Είναι φυσιολογικό το μωρό να έχει πάρει σε 1,5 μήνα 2 κιλά μόνο με θηλασμό;

Είναι φυσιολογικό το μωρό να έχει πάρει σε 1,5 μήνα 2 κιλά μόνο με θηλασμό;

Έχω ένα αγοράκι 48 ημερών και το θηλάζω αποκλειστικά από την πρώτη ώρα. Γεννήθηκε 3.220γρ. και 49εκ. ύψος. Σήμερα είναι 5.400γρ. και 55 εκ. ύψος. Οι κενώσεις του αρκετές και φυσιολογικές. 

Κοιμάται περίπου στις 10-11 το βράδυ και ξυπνάει στις 3 και μετά στις 6 περίπου για να φάει. Κατά τη διάρκεια της μέρας όμως θέλει να τρώει πιο συχνά, περίπου κάθε 1,5-2 ώρες και γενικά να τον έχω στο στήθος να πιπιλάει. Την πιπίλα δεν την δέχεται φυσικά. 

Το ερώτημά μου αφορά το βάρος του. Είναι φυσιολογικό να παίρνει τόσο πολύ βάρος; Ο παιδίατρος μου είπε ότι όποτε θέλει να τρώει, δεν υπάρχει πρόβλημα. Θα ήθελα όμως και τη γνώμη σας γιατί τον βλέπω λαίμαργο το μικρό και ανησυχώ λίγο για το μέλλον. Είναι φυσιολογικό να έχει πάρει σε 1,5 μήνα 2 κιλά περίπου; Μήπως φταίω εγώ σ’ αυτό επειδή τον έχω συνέχεια στο στήθος όποτε γκρινιάζει ώστε εκείνος να τρώει πάλι; 

Θα χαρώ να δω την απάντηση σας. 

Ευχαριστώ. 

Χριστίνα, Αθήνα

11/9/2017
Απαντά η επιστημονική συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com Ειρήνη Παφίτη-Δημητρίου, Παιδίατρος MB ChB MRCPCH, Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Αγαπητή Χριστίνα,

Τα παιδιά που βάζουν μπόλικο βάρος τους πρώτους μήνες με αποκλειστικό μητρικό θηλασμό Συνήθως δείχνουν σημαντική μείωση στον ρυθμό ανάπτυξης μετά τον τέταρτο μήνα. Αυτά τα παιδιά έχουν μειωμένο κίνδυνο παχυσαρκίας σαν ενήλικες γιατί με τον μητρικό θηλασμό σιγά-σιγά ρυθμίζουν από μόνα τους τις ανάγκες τους.

Απλά όταν ξεκινήσετε στον έκτο μήνα στερεές τροφές να προσπαθήσεις να δίνεις υγιεινές λύσεις και να αφήνεις πάντα το παιδί σου να τρέφεται με στοργική διατροφή. Δηλαδή να ανταποκρίνεσαι πάντα στα σημάδια πεινάς αλλά και τα σημάδια κορεσμού του παιδιού σου.

Συνέχισε έτσι και τα πάτε μια χαρά.

    Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται στο mitrikosthilasmos.com, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *