Αποθήλασα γιατί νόμισα ότι αυτό έφταιγε που ξυπνούσε τα βράδια…

Αποθήλασα γιατί νόμισα ότι αυτό έφταιγε που ξυπνούσε τα βράδια…

Απαντά η Ειρήνη Παφίτη-Δημητρίου
Παιδίατρος MB ChB MRCPCH
Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Έχουμε μία κόρη ενός έτους. Τη θήλασα αποκλειστικά μέχρι που την σταμάτησα γιατί νόμισα ότι αυτό φταίει που ξυπνούσε τα βράδια. Ξυπνούσε κάθε 1,5 έως 3 ώρες κάθε νύχτα με αποτέλεσμα να μην μπορώ να κοιμηθώ εγώ αρκετά και να μην είμαι αποδοτική στην δουλειά μου!!

Εδώ και ένα μήνα περίπου την θήλαζα το απόγευμα και της άρχισα το ξένο γάλα πριν κοιμηθεί. Μέχρι που αραίωσα πολύ τον θηλασμό. Τώρα έχει μία βδομάδα να θηλάσει! Πάλι όμως ξυπνάει τα βράδια αλλά με πιο ικανοποιητικά χρονικά διαστήματα έως 4 ώρες. Περίμενα ότι θα χόρταινε γάλα και θα ξυπνούσε το πρωί.

Μου φαίνεται ότι κακώς σταμάτησα τον θηλασμό τελικά. Τώρα αναρωτιέμαι τι άλλο μπορώ να της κάνω;

Ο παιδίατρος μας μας παρότρυνε να την ταΐζουμε όποτε αυτή θέλει γιατί κάποια στιγμή είχε χάσει 0,5 κιλό και άρα είπε ότι το παιδί πεινάει και πρέπει να τρώει και την νύχτα. Βέβαια, τον επόμενο μήνα το ξαναπήρε. Τώρα είναι 12 μηνών και 2 ημερών, 73 εκ. και 9,5 κιλά!

Ζητώ απεγνωσμένα την συμβουλή σας γιατί δεν είναι καιρός να μείνω χωρίς δουλειά έχω κουραστεί πολύ από ένα χρόνο διακεκομμένου ύπνου!!! Απέκτησα υπόταση και ζαλάδες!!!

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τον πολύτιμο χρόνο σας!
ΒαλεντίναΘεσσαλονίκη

17/07/2013

Αγαπητή Βαλεντίνα
Μπράβο σου που Θήλασες για 11μήνες και ενώ δούλευες.

Πολλές μανούλες σταματάνε το θηλασμό για να κοιμούνται καλύτερα τα μωρά τους χωρίς αυτό να έχει κάποιο αποτέλεσμα. Το ξένο γάλα βοηθά γιατί είναι πιο δυσκολοχώνευτο και βαρύ αλλά δεν λύνει το πρόβλημα.

Για αρκετά παιδάκια ενός έτους τα ξυπνήματα είναι φυσιολογικά και μπορεί στα ξυπνήματα να χρειάζονται τροφή, αγκαλιά, βοήθεια να ξανακοιμηθούν, ή επιβεβαίωση της παρουσίας των γονιών.

Αν το παιδάκι σου ξυπνά επειδή πεινάει καλό είναι να προσπαθήσεις να τρώει πιο συχνά γεύματα μέσα στη μέρα, πλούσιο βραδινό και μετά γάλα πριν από τον ύπνο. Αν συνεχίζει να πεινά μέσης στην νύχτα θα συνεχίσεις να δίνεις γάλα.

Αν χρειάζεται αγκαλιά και επιβεβαίωση της παρουσίας σας δεν μπορείτε να αφήσετε το μωρό να κλαίει και πρέπει να το πάρετε αγκαλιά για να ηρεμήσει.

Σε αυτή την ηλικία ξεκινά το άγχος αποχωρισμού από τους γονείς και ενώ το παιδάκι ανεξαρτητοποιείται χρειάζεται ακόμη περισσότερο την επιβεβαίωση της παρουσίας σας και η παρουσία σας θα του δώσει περισσότερη ανεξαρτησία και αυτοπεποίθηση στο μέλλον.

Αν το μωράκι σας δεν ξέρει να κοιμάται εύκολα τότε χρειάζεται μια καλή ρουτίνα ύπνου, πάντα σε συγκεκριμένη ώρα και πριν κουραστεί υπερβολικά, με τη δική σας παρουσία και προσπαθώντας να του δώσετε θετικούς συνειρμούς που να μπορεί να χρησιμοποιήσει από μόνο του και κατά τη διάρκεια της νύχτας πχ αρκουδάκι.

Καλή επιτυχία και υπομονή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *