Καλησπέρα σας. Έχω έναν μπεμπούλη 7 μηνών ο οποίος πίνει αποκλειστικά μητρικό γάλα, αλλά κατά κύριο λόγο το πίνει από το μπιμπερό μέσα από αντλήσεις που κάνω καθημερινά (8 τη μέρα).
Είμαι αρκετά μπερδεμένη και χρειάζομαι την καθοδήγηση από κάποιον επαγγελματία που γνωρίζει για θέματα μητρικού θηλασμού. Τώρα πλέον με την εισαγωγή στερεών τροφών, η ποσότητα γάλακτος που πίνει ο μικρός αρχίζει να μειώνεται και αναλογικά θεωρώ ότι πλέον θα χρειαστεί να μειώσω και τον αριθμό των αντλήσεων.Πέρα από τις αντλήσεις, κάνουμε 1-2 πλήρεις θηλασμούς στο στήθος (δηλαδή χωρίς το συμπλήρωμα μπιμπερό) και γενικότερα του παρέχω το στήθος όποτε το ζητάει μέσα στην ημέρα (ακόμα και για λίγο, πχ όταν θέλει να παρηγορηθεί, να χαλαρώσει κλπ).
Δυστυχώς νιώθω ότι οι αντλήσεις είναι πια ένας φαύλος κύκλος για εμάς. Ξεκινήσαμε με τις αντλήσεις γιατί από την αρχή ήταν νωθρός στο στήθος και αποκοιμόταν. Οι θηλασμοί μας ήταν μαραθώνιοι… Έτσι τους πρώτους 2 μήνες δεν αποφύγαμε και το συμπλήρωμα ξένου γάλακτος…
Έχω απευθύνει σε σύμβουλο θηλασμού από τις πρώτες μέρες της γέννησης, η οποία και μας συνέστησε τις αντλήσεις για επαναγαλακτισμό. Γενικά, μας έχει πει ότι ο μπέμπης πιάνει τη θηλή καλά απλά είναι “γκουρμεδιάρης” και θέλει το χρόνο του στο στήθος. Επίσης, μας έχει προτείνει τεχνικές για την ενεργοποίηση – ξύπνημά του όταν είναι ληθαργικός…
Τώρα πλέον είναι 8.600 κιλά και τραβάει καλύτερα από το στήθος, ωστόσο αρκετά συχνά τον πιάνει ύπνος, οπότε η διατροφή από το στήθος αποκλειστικά δεν είναι και τόσο αποτελεσματική…
Τα ερωτήματα μου είναι τα εξής:
-Έχουμε ξεκινήσει στερεές τροφές και δεν έχω ξεκάθαρο πόσο γάλα πρέπει να πίνει από εδώ και έπειτα. Ήδη τρώει φρούτα και ρυζάλευρο με πολλή όρεξη και φαίνεται ότι σύντομα θα φάει πλήρη γεύματα (χωρίς γάλα στο τέλος).– Για ένα παιδί που θηλάζει, πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για την εισαγωγή 3 γευμάτων; Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να αντικαταστήσουμε πλήρως ένα γεύμα γάλακτος με ένα γεύμα στερεών τροφών; Φοβάμαι ότι αν φάει 3 πλήρη γεύματα στερεών από τώρα, θα μείνουμε μόνο σε 2 θηλασμούς πρωί και βράδυ, πράγμα που δεν θέλω να μας συμβεί τόσο νωρίς. Θέλω να του δώσω όσο πιο πολύ μητρικό γάλα γίνεται…
– Σκέφτομαι να τον βάζω στο στήθος περισσότερο για να αρχίσουμε να αφαιρούμε αντλήσεις. Ποιος είναι ο ασφαλής τρόπος μετάβασης σε θηλασμούς από αντλήσεις χωρίς να κοπεί η παραγωγή και χωρίς τον κίνδυνο μαστίτιδας κλπ; Με ποια μεθοδολογία αρχίζω να αφαιρώ αντλήσεις; Πώς θα εξασφαλίσω τη διατήρηση της παραγωγής μου;
– Υπάρχει κάποιος τρόπος να ξαναγυρίσουμε στο στήθος αποτελεσματικά;
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για το χρόνο σας και την πολύτιμη βοήθεια σας μέσα από την ιστοσελίδα αυτή.
Φιλικά,
Αναστασία, Αθήνα
Αυτός ο τρόπος σίτισης, με θηλασμό και με μπιμπερό (και με όλες αυτές τις αντλήσεις για τόσο καιρό), είναι ο πιο δύσκολος και ο πιο κουραστικός!
Είναι πολύ σημαντικό που έχετε καταφέρει με τις αντλήσεις να συντηρήσετε την παραγωγή γάλακτος και να καλύπτετε πλήρως τις ανάγκες του μωρού σας σε γάλα. Εξίσου σημαντικό είναι που δεν έχει χάσει το παιδί σας την επαφή με το στήθος.
Νομίζω ότι ήδη έχετε κάνει τα απαραίτητα βήματα για τη μετάβαση στον μητρικό θηλασμό. Ίσως πλέον είναι θέμα απόφασης και αυτοπεποίθησης!
Η μετάβαση από τα γεύματα με μπιμπερό στα γεύματα στο στήθος, για να είναι ασφαλής πρέπει να είναι σταδιακή. Δηλαδή αντικαθιστάτε ένα γεύμα με μπουκάλι με έναν θηλασμό. Αν δείτε ότι δεν χορταίνει επιμένετε με τον θηλασμό, αλλάζετε στήθη, τον ξαναθηλάζετε μετά από λίγο κλπ.
Αν τον παίρνει ο ύπνος στο στήθος, τον ξυπνάτε χρησιμοποιώντας κάποιον από τους τρόπους που σας έδειξε η σύμβουλος θηλασμού. Στη συνέχεια αρχίζετε να μειώνετε και τις αντλήσεις.
Όσον αφορά τις στερεές τροφές δεν χρειάζεται να στενοχωριέστε που το μωρό σας τις δέχεται με ευκολία! Αυτό σημαίνει ότι μεγαλώνει και εξελίσσεται. Μετά τους 6 μήνες ζωής οι στερεές τροφές προσφέρουν πολύτιμα και απαραίτητα στοιχεία για την καλή ανάπτυξη του βρέφους.
Δεν σημαίνει ότι σταματάει ο θηλασμός επειδή εισάγονται οι στερεές τροφές. Ο θηλασμός συνεχίζεται κατ΄απαίτηση βρέφους. Αν το μωρό σας δηλαδή θέλει να θηλάσει και μετά από ένα πλήρες γεύμα, το θηλάζετε. Αν πάλι δε θέλει να θηλάσει, δεν το πιέζετε.
Σε κάθε περίπτωση η παραγωγή του γάλακτος ρυθμίζεται ανάλογα με τις ανάγκες και τη ζήτηση του βρέφους.
Η συχνότητα των γευμάτων επίσης μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με το παιδί. Για παράδειγμα ένα παιδί που δεν είναι πολύ δεκτικό στις στερεές τροφές μπορεί να τρώει 2 γεύματα έως τον πρώτο χρόνο, ενώ ένα άλλο βρέφος να τρώει 3 γεύματα ήδη από τον 8ο μήνα.
Μη διστάσετε ωστόσο, στην προσπάθειά σας για μετάβαση στον μητρικό θηλασμό να ζητήσετε τη βοήθεια της συμβούλου θηλασμού και του/της παιδιάτρου σας.
- Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό“
Παιδίατρος-Νεογνολόγος, IBCLC
Τέως Επιστημονικός συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com