Τι να κάνω που το μωρό σχεδόν σε κάθε γεύμα κάνει αναγωγές;

Τι να κάνω που το μωρό σχεδόν σε κάθε γεύμα κάνει αναγωγές;

Η μικρή μου, 37 ημερών, θηλάζει σχεδόν αποκλειστικά. Το πρόβλημα μου είναι ότι σχεδόν σε κάθε γεύμα κάνει αναγωγές μπορεί και 4-5 φορές σε ένα γεύμα.

Δεν βγάζει πολύ μεγάλη ποσότητα. Κάποιες φορές λίγο παραπάνω. Έχω παρατηρήσει ότι βγάζει περισσότερο όταν την θηλάζω απ’ ότι όταν της δίνω με μπιμπερό είτε αντλημένο είτε συμπλήρωμα…

Επίσης μπορεί να βγάλει και μια ή και δύο ώρες μετά που θα έχει φάει, στον ύπνο της. Ξέρω ότι οι αναγωγές στα μωράκια είναι φυσιολογικές απλά με ανησυχεί το γεγονός ότι βγάζει πολλές φορές σε ένα γεύμα. 

Να συνεχίζω να την ταΐζω μετά που θα βγάλει; Γιατί ψάχνει και της δίνω αλλά δεν ξέρω αν κάνω καλά γιατί φοβάμαι μήπως την φορτώνω, διότι ξανά βγάζει. 

Μαρία, Φλώρινα

9/3/2016
Απαντά o επιστημονικός συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com Εμμανουήλ Σταματίου, Παιδίατρος, Πιστοποιημένος Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Οι αναγωγές τους πρώτους 6 μήνες πράγματι θεωρούνται φυσιολογικές και δεν εμπνέουν ανησυχία όσο συχνές και αν είναι, εφόσον το μωρό αναπτύσσεται φυσιολογικά, δεν εμφανίζει ενοχλήσεις κατά τη σίτιση ή αμέσως μετά και φαίνεται χορτάτο τις περισσότερες ώρες της ημέρας.

Οφείλονται στο ότι ο λειτουργικός σφιγκτήρας στο κατώτερο άκρο του οισοφάγου δεν έχει ακόμη ωριμάσει, είναι χαλαρός και επιτρέπει εύκολα την παλινδρόμηση του γάλακτος. Η ποσότητα της «στοματιάς» (της γουλιάς που βγάζει), στην πραγματικότητα είναι πολύ μικρότερη από όσο νομίζει η μητέρα.

Τα πρώτο 15θήμερο η σωματική ανάπτυξη του μωρού σας (σύμφωνα με τα συμπληρωματικά στοιχεία που μας στείλατε) είναι περισσότερο από ικανοποιητική, μουσκεύει αρκετές πάνες το 24ωρο και οι κενώσεις του είναι σε φυσιολογικά πλαίσια, εφόσον μετά το μήνα είναι λιγότερες σε αριθμό ή μία κάθε 2-3 ημέρες, αρκεί να είναι ευμεγέθεις.

Τα μωρά κάνουν αναγωγές όταν πίνουν το γάλα πολύ γρήγορα και αυτό συμβαίνει όταν είναι λαίμαργα, όταν πεινάνε πολύ ή όταν οι μαστοί είναι υπερφορτωμένοι με έντονο αντανακλαστικό ροής. Επίσης όταν είναι ανήσυχα και γκρινιασμένα που καταπίνουν περισσότερο αέρα.

Αντίθετα, στην παθολογική περίπτωση γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, το μωρό κλαίει απαρηγόρητο ή εμφανίζει έντονη ανησυχία στη διάρκεια του γεύματος ή αμέσως μετά, διακόπτει το γεύμα, τρώει λιγότερο ή αρνείται να θηλάσει και παρουσιάζει πλημμελή σωματική ανάπτυξη ή και απώλεια βάρους.

Όπως είναι γνωστό, τους πρώτους δύο μήνες της ζωής η ανάπτυξη είναι γρήγορη, τα μωρά είναι συνεχώς στο στήθος όπου καταναλώνουν αρκετά μεγάλες ποσότητες γάλακτος. Φυσικό είναι αφού το στομαχάκι τους είναι τόσο μικρό που δεν υπερβαίνει το μέγεθος της γροθιάς τους και ο σφιγκτήρας του οισοφάγου χαλαρός, να έχουν συχνές μικρές αναγωγές, που όμως δεν τους προκαλούν ενόχληση ούτε επηρεάζουν την ανάπτυξή τους.

Οι αναγωγές αυτές μετά τον 6ο μήνα και με την εισαγωγή ημιστερεών και στερεών τροφών, ως επί το πλείστον υποχωρούν.

Παρόλα αυτά, εφαρμόζοντας κάποια μέτρα, θα μπορέσετε να μειώσετε ως ένα βαθμό τη συχνότητα των αναγωγών του μωρούς σας, οι οποίες δεν αποτελούν πρόβλημα υγείας αλλά δικής σας ψυχολογικής επιβάρυνσης και πρόβλημα καθαριότητας.

Συμβουλές:

  • Θηλασμός με τις πρώτες ενδείξεις πείνας του μωρού, πριν πεινάσει πολύ και εκνευριστεί. Επί πλέον τα συχνότερα και μικρότερα γεύματα χωνεύονται ευκολότερα.
  • Θηλασμός με το μωρό σε ημιόρθια ή όρθια θέση ή ξαπλώνουμε με κάποια κλίση του σώματος προς τα πάνω και τοποθετούμε το μωρό, ούτως ώστε η κοιλιά του να είναι σε επαφή με την κοιλιά της μητέρας.
  • Εξασφαλίζουμε σωστή τοποθέτηση και πρόσφυση στο στήθος για να μην καταπίνει αέρα το μωρό.
  • Μετά το γεύμα το κρατάμε στον ώμο σε όρθια θέση για να ρευτεί, επί μισή ώρα.
  • Στην περίπτωση που το μωρό είναι ανήσυχο ή αρνείται να θηλάσει, εφαρμόζουμε πολύ συχνή δερματική επαφή, θηλασμό εν κινήσει (σε κουνιστή καρέκλα ή περπατώντας), στο μπάνιο ή όταν το μωρό νυστάζει.
  • Αφήνουμε να τελειώσει το γεύμα του στο ένα στήθος, μέχρι να το αφήσει μόνο του ή να πέσει σε ύπνο. Μόνο αν θέλει να συνεχίσει το βάζουμε και στο άλλο στήθος. Με τη συχνή και σύντομη αλλαγή στήθους το μωρό πίνει περισσότερο γάλα και μάλιστα με μικρότερη περιεκτικότητα σε λίπος, με αποτέλεσμα συχνότερες αναγωγές.
  • Τοποθετείτε το μωρό να πιπιλά το στήθος για παρηγοριά εφόσον το μη σιτιστικό θήλασμα ηρεμεί και επιταχύνει την κένωση του στομάχου.
  • Αποφεύγουμε τις απότομες και γρήγορες κινήσεις του μωρού αμέσως μετά το φαγητό. Το μωρό αισθάνεται πιο άνετα όταν το κρατάμε σε όρθια θέση σχεδόν συνεχώς και το βάζουμε να ρευτεί σε συχνά διαστήματα.
  • Όσο χαλαρό είναι το μωρό τόσο λιγότερες αναγωγές θα έχει. Αρκετές μητέρες βρίσκουν χρήσιμο το sling και το μάρσιπο. 
  • Περιορίζουμε την κατανάλωση καφέ και την έκθεση του μωρού σε καπνό τσιγάρου.
  • Του φοράμε άνετα ρουχαλάκια και την πάνα χαλαρά για να μην πιέζεται η κοιλίτσα του. Στις αλλαγές πάνας το τοποθετούμε στο πλάι και αποφεύγουμε να το έχουμε ανάσκελα και να ανασηκώνουμε τα ποδαράκια του προς την κοιλίτσα του.

Το μητρικό γάλα είναι λιγότερο ερεθιστικό από το ξένο γάλα, πέπτεται ευκολότερα και το στομάχι αδειάζει γρηγορότερα.

Καλή δύναμη και είμαι σίγουρος ότι θα συνεχίσετε με επιτυχία να προσφέρετε όσο χρειάζεται το δικό σας γάλα, το πολυτιμότερο δώρο προς το μωρό σας, για να του εξασφαλίσετε καλύτερη σωματική και νοητική ανάπτυξη και να θέσετε σε γερά θεμέλια την ψυχική του υγεία.

    Όλες οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στις σελίδες του mitrikosthilasmos.com έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

2 Σχόλια

  1. Καλησπέρα!Θα ήθελα να ρωτήσω αν μπορώ να νηστέψω από κρέας τώρα που θηλάζω αποκλειστικά τον μικρό μου, είναι 3 μηνών.Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!

    1. Μπορείτε να διαβάσετε μια σχετική προηγούμενη απάντηση ειδικού εδώ
      Καλή Σαρακοστή και καλούς θηλασμούς!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *