Γιατί κάνει συχνά εμετούς το μωρό μου;

Γιατί κάνει συχνά εμετούς το μωρό μου;

Απαντά η Μαρία Χολή
Παιδίατρος, Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Το μωράκι μου είναι 55 ημερών και το θηλάζω αποκλειστικά! Τις τελευταίες δέκα ημέρες κάνει συχνά εμετούς! Σχεδόν κάθε μέρα κι ίσως και δύο φορές τη μέρα. Άλλες φορές ρουκετοειδή κι άλλες όχι, όμως πάντα μεγάλη ποσότητα.

Όταν κάνει εμετό, ποτέ δε κλαίει, δεν φαίνεται να πονάει κάπου! Ανοίγει το στόμα του και κάνει εμετό. Μετά από λίγα λεπτά θέλει να θηλάσει πάλι κανονικά.

Έκανε υπέρηχο για γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και το υπέρηχο δεν έδειξε να έχει κανένα απολύτως πρόβλημα.

Εδώ θα πρέπει να αναφέρω πως αισθάνομαι πως έχω υπερπαραγωγή, και τα δυο στήθη τρέχουν γάλα και μετά τον θηλασμό, όταν πιέζω το στήθος το γάλα πετάγεται σαν πίδακας αρκετά μακρυά, όταν θηλάζει το μωρό, το γάλα τρέχει από το στόμα του, κάποιες φορές έχει πράσινες κενώσεις και τέλος το μωρό πίνει πολύ λαίμαργα και σχεδόν πάντα πνίγεται και δυσανασχετεί!

Τον θηλάζω σε αρκετά όρθια στάση και μετά τα γεύματα τον κρατάω σε όρθια στάση σχεδόν για μισή ώρα κάθε φορά.

Η ερώτηση μου είναι τι μπορεί να φταίει και κάνει εμετούς; Πως μπορούμε να τους αποφύγουμε;

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την πολύτιμη βοήθειά σας!!!

Με εκτίμηση
Ναυσικά, Αθηνα

23/05/2014
Αγαπητή φίλη,
καταρχήν μπράβο σας που ο μικρός σας τρέφεται αποκλειστικά με το γάλα σας!

Από αυτά που περιγράφετε και λόγω του φύλου του μικρού καταρχήν θα πρέπει να αποκλειστούν παθολογικές καταστάσεις όπως η πυλωρική στένωση. Σε αυτό θα βοηθήσει ένας υπέρηχος από εξειδικευμένο παιδοακτινολόγο.

Από την άλλη είναι πιθανό οι έμετοι να οφείλονται απλά και μόνο στο ότι ο μικρός σας ίσως τρώει παραπάνω από την χωρητικότητα που έχει το στομαχάκι του. Για να γίνει όμως μια ακριβής διαφοροδιάγνωση θα πρέπει να ληφθεί και ένα λεπτομερές οικογενειακό ιστορικό.

Υπάρχουν άραγε αλλεργίες ή δερματίτιδα στην οικογένεια οπότε ίσως θα έπρεπε να σκεφτούμε και την αλλεργία από τα γαλακτοκομικά που περνάνε στο μητρικό γάλα; Μήπως έχετε πολύ έντονο αντανακλαστικό έκθλιψης του γάλακτος ή μήπως απλά και μόνο δεν πρόκειται για εμέτους αλλά για αναγωγές;

Συζητήστε τα με τον παιδίατρό σας πάντα με γνώμονα την συνέχιση του θηλασμού και είμαι σίγουρη ότι σύντομα θα ανακουφιστεί και το μικρό σας αγοράκι…

Καλή συνέχεια σε αυτό το υπέροχο ταξίδι!

Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό

Σχετικά άρθρα:

1 Σχόλιο

  1. Και το δικό μου το αγοράκι είχε ακριβώς το ίδιο. Και το στήθος μου ήταν γεμάτο γάλα, και ένιωθα πως δεν άδειαζε ποτέ, και πόναγα και έτρεχε το γάλα ποτάμι. πχ μπορεί να ξύπναγα και να χε γεμίσει το κρεβάτι γάλα από το στήθος μου γιατί είχε γεμίσει πλέον και άδειαζε… 🙁

    Τα μωράκια μην ξεχνάμε πως εκτός από την τροφή, έρχονται στο στήθος και για να πιπιλίσουνε. Ο γιος μου είχε ελαφριά γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, αλλά δεν του έδωσα φάρμακο συν μεγάλη ανάγκη να πιπιλάει συνέχεια. Του έδωσα τελικά πιπίλα…

    Από τότε οι εμετοί μειώθηκαν στο ελάχιστο, μιας και για παρηγοριά έπαιρνε πλέον πιπίλα και για φαί το στήθος και η παραγωγή μου εξομαλύνθηκε και ήρθε στα ίσα της. Όταν έφτασε 3 μηνών, όπως συμβαίνει και σε πολλά μωράκια, ξεπέρασε εντελώς και από μόνος του το θέμα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και δεν χρειάστηκε να πάρει το βρέφος φάρμακα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *