Μειώνεται το μητρικό γάλα ή αλλάζει γεύση όταν έρχεται η έμμηνος ρύση;

Μειώνεται το μητρικό γάλα ή αλλάζει γεύση όταν έρχεται η έμμηνος ρύση;

Το μωρό μου είναι 53 ημερών και μου ήρθε περίοδος. Μειώνεται το γάλα ή αλλάζει γεύση;

Ο μικρός δεν τρώει πολύ ώρα, τρώει περίπου 10 λεπτά, πολλές φορές πνίγεται από την γρηγοράδα του. Τη μέρα που είδα αίμα, τρώει πολύ λίγη ώρα, 3-5 λεπτά, έχει και πονάκια. 

Δεν μπορώ να καταλάβω αν φταίει το γάλα ή αν πονάει από τους κολικούς.

Αλεξία, Αθήνα

18/1/2016
Απαντά η Σοφία Δούμα, Μαία, Εκπαιδευτικός, Διεθνώς Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC


Αγαπητή Αλεξία,
Να σας ζήσει το μωράκι σας!

Από τα συμπληρωματικά στοιχεία που μας δώσατε, φαίνεται πως το μωρό σας παίρνει πάρα πολύ καλό βάρος!

Όταν έρχεται η έμμηνος ρύση, είναι λογικό να έχουμε μία μικρή μείωση στην παραγωγή τις πρώτες μέρες, καθώς και αλλαγή στη γεύση του γάλακτος. Αυτό είναι παροδικό και μέσα σε λίγες μέρες τόσο η ποσότητα όσο και η γεύση επανέρχονται στο φυσιολογικό.

Το γεγονός ότι πνίγεται το μωρό μπορεί να οφείλεται στο έντονο αντανακλαστικό της έκλυσης του γάλακτος (let down).

Αυτό δημιουργεί δυσκολία στα μωρά να διαχειριστούν την μεγάλη ποσότητα του γάλακτος που έρχεται στην αρχή του θηλασμού και τα κάνει να είναι ανήσυχα στο στήθος, συχνά να αφήνουν τη θηλή και να δείχνουν πως πονάνε (κολικοί). Μπορεί να μειώσουν τον χρόνο του θηλασμού, καθώς τους είναι δύσκολο να παραμείνουν στο στήθος λόγω της έντονης ροής και να χρειάζονται συχνά ρέψιμο.

Μπορείτε να βγάζετε λίγο γάλα με το χέρι σας,  πριν βάλετε το μωρό να θηλάσει ή, εναλλακτικά, την ώρα που νιώθετε το let down να βγάζετε το μωρό από το στήθος και να βγάζετε λίγο γάλα με το χέρι. Θα βγάλετε τόσο γάλα ώσπου να μειωθεί ο πίδακας γάλακτος που θα βγαίνει από το στήθος και η ροή θα γίνει πιο ήπια. Τότε θα επαναφέρετε το μωρό στο στήθος ώστε να μπορέσει να θηλάσει με μεγαλύτερη ευκολία και χωρίς να χρειάζεται να διαχειριστεί πολύ μεγάλη ποσότητα γάλακτος η οποία θα έρχεται πολύ γρήγορα στο στόμα του.

Άλλες τεχνικές που μπορεί να βοηθήσουν είναι να θηλάζετε ελαφρώς ξαπλωμένη προς τα πίσω, με το μωρό σε όρθια θέση και λίγο ψηλότερα από το ύψος του στήθους ή ακόμα και να θηλάζετε ξαπλωμένη στο πλάι.

Παρακολουθείτε το χρώμα των κοπράνων του μωρού. Το φυσιολογικό χρώμα στα μωρά που θηλάζουν είναι κίτρινο-μουσταρδί με κόκκους.

Σας εύχομαι καλή συνέχεια στο όμορφο ταξίδι του θηλασμού και της μητρότητας!

    Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό


    Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται εδώ, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *