Θηλάζει και ξυπνάει συνέχεια. Πότε θα αρχίσει να κοιμάται συνεχόμενα;

Θηλάζει και ξυπνάει συνέχεια. Πότε θα αρχίσει να κοιμάται συνεχόμενα;

O γιος μου είναι 17 μηνών και μέχρι τώρα δεν έχει κοιμηθεί ποτέ συνεχόμενα πάνω από 2 ώρες. Να επισημάνω πως τον θηλάζω πρωί, βράδυ και κατά τη διάρκεια της νύχτας που ξυπνάει. Επίσης πιπίλα δεν δέχεται. 

Κάθε βράδυ ξεκινά ο γολγοθάς. Ο πρώτος κύκλος ύπνου που κάνει διαρκεί 2 ώρες περίπου. Έπειτα ξυπνάει ανά μια ώρα με κλάματα και το μόνο που τον ηρεμεί είναι ο θηλασμός. 

Δεν έχω καταφέρει να τον κοιμίσω με κανέναν άλλον τρόπο ούτε εγώ ούτε ο μπαμπάς ούτε κάποιος άλλος συγγενής, και φυσικά δεν ακολουθούμε την τακτική του να αφήσουμε το μωρό να κλαίει, οπότε καταλήγουμε πάντα να τον θηλάζω ώστε να κοιμηθεί. 

Αυτό γίνεται κάθε βράδυ 5-7 φορές. Ο παιδίατρος μου με καθησύχασε πως το κάνει μόνο για παρηγοριά, καθώς η ανάπτυξη του είναι πολύ καλή και πάντα πάνω από τις καμπύλες, οπότε να κάνω υπομονή. 

Κάτι τέτοιο με έχει εξουθενώσει όπως καταλαβαίνετε, και πιστεύω πως ούτε ο μικρός κάνει ποιοτικό ύπνο, καθώς ξυπνάει συνέχεια. Πιστεύετε πως αυτή η κατάσταση είναι κάτι ψυχολογικό; Πως να το αντιμετωπίσω; Πότε θα πρέπει να αρχίσει να κοιμάται συνεχόμενα;

Ευχαριστώ για τον χρόνο σας!

Λίνα, Θεσ/νίκη

7/3/2016
Απαντά η Μαρία Λαζαρίδου, Ψυχολόγος, Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Αγαπητή μαμά Λίνα,
μπράβο σας για ότι έχετε καταφέρει με το θηλασμό του μικρού σας.

Αναρωτιέμαι γιατί θηλάζετε μόνο πρωί-βράδυ. Τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας εργάζεστε;

Ο μικρός σας, δείχνει να αναπληρώνει τους θηλασμούς της ημέρας το βράδυ. Εσάς σας έχει συνδέσει με το θηλασμό και δεν θα μπορέσετε να τον κοιμίσετε χωρίς να τον θηλάσετε. Αυτό θα γίνει όταν απογαλακτίσει με το καλό.

Όσο είστε και εσείς παρούσα το βράδυ σπίτι δεν μπορεί να «ξεγελαστεί» και να μην αναζητήσει εκείνο που τον παρηγορεί καλύτερα για να κοιμηθεί που δεν είναι τίποτα άλλο από το στήθος και την αγκαλιά σας.

Καταλαβαίνω ότι δεν μπορείτε να κοιμηθείτε συνεχόμενα. Χαλαρώστε και σκεφτείτε ότι ο θηλασμός είναι κάτι που το έχει ανάγκη τώρα στη φάση ανάπτυξης που βρίσκεται.

Η πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση που βιώνετε δεν είναι κάτι ψυχολογικό όπως ρωτάτε. Το πρόβλημα δημιουργείται από τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το φυσιολογικό ύπνο: 8 ώρες ύπνου χωρίς διακοπές για να ξεκουραστούμε γιατί το επόμενο πρωινό μας περιμένει ένα πρόγραμμα με εργασία και τις υπόλοιπες υποχρεώσεις μας είναι αποτέλεσμα του σύγχρονου τρόπου ζωής.

Μη ξεχνάτε ότι παλιότερα οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας στο χωριό δεν κοιμόντουσαν ποτέ συνεχόμενα γιατί έπρεπε να βάλουν ξύλα στο τζάκι για να διατηρήσουν τη ζέστη στο σπίτι, να φροντίσουν κάποιο παιδί , να απομακρύνουν κάποιο έντομο ή να προετοιμάσουν το φαγητό της επόμενης ημέρας (ζύμωμα κτλ).

Ο διακεκομμένος ύπνος ήταν για εκείνους κάτι φυσιολογικό. Το πρωί ξυπνούσαν ξεκούραστοι για να ξεκινήσουν τις υπόλοιπες βαριές εργασίες της ημέρας. Μόνο στις πόλεις που έχουμε εξασφαλίσει τις βασικές ανάγκες μας για θέρμανση, σίτιση και ικανοποίηση των βασικών μας αναγκών κ.α ο συνεχόμενος ύπνος είναι το σύνηθες.

Όσο ο μικρός σας μεγαλώνει, ωριμάζει και ο κύκλος του ύπνου του. Οι συνήθειες του ύπνου περνούν διάφορα στάδια και φτάνουν στην ωριμότητα. Αυτή έρχεται σε διαφορετικό χρόνο για κάθε παιδί και εξαρτάται από την ιδιοσυγκρασία του και τις ανάγκες του.

Ο μικρός σας είναι εκείνος που θα σας δείξει ποιες ανάγκες έχει την εκάστοτε στιγμή και εσείς θα προσπαθήσετε να ανταποκριθείτε για να τις ικανοποιήσετε όπως πολύ καλά το έχετε κάνει έως τώρα.

Το μεγάλωμα ενός παιδιού έχει τις δυσκολίες τους και τις αλλαγές στις οποίες πρέπει να προσαρμοστείτε αλλά κρύβει και ευχάριστες εκπλήξεις που θα τις ανακαλύψετε σιγά σιγά στη πορεία που έχετε ήδη ξεκινήσει.

Καλή συνέχεια.

    Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό


    Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται εδώ, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Σχετικά άρθρα:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *