Να συνεχίσω το συμπλήρωμα ή να δίνω στήθος συνέχεια;

Να συνεχίσω το συμπλήρωμα ή να δίνω στήθος συνέχεια;

Απαντά η Χρυσή Καλοπίση
Μαία, Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Καλησπέρα, το μωρό μου είναι 17 ημερών. στο μαιευτήριο της έδινα και ξένο σε κάθε τρίωρο γεύμα μετά από θηλασμό, ενώ στο σπίτι ξεκίνησα μόνο θηλασμό.

Στις δέκα μέρες που τη ζύγισε η παιδίατρος από 3500 που γεννήθηκε, ζύγιζε τότε 3220 και μου συνέστησε να της δίνω σε κάθε γεύμα μετά το θηλασμό όσο ξένο θέλει.

Επειδή φοβήθηκα ότι θα μου ελαττωθεί το γάλα της έδινα στην αρχή 40-50ml ξένο. Τώρα όμως νιώθω ότι έχω περισσότερο γάλα και της δίνω 2-3 φορές τη μέρα συμπλήρωμα, Αλλά και πάλι μετά από κάθε θηλασμό γκρινιάζει σαν να θέλει να φάει και άλλο.

Να συνεχίσω το συμπλήρωμα ή να της δίνω το στήθος συνέχεια; Είναι δυνατόν να έχω λίγο γάλα και να μη χορταίνει, αν και τρέχει το γάλα από το στήθος μου.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Εύα, Αγρίνιο
15/07/2013

Αγαπητή Εύα να σας ζήσει το παιδάκι σας.

Είμαι σίγουρη πως και η παιδίατρος θα σας ενημέρωσε πως θα πρέπει το κοριτσάκι σας να αρχίσει να παίρνει βάρος. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει το μωρό να θηλάζει όποτε θέλει και για όσο θέλει χωρίς χρονικούς περιορισμούς κάνοντας τουλάχιστον 8 γεύματα θηλασμού ανά 24ωρο. Τα μωρά που θηλάζουν συνήθως δεν τρώνε ανά 3ωρο αλλά συχνότερα και μπορεί να μένουν στο μαστό για αρκετές ώρες μέχρι να σαραντίσουν.

Θα πρέπει ωστόσο να βεβαιωθείτε ότι το παιδάκι σας θηλάζει σωστά και ότι καταφέρνει να πίνει γάλα κάθε φορά που βρίσκεται στο στήθος. Προκειμένου να επιτύχετε αποτελεσματικό θηλασμό θα πρέπει το μωρό να έχει το στόμα του πολύ ανοιχτό (όπως όταν χασμουριέται) τη στιγμή που συλλαμβάνει το μαστό ενώ είναι τοποθετημένο σωστά στην αγκαλιά σας με το σώμα του σε στενή επαφή με το δικό σας σώμα.

Παρατηρείστε ότι ο θηλασμός ξεκινά με τη θηλή να στοχεύει στα ρουθούνια του μωρού και πως πρώτα έρχεται σε επαφή το κάτω χείλος με το μαστό. Επιπλέον προσπαθήστε κι εσείς να υποστηρίζετε τον αυχένα και την πλάτη του νεογνού και να μην πιέζετε το κεφάλι του.

Προτιμήστε να θηλάζετε στη θέση αντίστροφης αγκαλιάς:

Καλό θα ήταν να εκτιμήσει το θηλασμό κάποιος σύμβουλος θηλασμού ή ακόμη και μια μητέρα που έχει προηγούμενη εμπειρία στο θηλασμό.

Είναι δύσκολο για μένα να απαντήσω στο ερώτημα σας αν θα πρέπει να δίνετε και ξένο γάλα καθώς μου δίνετε μόνο 2 ζυγίσεις και δεν σας έχω δει να θηλάζετε. Άρα δεν μπορώ να ξέρω αν το παιδί σας καλύπτει τις ανάγκες του θηλάζοντας. Αν το μωρό σας θηλάζει σωστά και απεριόριστα τότε το στήθος θα ανταποκριθεί και η παραγωγή σας θα καλύπτει το μωρό.

Σίγουρα θα πρέπει το μωρό σας να ζυγιστεί σύντομα. Εάν το βάρος της είναι ικανοποιητικό τότε μπορείτε να μειώσετε σιγά σιγά την ποσότητα ξένου γάλακτος που της δίνετε για να καταφέρετε να θηλάσετε αποκλειστικά.

Καλή επιτυχία.

Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό

Σχετικά άρθρα:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *