Γεια σας. Είμαι η πανευτυχής μητέρα ενός αγοριού 12 μηνών. Ο μικρός μου γεννήθηκε φυσιολογικά και χωρίς επισκληρίδειο στις 4 Σεπτεμβρίου του 2014.
Από τη στιγμή της γέννησης του τράφηκε αποκλειστικά με το δικό μου γάλα και δεν έχει λάβει ούτε σταγόνα υποκατάστατου μητρικού γάλακτος.Μέχρι εδώ όλα καλά. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε έχει να κάνει με τον ύπνο του. Ένα ολίγοις, έχω να κοιμηθώ παραπάνω από τρεις συνεχόμενες ώρες από την ημέρα που γεννήθηκε.
Μέχρι την ηλικία και των 6 μηνών δεν είχαμε κάνει κάποια ιδιαίτερη προσπάθεια να σταματήσουμε το βραδινό φαγητό. Οι μήνες όμως πέρασαν και φτάσαμε στους 12 όπου ο μικρός μου μπορεί να θηλάζει ακόμα και 6 φορές μέσα σε ένα βράδυ!
Να σημειωθεί ότι τρώει πολύ φαγητό και έχω διαπιστώσει ότι από όλες τις φορές που θηλάζει τα βράδια μόνο δυο από αυτές καταπίνει γάλα, τις υπόλοιπες απλά πιπιλάει.
Είναι σχετικά ελαφρύς και φοβερά υπερκινητικός οπότε δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο όντως να πεινάει τα βράδια. Το να θηλάζει όμως σχεδόν όλη νύχτα είναι κάτι που με έχει εξαντλήσει.
Μένουμε στη Σουηδία και η παιδίατρος εκεί μου έχει συστήσει να τον αναλαμβάνει ο μπαμπάς του κάθε φορά που ξυπνάει. Το έχουμε δοκιμάσει άπειρες φορές με πιο συνηθισμένο αποτέλεσμα ο σύζυγος μου εξουθενωμένος από το κλάμα του να μου τον παραδίδει.
Όσους Έλληνες παιδίατρους έχω ρωτήσει μου λένε ότι φταίει ο θηλασμός και ότι μόνο όταν τον σταματήσω θα κοιμηθεί καλά το παιδί μου. Εγώ όμως αρνούμαι πεισματικά να το πιστέψω. Ακόμα κι αν είναι έτσι δεν είμαι διατεθειμένη να κάνω “εκπτώσεις” στην ανατροφή του παιδιού μου προκειμένου να κοιμηθώ.
Θα ήθελα επίσης να επισημάνω ότι είμαστε μια πολύ ήρεμη οικογένεια με συγκεκριμένο ημερήσιο πρόγραμμα, κάτι που από όσο ξέρω βοηθά τα παιδιά να κοιμούνται καλύτερα.
Δεν ξέρω τι άλλο να δοκιμάσω… Δεν θέλω να τον κάνω να κλαίει, δεν θέλω να σταματήσω να θηλάζω, αλλά πραγματικά χρειάζομαι λίγο ύπνο…Οποιαδήποτε σύστασή σας θα μου ήταν πολύτιμη.
Με εκτίμηση,
Σοφία, Στοκχόλμη
10/08/2015 |
Πόσο δυνατό ένστιχτο έχεις! Παρά τις “συστάσεις κάποιων παιδιάτρων” δεν σταματάς τον θηλασμό παρά την κούραση!
Αν σταματούσες να θηλάζεις πιθανόν το μωράκι σου να κοιμόταν περισσότερο, χωρίς όμως να είναι σίγουρο αυτό, καθώς πολλά παιδιά σε αυτήν την ηλικία, ακόμη και αν δεν θηλάζουν, εξακολουθούν να ξυπνάνε αρκετές φορές την νύχτα. Μπορείς να διαβάσεις το βιβλίο “Τα μωρά είναι άνθρωποι της νύχτας” για να ενημερωθείς πάνω σε αυτό.
Στην πρώτη περίπτωση, που πιθανόν να μην ξυπνούσε πλέον, αυτό δεν θα σημαίνει πως θα είχε ξεπεραστεί το βαθύτερο αίτιο που το οδηγούσε στο να ξυπνάει το βράδυ αποζητώντας την ανακούφιση της αγκαλιάς και του θηλασμού, αλλά πως καθώς δεν θα είχε αυτή τη διέξοδο θα προσαρμοζόταν μέσα από την συναισθηματική παραίτηση, που θα το ακολουθούσε σαν στοιχείο του χαραχτήρα του σε όλη τη ζωή.
Το μωράκι σου ψυχοσυναισθηματικά και βιοφυσικά βρίσκεται ακόμη στο στοματικό στάδιο γεγονός που σημαίνει πως ακόμη και αν τρώει στερεές τροφές ικανοποιητικά ο θηλασμός ακόμη αποτελεί αναπόσπαστη εμπειρία της ζωής του.
Η φάση αυτή αρχίζει να ολοκληρώνεται από τους 18 μήνες ζωής μέχρι και τα 3,5 περίπου ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε παιδιού και στην συνέχεια μεταβαίνει στη γενετήσια φάση, περνώντας γρήγορα στην κοινωνία μας από το πρωκτικό και φαλλικό στάδιο ανάπτυξης κατά τα οποία οι κύριες ερωτογενείς ζώνες που παίζουν κυρίαρχο ρόλο στην διαμόρφωση της προσωπικότητας και της αλληλεπίδρασης με το περιβάλλον δεν είναι πλέον το στόμα.
Αναφέρεις πως το παιδάκι σου είναι “υπερκινητικό”. Δεν ξέρω αν αυτό σημαίνει πως έχει ένταση και στην προσπάθειά του να χαλαρώσει επιδιώκει να θηλάζει περισσότερο την νύχτα από ότι θα χρειαζόταν αν χαλάρωνε ευκολότερα.
Περιγράφεις την περιγεννητική εμπειρία σας σχετικά καλή, πιθανόν να ήταν, αν και ξέρεις πόσα πράγματα δεν γνωρίζουμε για τις ουσιαστικές ανάγκες των νεογέννητων και δυστυχώς καταφεύγουμε σε πρακτικές που τα στρεσάρουν ακόμη κι αν ο τοκετός ήταν χωρίς επισκληρίδιο όπως ο δικός σου!
Δεν γνωρίζω για παράδειγμα πως ήσουν κατά την εγκυμοσύνη: Ξεκίνησε αυθόρμητα ο τοκετός: που γέννησες και με ποιους; Σου χορηγήθηκε ωκυτοκύνη; κόπηκε ο λώρος πριν να σταμητήσει ο παλμός ; Διασφαλίστηκε η συνεχής επαφή με την μητέρα: Που κοιμάται το μωράκι σου: Έχεις αρχίσει να εργάζεσαι: Έχεις χέρια να σε βοηθούν: Ξεκουράζεσαι αρκετά; Ποια η δική σου εμπειρία τοκετού θηλασμού: θηλάζει το μωράκι σου χωρίς εμπόδια κατά την ημέρα: και πολλά άλλα…
Πρακτικά, θηλάζετε όσο ζητά κατά την ημέρα, να κοιμάται μαζί σας, να ξεκουράζεστε όποτε σας δίνεται η ευκαιρία. Αν σε κάποιους από τους τομείς που αναφέρθηκαν οι προηγούμενες ερωτήσεις μου υπάρχουν θέματα φροντίστε τα (!), ευκαιρία είναι για το μωράκι σας και για σας. Αν τελικά υπάρχει παρ’ όλα αυτά ένταση στο μωράκι, μπορείτε να καταφύγετε στην οργονοθεραπεία ,στη οστεοπαθητική, στην ομοιοπαθητική για να ξεπεραστούν τραύματα εν τω γενάσθαι πριν εδραιωθούν στη σχέση και στο χαραχτήρα.
Καλή επιτυχία
- Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό“
Σχετικά άρθρα:
- Θέλει να θηλάζει όλο το βράδυ! Πώς θα αντέξω την εξάντληση;
- Ξυπνά τη νύχτα κάθε δυο ώρες για να θηλάζει. Τι θα κάνω;
- Γιατί το 2 χρόνων παιδί μου κάνει συχνούς βραδινούς θηλασμούς;
- Τα μωρά και τα νήπια δε συνηθίζουν να κοιμούνται όλη τη νύχτα γιατί…
- Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι νέοι γονείς για τον (κοινό) ύπνο του μωρού και το θηλασμό
- Οι μητέρες που θηλάζουν δεν είναι περισσότερο άυπνες ή κουρασμένες
- 10 Αλήθειες για πιο ήσυχους γονείς και πιο ήρεμο ύπνο
Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπεύτρια, Doula, IBCLC, Σύμβουλος Περιγεννητικής Αγωγής Lamaze
Τέως επιστημονικός συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com