Προωρό, θηλασμός και συμπλήρωμα με μητρικό γάλα σε μπουκάλι

Προωρό, θηλασμός και συμπλήρωμα με μητρικό γάλα σε μπουκάλι

Χαίρετε! Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων για τον χρόνο σας και την ευκαιρία που μου δίνεται να εκφράσω την ανησυχία μου.

Πρόκειτε για το πρώτο μου παιδάκι, το οποίο γεννήθηκε πρόωρο 35+2w, 2800gr, έμεινε στην ΜΕΝΝ 11 μέρες και έδινα μητρικό που έβγαζα με το θήλαστρο, δεν χρειάστηκε πολύ ξένο. 

Τον έχω σπίτι εδώ και μία βδομάδα, τον θηλάζω, πιάνει καλά την θηλή και κάθεται στο ένα στήθος 20 λεπτά, όταν πάω να τον βάλω στο άλλο αρνείται, οπότε δίνω συμπληρωματικά 50ml μητρικό που έχω βγάλει με θήλαστρο και το τρώει μονορούφι από το μπουκάλι. 

Η πρόσληψη βάρους είναι πολύ καλή, ενδεικτικά τις τελευταίες 3 μερες πήρε 180γρ και είναι τώρα 3180γρ. Αναρωτιέμαι πότε να αρχίσω να κόβω το συμπλήρωμα μητρικού με μπουκάλι έτσι ώστε να εδραιωθεί αποκλειστικά ο θηλασμός στο στήθος;!


Σεραφειμία, Ίλιον

9/3/2016
Απαντά η επιστημονική συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com Δέσποινα Τσακίρη, Μαία, Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Γεια σου!
Δεν διευκρινίζεις αν το παιδάκι αρνείται να θηλάσει μονίμως από το ένα στήθος, πχ το αριστερό! Αν αυτή είναι η κατάσταση, πρέπει να ελέγξεις μήπως πονάει καθώς ξαπλώνει από εκείνη την πλευρά για να πιάσει το συγκεκριμένο στήθος (πράγμα το οποίο μπορεί να οφείλεται σε τραυματισμό του ώμου ή της κλείδας κατά τη διάρκεια του τοκετού – πχ λόγω βεντούζας- ή της καισαρικής, ή να οφείλεται στη θέση που είχε μέσα στη μήτρα).

Αν το παιδάκι απλά αρνείται να πιάσει το δεύτερο στήθος, όποιο κι αν είναι αυτό, σημαίνει συνήθως δύο πράγματα: ή χόρτασε ή κουράστηκε!

Είναι -αν υπολογίζω σωστά-, πάνω κάτω τριών εβδομάδων και παίρνει μόνο από συμπλήρωμα 400(!) ml. Αν θηλάζει από το πρώτο στήθος αρκετή ώρα, ίσως να μην θέλει να φάει άλλο… Δεν χρειάζεται να το πιέζουμε!

Οι μαμάδες που έχουν πρόωρα μωράκια, δέχονται ένα καταιγισμό προτροπών από τους παιδιάτρους να ταΐζουν τα μωρά τους full, ώστε να αποκτήσουν γρήγορα βάρος. Το παιδάκι σου κάνει τσίσα και κακάκια σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό και σε 1 βδομάδα πήρε 380 γρ!!! (θέλουμε να παίρνουν 20-30 γρ/ημέρα δηλ. 140-210 γρ/βδομάδα!!!). Τα πας πολύ καλά, αλλά νομίζω οτι αγχώνεσαι υπερβολικά και το ταίζεις λίγο… με το ζόρι.

Αν ισχύει η δεύτερη περίπτωση, ότι δηλαδή το παιδί κουράζεται στο δεύτερο στήθος, μπορείς να δοκιμάσεις τις βαθιές πιέσεις στο δεύτερο στήθος, ώστε να αυξήσεις τη ροή του γάλακτος σε αυτό, και να δώσεις κίνητρο στο μωρό να κάτσει παραπάνω ώρα.

Ελπίζω να σε βοήθησα και καλούς θηλασμούς εύχομαι!

    Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό


    Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται εδώ, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *