Αποθηλασμός ναι ή όχι; Πώς αποφασίζει η θηλάζουσα όταν όλοι την πιέζουν για διακοπή του θηλασμού;

Αποθηλασμός ναι ή όχι; Πώς αποφασίζει η θηλάζουσα όταν όλοι την πιέζουν για διακοπή του θηλασμού;

Το αγοράκι μου είναι πλέον δέκα μηνών. Όλοι (και ο παιδίατρος) μου λένε ότι πρέπει μέχρι τον χρόνο, που θα επιστρέψω και στη δουλειά μου, να έχω σταματήσει τον θηλασμό γιατί μετά δεν κόβεται με τίποτα και θα καταντήσω να έχω ένα παιδί ,που όπου κι αν είμαστε, θα τραβάει τα ρούχα μου για να βρει το στήθος και θα με κάνει “ρεζίλι”, όπως με προειδοποιούν!
Εγώ νιώθω πολύ αγχωμένη και μπερδεμένη. Δεν θέλω να έχω ένα εξαρτημένο παιδί που θα κρέμεται από το στήθος μου και η αλήθεια είναι ότι κι εμένα μου λείπει μια αγκαλιά “σκέτη”, ένα νανούρισμα χωρίς θηλασμό!!! Ταυτόχρονα, φοβάμαι ότι αν συνεχίσω να θηλάζω θα μου στοιχίσει πολύ όταν το κόψει το παιδί μόνο του!

Επιπλέον, ο άντρας μου έχει αρχίσει να ενοχλείται που δεν έχουμε κανένα διαθέσιμο βράδυ για εμάς, αφού πρέπει πάντα στις δέκα η ώρα να τον θηλάσω και να κοιμηθεί.

Από την άλλη, τώρα πια ο θηλασμός είναι το πιο όμορφο κομμάτι της μέρας μας και δεν θέλω να του τον στερήσω ταυτόχρονα με την επιστροφή μου στη δουλειά. Πιστεύω ότι θα είναι διπλό χτύπημα για εκείνον, αλλά και μένα!!!
Τι με συμβουλεύετε να κάνω; Πρέπει να αρχίσω να δίνω μπουκάλι στο παιδί μου ή απλά να συνεχίσω έτσι και να αφήσω όλη την διαδικασία να εξελιχθεί φυσικά, όπως ξεκίνησε και έτσι, φυσικά και αβίαστα να τελειώσει;

Τέλος, να σημειώσω ότι και όταν δεν κοιμόταν το μωρό μου πάλι δέχτηκα πιέσεις να του δώσω ξένο για να κοιμηθεί! Όμως εγώ ακολούθησα την καρδιά μου, ήμουν ατέλειωτα βράδια μαζί του, του έδινα άνευ όρων τον εαυτό μου και ξαφνικά άρχισε να κοιμάται ολόκληρο βράδυ χωρίς να κάνω εγώ τίποτα!

Ευχαριστώ εκ των προτέρων και περιμένω με αγωνία την απάντησή σας για να βγω από το δίλημμα που με βασανίζει!!!

Δήμητρα, Αθήνα
19/2/2016
Απαντά η Σοφία Δούμα, Μαία, Εκπαιδευτικός, Διεθνώς Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Αγαπητή Δήμητρα, να χαίρεστε το παιδάκι σας!Συγχαρητήρια που παρ ‘ όλες τις αντιξοότητες και τις δυσκολίες, καθώς και την έλλειψη σωστής πληροφόρησης, συνεχίσατε να προσφέρετε στο μωρό σας αυτό που είναι απαραίτητο τόσο για τη σωματική του υγεία και ανάπτυξη, όσο και για την ψυχική του ισορροπία και για τη διαμόρφωση μιας υγιούς και σταθερής προσωπικότητας.

Ενστικτωδώς πιστεύω πως γνωρίζετε τι είναι αυτό που εσείς θέλετε να κάνετε! Το μητρικό ένστικτο που τόσο σωστά σας έχει οδηγήσει μέχρι τώρα στην ανατροφή του παιδιού σας, σάς δίνει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε για να αποφασίσετε και πώς θα συνεχίσετε από εδώ και πέρα.

Εγώ θα προσπαθήσω να σας βοηθήσω να αποκωδικοποιήσετε τις πληροφορίες αυτές, παραθέτοντάς σας ορισμένα στοιχεία τα οποία έχουν προκύψει μετά από επιστημονική έρευνα:

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ) ο θηλασμός πρέπει να είναι αποκλειστικός τους πρώτους έξι μήνες του παιδιού και μετά να συνεχίζεται τουλάχιστον μέχρι τα δύο έτη ή και περισσότερο, για όσο είναι αμοιβαία επιθυμητό από τη μητέρα και το παιδί. http://apps.who.int/gb/archive/pdf_files/WHA55/ea5515.pdf?ua=1 (παράγραφος 10)
Σύμφωνα με την Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία, «Δεν υπάρχει άνω όριο στη διάρκεια του θηλασμού και δεν υπάρχει απόδειξη ότι η συνέχιση του θηλασμού ακόμα και τον τρίτο χρόνο ζωής του παιδιού ή και περισσότερο μπορεί να προκαλέσει ζημιά στη σωματική και ψυχολογική ανάπτυξη του παιδιού» “There is no upper limit to the duration of breastfeeding and no evidence of psychologic or developmental harm from breastfeeding into the third year of life or longer.” (AAP 2012, AAP 2005)
Όσο περισσότερο διαρκεί ο θηλασμός, τόσο μεγαλύτερη προστασία προσφέρει στο παιδί από διάφορα νοσήματα αργότερα στη ζωή του (καρδιοπάθειες, καρκίνο, σακχαρώδη διαβήτη, παχυσαρκία κλπ), και έχει άμεση επίδραση στην αύξηση του δείκτη νοημοσύνης του παιδιού
Στον δεύτερο χρόνο ζωής του παιδιού (12-23 μήνες), 448ml μητρικού γάλακτος προσφέρουν:

  • 29% των απαιτήσεων του οργανισμού σε ενέργεια
  • 43% των απαιτήσεων σε πρωτεΐνη
  • 36% των απαιτήσεων σε ασβέστιο
  • 75% των απαιτήσεων σε βιταμίνη Α
  • 76% των απαιτήσεων σε φολικά
  • 94% των απαιτήσεων σε Β12
  • 60% των απαιτήσεων σε βιταμίνη C
    (Dewey 2001) (στοιχεία που μπορείτε να βρείτε εδώ: http://kellymom.com/ages/older-infant/ebf-benefits/ μαζί με πλήθος άλλες πληροφορίες που αφορούν στην περιεκτικότητα του μητρικού γάλακτος μετά τους 6 μήνες, και τις συστάσεις διεθνών οργανισμών σε σχέση με την ιδανική διάρκεια του θηλασμού για τον άνθρωπο)

Σύμφωνα με επιστημονική έρευνα της Ανθρωπολόγου Katherine A. Dettwyler, PhD η φυσική ηλικία αποθηλασμού για τον άνθρωπο είναι μεταξύ των 2,5 και 7 ετών (Dettwyler 1995).

Αλλά πολύ σημαντικά είναι τα πλεονεκτήματα του μακροχρόνιου θηλασμού και για τη μητέρα και μάλιστα, τα οφέλη, όπως και αυτά στα παιδιά είναι δοσοεξαρτώμενα, δηλαδή όσο περισσότερο καιρό θηλάζεις τόσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό κατά το οποίο ωφελείσαι. (Προστασία από καρκίνο του μαστού και από γυναικολογικούς καρκίνους, καρδιοπάθειες, εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη, ρευματοειδούς αρθρίτιδας κλπ)Αυτά όσον αφορά στα στοιχεία τα σχετικά με την ανάπτυξη του παιδιού, σωματική και ψυχολογική, σε σχέση με τον θηλασμό. Ας δούμε όμως και τα υπόλοιπα που αναφέρετε…

Λέτε πως σας προειδοποιούν πως αν δεν κόψετε τώρα τον θηλασμό μετά θα έχετε ένα παιδί που θα σας τραβάει τα ρούχα απαιτώντας να θηλάσει και θα σας φέρνει σε δύσκολη θέση.

Για το παιδί είναι φυσιολογικό να ζητάει αυτό που έχει ανάγκη, ο τρόπος που θα το κάνει αλλάζει όσο αυτό μεγαλώνει, όπως αλλάζει και η αντιμετώπισή του από εμάς. Όσο μεγαλώνουν τα παιδιά, οι γονείς τα οριοθετούν σε σχέση με πολλά πράγματα και τα καθοδηγούν ήπια σε σχέση με τη συμπεριφορά τους.

Όπως εξηγούμε στο μεγαλύτερο παιδί πως δεν μπορεί να ζητάει επιτακτικά ότι θέλει, αλλά να ζητάει με ήρεμο τρόπο, το ίδιο κάνουμε και σε σχέση με τον θηλασμό. Το να θηλάζουμε δημόσια δεν είναι ντροπή, τόσο όταν πρόκειται για ένα μικρό μωρό, όσο και όταν πρόκειται για ένα μεγαλύτερο μωρό ή νήπιο.

Είναι μια φυσιολογική διαδικασία και εξοικειώνει και τους γύρω μας με το θέαμα ενός παιδιού που θηλάζει, βοηθώντας στο να γίνει αποδεκτός ο θηλασμός από την κοινωνία ως το φυσιολογικό για τα μωρά και τα νήπια.

Αν εσείς δεν αισθάνεστε άνετα να θηλάζετε δημοσίως, ή αν δεν αισθάνεστε άνετα να θηλάζετε δημοσίως ένα μεγαλύτερο μωρό, τότε θα βρείτε τρόπο να οδηγήσετε το μωρό σας να ζητάει να θηλάσει ήρεμα και διακριτικά.

Όσο θα μεγαλώνει, θα ανταποκρίνεται στα όρια που εσείς θα βάζετε σε σχέση με τη συμπεριφορά του όταν θα ζητάει να θηλάσει, καθώς και το αν θα θηλάζει δημόσια ή όχι. Ο καλύτερος τρόπος για να μάθουν τα παιδιά μας να σέβονται τα όρια που θα θέσουμε, είναι πρώτοι εμείς να σεβόμαστε τις ανάγκες τους και να θέτουμε αυτά τα όρια πάντα έχοντας υπόψη την ηλικία του μωρού, το αναπτυξιακό στάδιο στο οποίο βρίσκεται και τι είναι φυσιολογικό για το στάδιο αυτό, ώστε ανάλογα να προσαρμόσουμε και τις «απαιτήσεις» μας από αυτό.

Για τον προβληματισμό του συζύγου σε σχέση με το γεγονός πως κοιμίζετε το μωρό θηλάζοντάς το, δεν βλέπω κανέναν περιορισμό, αφού όπως λέτε το μωρό κοιμάται χωρίς διακοπές ολόκληρη τη νύχτα, οπότε μπορείτε αφού κοιμίσετε το μωρό να έχετε αρκετό χρόνο στη διάθεσή σας και ακόμα και να κανονίσετε κάποια έξοδο, φέρνοντας κάποιο έμπιστο πρόσωπο να προσέχει το μωρό.

Όσο θα μεγαλώνει, μπορείτε να δοκιμάσετε να αφήνετε όποιον πρόκειται να κρατήσει το μωρό να το κοιμίσει και να δείτε πώς θα πάει. Είναι πολύ πιθανό μεγαλώνοντας όταν θα απουσιάζετε εσείς να καταφέρει να το κοιμίσει αυτός που θα τον προσέχει χωρίς πρόβλημα.

Είναι πολύ σωστή η σκέψη σας πως δεν πρέπει ο αποθηλασμός να συμπέσει με την επιστροφή σας στη δουλειά. Ο θηλασμός είναι πολύ σπουδαίο εργαλείο για την ανατροφή των παιδιών και όχι μόνο τρόπος διατροφής τους.

Για τη μαμά που εργάζεται, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος επανένωσης με το μωρό της μετά την απουσία της στην εργασία από το να καθίσουν λίγη ώρα ήρεμα κάπου και να θηλάσουν. Είναι ο πιο εύκολος τρόπος να διαβεβαιώσει το μωρό της πως είναι εκεί γι’ αυτό, πως θα επιστρέφει πάντοτε και να το βοηθήσει να προσαρμοστεί ομαλά στην αλλαγή της καθημερινότητάς του.

Και για την ίδια όμως, είναι ένας όμορφος τρόπος να αφήσει πίσω της τις έγνοιες του εργασιακού περιβάλλοντος και αντί να αρχίσει να ασχολείται με τα του σπιτιού να αφιερώσει λίγο χρόνο αποκλειστικά στη σχέση της με το παιδί της, με το να είναι διαθέσιμη γι’ αυτό θηλάζοντάς το.

Λέτε ότι σας λείπει «μια αγκαλιά σκέτη, ένα νανούρισμα χωρίς θηλασμό». Μπορείτε να προσφέρετε στο μωρό σας όσες επιπλέον αγκαλιές θέλετε! Στη φάση αυτή το μωρό σας όμως έχει ανάγκη τον θηλασμό και το να κοιμάται θηλάζοντας είναι φυσιολογικό και ευεργετικό γι’ αυτό. Θα έρθει και η ώρα που δεν θα χρειάζεται πλέον τον θηλασμό, που θα κοιμάται μόνο του, χωρίς ούτε καν νανούρισμα.

Χαρείτε τις στιγμές που ζείτε τώρα με το παιδί σας, καθώς είναι ανεπανάληπτες και μην αφήνετε το άγχος για το τι θα γίνει στο μέλλον να τις επισκιάζουν. Τότε θα είσαστε κι εσείς και αυτό χορτασμένοι από αυτές τις στιγμές και όταν θα έρθει η ώρα που το παιδί θα αποθηλάσει από μόνο του, δεν θα σας στοιχίσει καθόλου, το αντίθετο, θα είσαστε χαρούμενη που το παιδί σας μεγαλώνει, περνάει ομαλά στο επόμενο στάδιο της ανάπτυξής του και περήφανη που εσείς το στηρίξατε και του προσφέρατε αυτό που είχε ανάγκη για να το καταφέρει αυτό με τον καλύτερο τρόπο!

Το πότε θα αποθηλάσετε και για ποιους λόγους, είναι καθαρά προσωπική σας απόφαση, εφόσον είστε ενημερωμένη σε σχέση με το τι προσφέρει ο θηλασμός τόσο στη βρεφική όσο και στη νηπιακή ηλικία και σε σχέση και με τον δικό σας τρόπο ζωής, τις δικές σας επιθυμίες και αντοχές. Μέχρι τώρα έχετε ανταποκριθεί πάρα πολύ καλά στις ανάγκες του μωρού σας!

Σας εύχομαι να συνεχίσετε με τρόπο που να είστε και οι δύο πλήρεις και ευτυχισμένοι!

    • Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “

Ρώτα τον Ειδικό

Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται εδώ, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *