Από το μπιμπερό στον φυσικό θηλασμό του πρόωρου μωρού

Από το μπιμπερό στον φυσικό θηλασμό του πρόωρου μωρού

Καλησπέρα. Έχω διαβάσει όλα τα άρθρα σας και έχω παρακολουθήσει και σεμινάρια θηλασμού αλλά τελικά στην πράξη έχω δυσκολευτεί αρκετά. Γέννησα με καισαρική στις 35 και 5 εβδομάδες λόγω ολιγάμνιου ένα αγοράκι 2440γρ. και κατά την έξοδο από την ΜΕΝΝ ήταν 2480γρ.

Αντλώ μητρικό γάλα με θήλαστρο από την πρώτη μέρα. Επειδή ανέβασε ίκτερο, αποφασίσαμε με το γιατρό να μην ρισκάρουμε με απώλεια βάρους και τις τελευταίες 2 μέρες στην παρακολούθηση σιτιζόταν με απλό μπιμπερό καθώς την calma δεν μπορούσε να την χρησιμοποιήσει.

Έκανα προσπάθεια να τον θηλάσω 1 μερά μετά την αφαίρεση του καθετήρα και συνέχισα για ακόμα 2 μέρες. Ενώ το μωρό έκανε κάποιες καταπόσεις δυσκολευόταν αρκετά και ανέπνεε με δυσκολία. Για την ολοκλήρωση της σίτισης συνέχιζα με μπιμπερό καθώς και σύριγγα που δοκίμασα… πνιγόταν. Μετά από την προσπάθεια του θηλασμού λόγω κούρασης έπινε λίγο ή και καθόλου με το μπιμπερό.

Μιλώντας με παιδίατρο μου εξήγησε ότι λόγω προωρότητας και βάρους πρέπει να του δίνω μόνο με το μπιμπερό μέχρι να φτάσει τα 3000γρ. και να τον βάζω στο στήθος μόνο για επαφή.

Το ερώτημα μου είναι: Τι πρέπει να κάνω για να μπορέσω να το θηλάσω αποκλειστικά το διάστημα που θα περιμένω να είναι το μωρό έτοιμο από θέμα βάρους; Θα μπορεί να θηλάσει ή θα έχει πάθει σύγχυση θηλών;

Βίβιαν, Αθήνα

06/10/2015
Απαντά η Φωτεινή Φιλιούση Παιδίατρος

Αγαπητή Βίβιαν ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Χαιρόμαστε που στο πραγματικά “περιπετειώδες ταξίδι” του μωρού σας, μετά από όλες αυτές τις αντικειμενικές δυσκολίες βγήκατε νικητές! Χαιρόμαστε που επιμένεις και προσπαθείς για τον θηλασμό του, καθώς και για την εμπιστοσύνη σου στις πληροφορίες που βρήκες στο mitrikosthilasmos.com

Ανήκετε σε μια ξεχωριστή κατηγορία βρεφών που οι συμπεριφορές, οι ανάγκες και οι ισορροπίες είναι διαφορετικές σε σχέση με ένα τελειόμηνο νεογνό χωρίς περιγεννητικά προβλήματα.

Αυτό βέβαια δεν σας καθιστά αδύναμους να θηλάσετε αποκλειστικά, απλά εκτός τις πρακτικές που έως τώρα ακολουθήσατε προς την κατεύθυνση της χορήγησης μητρικού γάλατος και την προσπάθεια για αποκλειστικό θηλασμό, θα πρέπει ΑΜΕΣΑ να αναζητήσεις την βοήθεια και την καθοδήγηση συμβούλου θηλασμού με εμπειρία στα πρόωρα βρέφη.

Συνέχισε τις 3ωρες αντλήσεις. Ίσως να νοίκιαζες νοσοκομειακό θήλαστρο διπλής άντλησης για το πρώτο τρίμηνο ώστε οι πραγματικά επιτυχείς αντλήσεις των 600ml το 24ωρο έως τώρα (που περιγράφεις στα συμπληρωματικά στοιχεία που μας έδωσες), να γίνονται πιο εύκολα και πιο αποτελεσματικά.

Μην ξεχνάς την τεράστια βοήθεια που προσφέρει το μασάζ στο στήθος κατά την διάρκεια των αντλήσεων.

Συνέχισε να κρατάς το μωρό σου πολλές ώρες αγκαλιά, σκέψου ότι τους επόμενους τέσσερις μήνες το μωρό κανονικά θα βρισκόταν στην κοιλιά σου! Η πρόωρη έξοδος του από αυτή το καθιστά αδύναμο, όμως η συνεχής αγκαλιά θα του προσφέρει την ασφάλεια, την ζέστη, τα συναισθήματα που θα του έδινε η μήτρα σου.

Βέβαια ο ομφάλιος λώρος κόπηκε, όμως έχεις μια μοναδική πηγή ζωής το στήθος σου, το γάλα σου! Αυτό το γάλα πρέπει να πίνει το μωρό σου και να είσαι σίγουρη ότι με την κατάλληλη και σωστή καθοδήγηση και στήριξη σύντομα θα θηλάζετε αποκλειστικά.

Στο mitrikosthilasmos.com θα βρεις ιστορίες με πρόωρα, πολύ πιο πρόωρα από εσάς, με βάρος της τάξεως των 900 γραμμαρίων (!), με δύσκολες κι επικίνδυνες για την ζωή τους νοσηλείες σε μονάδες νεογνών, που όμως με πίστη επιμονή, υπομονή και κατάλληλη στήριξη, κατάφεραν τον αποκλειστικό θηλασμό.

Συνέχισε να τον βάζεις όσο πιο συχνά μπορείς στο στήθος σου ανεξάρτητα από ωράρια. Οι αρχικά νωχελικές και αδύναμες θηλαστικές κινήσεις του θα γίνονται μέρα με την μέρα όλο και πιο έντονες, πιο ζωηρές, μεγαλύτερης διάρκειας. Μην συγκρίνεις με το πως καταπίνει το γάλα από το μπουκάλι.

Δυστυχώς εμείς οι παιδίατροι στο άγχος μας για το βάρος ξεχνάμε ότι ο φυσικός θηλασμός είναι το μόνο είδος σίτισης που από μόνος του ρυθμίζει τα πάντα! Απλά καθυστερεί λίγο, θέλει πολύ υπομονή και ίσως να εμπιστευτούμε λίγο παραπάνω το μωρό ότι μπορεί να τα καταφέρει κι όχι να βιαζόμαστε να δώσουμε μπουκάλι.

Πρόσφατα υποστήριξα τον φυσικό θηλασμό ενός πρόωρου, χωρίς να έχω ιδιαίτερη εμπειρία σε τέτοια μωρά, έχοντας σύμμαχο την μαμά του που διατήρησε την γαλουχία επί 2 μήνες με θήλαστρο, που δεν χρειάστηκε να δοθεί σταγόνα ξένου γάλατος στο μωρό της όσο νοσηλευόταν στην μονάδα,  που μετά την έξοδο του από την δίμηνη παραμονή του εκεί, απλά πιστέψαμε κι εγώ και αυτή ότι μπορεί και πρέπει να θηλάσει φυσικά.

Έτσι ξεκινήσαμε έναν αγώνα να απαλλαγούμε από θήλαστρα, μπουκάλια, ζυγαριές (!) και να επικεντρωθούμε στην συμπεριφορά του μωρού και στα συναίσθημα της μαμάς του.

Τολμηρό για μένα, γιατί πήγα κόντρα στις οδηγίες των θεραπόντων νεογνολόγων, όμως ένοιωθα την ασφάλεια της εμπιστοσύνης που μου έδειξε η μαμά, που μαζί είχαμε διανύσει τον όμορφο δρόμο του θηλασμού στο πρώτο τελειόμηνο και καθόλα υγιές παιδάκι της.

Έτσι εμπιστευτήκαμε η μία την άλλη και αγνοήσαμε την ζυγαριά που επί 10 μέρες είχε κολλήσει στο ίδιο νούμερο (!) γιατί βλέπαμε ότι οι αρχικά νωχελικοί, σύντομοι θηλασμοί, σε ένα μωρό που ποτέ δεν ξύπναγε μόνο του, μέρα με τη μέρα, αποκτούσαν ένταση και διάρκεια.

Η μαμά κυριολεκτικά “φόρεσε” το μωρό της προσφέροντας του έτσι την μήτρα που κανονικά θα βρισκόταν δηλ. ασφάλεια, ζέστη, συναισθήματα, τους δικούς της ημερήσιους βιορυθμούς.

Η χρήση του θήλαστρου και του μπουκαλιού μέρα με την μέρα ελαττωνόταν μέχρι που εξαφανίστηκαν τελείως (!) περίπου 1 μήνα μετά. Στο διάστημα αυτό κάνανε σχεδόν 10 ραντεβού της μιας ώρας και, άπειρα τηλεφωνήματα και ποτέ μα ποτέ δεν χάσαμε την εμπιστοσύνη μεταξύ μας αλλά και στο ίδιο το μωρό.

Μοιράστηκα μαζί σου αυτή την ιστορία για να σου δώσω την δύναμη και το ερέθισμα να πιστέψεις σε σένα και το μωρό σου και μαζί με τον κατάλληλο σύμβουλο θηλασμού να κατακτήσετε αυτά που θέλεις και πιστεύεις.

Καλή επιτυχία!
Θα είμαστε πάντα δίπλα σου!

    Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό


    Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται εδώ, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *