Θέλω να ξαναθηλάσω αποκλειστικά

Απαντά η Ειρήνη Παφίτη-Δημητρίου
Παιδίατρος MB ChB MRCPCH
Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Η μπέμπα μέχρι τον δεύτερο μήνα έτρωγε αποκλειστικά από το στήθος περίπου δέκα λεπτά χωρίς κανένα πρόβλημα, από εκεί και έπειτα την ώρα του θηλασμού και συγκεκριμένα 2-3 λεπτά από την έναρξη του άρχιζε να κλαίει και σταματούσε να τρώει.

Παρά την επιμονή μου η διάρκεια του θηλασμού μειώθηκε στα 5-6 λεπτά και το μωρό ησύχαζε όταν του έδινα την πιπίλα, επίσης ήταν αρκετά γκρινιάρα καθ’ όλη την διάρκεια της μέρας, το βράδυ δεν υπήρχε πρόβλημα.

Θέλω να τονίσω ότι η οδηγία της παιδιάτρου ήταν να ταΐζω το μωρό ανά δίωρο, όχι πιο νωρίς γιατί θα επιδεινώσω το πρόβλημα των κολικών έλεγε.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες της δίνω δύο φορές την ημέρα συμπλήρωμα και το μωρό είναι ήσυχο όλη την ημέρα, προσπάθησα να την ταΐσω και πιο συχνά από το στήθος (ανα μία ώρα) αλλά το αποτέλεσμα ήταν να τρώει για ένα με δύο λεπτά και μετά να κλαίει.

Το ερώτημα μου είναι το εξής: θέλω να ξαναθηλάσω αποκλειστικά, πως θα καταφέρω να κόψω το συμπλήρωμα;

Σοφία, Ηράκλειο

01/05/2013

Αγαπητή Σοφία,
Ο χρόνος θηλασμού δεν σημαίνει ότι το μωρό τρώει ή δεν τρώει καλά. Άλλα μωρά θέλουν περισσότερο και άλλα λιγότερο χρόνο για να θηλάσουν. 
Ένα μωρό που σταματά να θηλάζει και κλαίει μπορεί να θέλει να ρευτεί άρα το βάζουμε να ρευτεί. Μπορεί να δυσανασχετεί, ιδιαίτερα αν τρώει λαίμαργα, επειδή μειώνεται η ροή. 
Καλό είναι να κάνουμε μαλάξεις στο στήθος για να αυξηθεί η ροή έτσι ώστε το μωρό μας να μπορεί να πάρει και το λιπαρό τελευταίο γάλα από το στήθος και μετά φυσικά αν θέλει και το μωρό προσφέρουμε και το άλλο στήθος. 
Κάποια μωρά με κολικούς μπορεί να έχουν πόνο κατά τη σίτιση γιατί ο θηλασμός αυξάνει την κινητικότητα του εντέρου για να βοηθήσει την χώνεψη. Αν το μωρό έχει πολλά αέρια τότε προκαλείται πόνος.
Δεν κατάλαβα ακριβώς γιατί ξεκίνησες συμπλήρωμα αλλά μπορείς εύκολα να το σταματήσεις αν βάζεις συχνά το μωρό στο στήθος για όση ώρα θέλει και στην αρχή συμπληρώνεις με δικό σου γάλα που έχεις αντλήσει. 
Όταν καλύπτεις έτσι τις ανάγκες του μωρού προχωρείς σε απευθείας θηλασμό. Διάβασε και τις οδηγίες επαναγαλακτισμού και καλή επιτυχία!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *