Τι πρέπει να κάνουμε για να προστατέψουμε τα παιδιά από τις βλαβερές συνέπειες του ήλιου;
1) Ο κίνδυνος από τον ήλιο αφορά τα ανοιχτόχρωμα παιδιά, τα μελαχρινά προστατεύονται γιατί έχουν πολλή μελανίνη.
ΛΑΘΟΣ Ο κίνδυνος ζημιάς αυξάνεται με την ποσότητα και την ένταση της έκθεσης, τόσο στα ανοιχτόχρωμα όσο και στα μελαχρινά παιδιά. Το ανοιχτόχρωμο δέρμα είναι απλά ένας επιπλέον παράγοντας κινδύνου (οι άλλοι παράγοντες είναι το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του δέρματος και η ύπαρξη πολλών ελιών στο παιδί ή/και στους γονείς του).
2) Ο ήλιος του καλοκαιριού είναι πιο επικίνδυνος από τον ήλιο του χειμώνα.
ΣΩΣΤΟ Η ένταση της ηλιακής ακτινοβολίας εξαρτάται από την εποχή του χρόνου, καθώς και το υψόμετρο και γεωγραφικό πλάτος της τοποθεσίας. Οι υπεριώδεις ακτίνες (UV) του ήλιου είναι ισχυρότερες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Επίσης, στο μεγάλο υψόμετρο, ο αέρας και η κάλυψη από σύννεφα είναι λεπτότερα, επιτρέποντας έτσι σε περισσότερες βλαβερές ακτίνες UV να περνούν μέσα από την ατμόσφαιρα, ακόμη και κατά τους χειμερινούς μήνες. Μη ξεχνάτε ότι οι UV ακτίνες ανακλώνται τόσο στο χιόνι όσο και το νερό, αυξάνοντας την πιθανότητα ηλιακού εγκαύματος.
3) Τα παιδιά δεν πρέπει να μένουν στον ήλιο μεταξύ 10 π.μ. και 4 μ.μ.
ΣΩΣΤΟ Αυτές τις ώρες ο ήλιος είναι δυνατότερος και τα παιδιά πρέπει να μένουν στη σκιά. Πολλοί γονείς συνδέουν τον κίνδυνο από τον ήλιο με τη θάλασσα, όμως η μεγαλύτερη βλάβη από τον ήλιο εμφανίζεται ως αποτέλεσμα της τυχαίας έκθεσης κατά τη διάρκεια της ημέρας στις συνηθισμένες δραστηριότητες και όχι στην παραλία. Αυτές τις ώρες, λοιπόν, καλό είναι να μην αφήνετε τα παιδιά να παίζουν στον ήλιο, π.χ.στην ηλιόλουστη αυλή.
4) Είναι καλύτερο να πηγαίνουμε στην παραλία όταν έχει συννεφιά, γιατί τότε δεν κινδυνεύουμε από τον ήλιο.
ΛΑΘΟΣ Ακόμη και με συννεφιά ή τις δροσερές μέρες με αεράκι, οι ακτίνες UV ταξιδεύουν μέσα από τα σύννεφα και αντανακλώνται από την άμμο, το νερό, ακόμα και το τσιμέντο των σπιτιών. Τα σύννεφα και το μελτεμάκι μπορούν να δώσουν μια ψεύτικη αίσθηση προστασίας επειδή κάνουν το δέρμα να κρατά μια αίσθηση δροσιάς στην επιφάνεια. Αυτός όμως ο “αόρατος ήλιος” μπορεί να προκαλέσει απροσδόκητα ηλιακά εγκαύματα και δερματικές βλάβες.
5) Τα παιδικά αντηλιακά είναι κατάλληλα και για τα βρέφη.
ΛΑΘΟΣ Δεν πρέπει να βάζουμε αντηλιακό σε μωρά κάτω των 6 μηνών, αντίθετα πρέπει οπωσδήποτε να τα κρατάμε μακριά από τον ήλιο όποτε είναι δυνατόν. Εάν το μωρό σας πρέπει να βγει στον ήλιο, φροντίστε να είναι ντυμένο με ελαφρά ρούχα που καλύπτουν το σώμα, να φορά καπέλο με μεγάλο μπορ για σκιά στο πρόσωπο και να βρίσκεται κάτω από μια ομπρέλα (ακόμα και στο καροτσάκι). Για παιδιά ηλικίας άνω των 6 μηνών, επιλέξτε ένα αντηλιακό με SPF30 ή υψηλότερο, για να αποφύγετε τα ηλιακά εγκαύματα και το μαύρισμα.
6) Το αντηλιακό το βάζουμε πριν βγούμε στον ήλιο.
ΣΩΣΤΟ Το αντηλιακό το βάζουμε περίπου 15 έως 30 λεπτά πριν βγουν τα παιδιά έξω. Μην ξεχάστε τα χέρια, τα αυτιά, τα πόδια, τους ώμους, καθώς και το πίσω μέρος του λαιμού. Σηκώστε τις τιράντες, όταν φορούν φανελάκια, και βάλτε αντηλιακό κάτω από αυτές (γιατί οι τιράντες μετατοπίζονται καθώς το παιδί κινείται). Βάλετε ξανά αντηλιακό συχνά (περίπου κάθε 2 ώρες), όπως και μετά το κολύμπι ή αν το παιδί έχει ιδρώσει αρκετά.
7) Η έκθεση στον ήλιο βλάπτει και τα μάτια.
ΣΩΣΤΟ Ακόμη και 1 μέρα στον ήλιο μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη του κερατοειδούς, καθώς και η αθροιστική έκθεση μπορεί να οδηγήσει σε καταρράκτη, αργότερα στη ζωή. Ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσετε τα μάτια των παιδιών είναι να φοράνε γυαλιά ηλίου, με ετικέτες που διασφαλίζουν ότι παρέχουν 100% προστασία από την UV ακτινοβολία. Στα παιδιά αρέσει να μας μιμούνται, να μοιάζουν μεγάλοι, γι’ αυτό μάθετέ τα να φορούν τα γυαλιά τους φορώντας κι εσείς πάντα τα δικά σας.
8) Η πολύωρη έκθεση στον ήλιο κουράζει τα παιδιά.
ΣΩΣΤΟ Τα παιδιά είναι εύκολο να πάθουν εξάντληση από τον ήλιο, να αισθάνονται πάρα πολύ ζεστά, κουρασμένα και αδύναμα, μετά από πολύωρη έκθεση σε αυτόν. Μια πιο σοβαρή κατάσταση που μπορεί να προκληθεί από πολύωρη έκθεση στον ήλιο είναι η θερμοπληξία. Το παιδί έχει κόκκινο, ζεστό δέρμα (μπορεί να έχει και πυρετό), έχει σταματήσει να ιδρώνει, και τα μεγαλύτερα παιδιά που μπορούν να εκφραστούν μπορεί να παραπονεθούν για πονοκέφαλο, ζάλη και ναυτία. Σε πιο επείγουσες περιπτώσεις μπορεί να έχουν σύγχυση ή ακόμη και να χάσουν τις αισθήσεις τους (συχνά ξαφνικά, εκεί που παίζουν). Η θερμοπληξία απαιτεί επείγουσα συμβουλή από επαγγελματία υγείας.
Πρώτες Βοήθειες σε περίπτωση θερμοπληξίας (παιδιών/ενηλίκων)
- Μεταφέρουμε γρήγορα το άτομο σε σκιερό, δροσερό μέρος
- Ξαπλώνουμε το άτομο σε ύπτια θέση με τα κάτω άκρα ελαφρά ανυψωμένα
- Αφαιρούμε όλα τα ρούχα του
- Τυλίγουμε το άτομο με λεπτό ύφασμα (πχ σεντόνι) το οποίο διατηρούμε βρεγμένο ή τοποθετούμε το άτομο σε δροσερό νερό (πχ θάλασσα, μπανιέρα)
- Τοποθετούμε παγοκύστες σε μασχάλες και βουβώνες
- Μετράμε, εάν είναι δυνατόν, τη θερμοκρασία κάτω από τη γλώσσα. Όταν αυτή πέσει κάτω από τους 38, βγάζουμε το βρεγμένο σεντόνι
- Εάν έχει τις αισθήσεις του δίνουμε υγρά από το στόμα
- Επικοινωνούμε με γιατρό ή άλλο επαγγελματία υγείας και ζητάμε τη συμβουλή του

Συντακτική ομάδα mitrikosthilasmos.com