυμπάτε μόνο στις περιοχές που είναι προορισμένες για κολύμπι. 
  5. Οι ενήλικες μην πίνετε αλκοόλ όταν κολυμπάτε και όταν επιτηρείτε τα παιδιά. 
  6. Προσοχή, ο πνιγμός μπορεί να συμβεί και το χειμώνα. Μην περπατάτε, κάνετε σκέητ ή οδηγάτε πάνω σε λεπτό πάγο ή πάγο που λιώνει. Μπορεί κάτω από την παγωμένη επιφάνεια να υπάρχει βάθος.
  7. Όσο προσεκτικοί και αν είστε με το θέμα ασφάλεια στο νερό, ατυχήματα μπορούν πάντα να συμβούν και πρέπει να είμαστε πάντα σε ετοιμότητα. Παρακολουθήστε μαθήματα καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης, η γρήγορη δράση σώζει ζωές.
Δημοσίευση: 12/07/2013

Σχετικά άρθρα:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *