Άρνηση μωρού να πιει αποψυγμένο μητρικό γάλα

Άρνηση μωρού να πιει αποψυγμένο μητρικό γάλα

 

Ο γιος μου είναι 3 μηνών και 10 ημερών και τον θηλάζω αποκλειστικά. Μετά τις πρώτες 40 ημέρες άρχισα να αντλώ γάλα για να μπορεί να τρώει όταν χρειάζεται να λείπω.

Έχουμε δοκιμάσει 3 φορές να του δώσουμε (δύο ο μπαμπάς και μία η γιαγιά) και δεν το πίνει. Έχω διαβάσει για την μεταλλική γεύση και όντως φαίνεται να έχει.Το αντλημένο ημέρας το έχει πιει 2 φορές που του το έχουμε δώσει. Θα μπορούσα να αναμείξω αποψυγμένο με φρέσκο; και αν ναι, πώς ακριβώς για να είναι ασφαλές;

Έχω στην κατάψυξη τουλάχιστον 4 λίτρα γάλακτος που λυπάμαι να πετάξω! Θα μπορούσα να τα δωρίσω σε περίπτωση που ο μικρός αρνείται να τα πιει; Η διαδικασία με το βρασμό που φαίνεται χρονοβόρα.

Ευχαριστώ πολύ

Λίνα, Άλιμος, Αθήνα
12/10/2016
Απαντά η επιστημονική συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com Σοφία Αλεβιζάκη, Παιδίατρος, Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας IBCLC

Αγαπητή φίλη,
η μεταλλική ή “ταγγισμένη” γεύση δε σημαίνει ότι το γάλα είναι χαλασμένο μια και αυτό διαθέτει πολύ ισχυρούς αντιμικροβιακούς παράγοντες.

Η περίσσεια του ενζύμου λιπάση, το οποίο διασπάει το λίπος του μητρικού γάλακτος, μπορεί να προκαλέσει αυτή τη συχνά δυσάρεστη για τα μωρά γεύση. Η διάσπαση αυτή, βοηθάει να είναι πιο εύπεπτο το λίπος για τα μωρό, να απορροφώνται καλύτερα οι λιποδιαλυτοί θρεπτικοί παράγοντες (πχ η βιταμίνη D και A) καθώς και τα ελεύθερα λιπαρά οξέα. Επίσης η επαγόμενη από τα χολικά άλατα λιπάση του μητρικού γάλακτος αδρανοποιεί τα πρωτόζωα.

Τι μπορείτε να κάνετε:

Προσπαθήστε τα σκεύη όπου αποθηκεύετε το αντλημένο γάλα να είναι κατά προτίμηση γυάλινα ή πλαστικά από πολυπροπυλένιο ή πολυβουτυλένιο (σκληρό πλαστικό). Ελέγξτε ότι δεν υπάρχουν διαρροές. Ένα κουτί με σόδα μαγειρικής στη συντήρηση ή στα κατάψυξη μπορεί να απορροφήσει τυχόν οσμές.

Καταψύξτε το γάλα μόνο αν δε σκοπεύετε να το χρησιμοποιήσετε τις επόμενες 3-7 ημέρες στη πίσω πλευρά του ψυγείου (όχι στη πόρτα). Αυτό είναι το διάστημα που διατηρείται το γάλα στη συντήρηση του ψυγείου. Με τη κατάψυξη καταστρέφονται μεν τα ζωντανά κύτταρα (πχ βλαστοκύτταρα) που περιέχει το μητρικό γάλα. διατηρούνται όμως οι περισσότερες ανοσολογικές του ιδιότητες.

Μπορείτε να ζεστάνετε το φρεσκοαντλημένο γάλα στους 82 βαθμούς Κελσίου (μέχρι να εμφανιστούν ελάχιστες φυσαλίδες), να το κρυώσετε και να το αποθηκεύσετε άμεσα.

Η επαγόμενη από τα χολικά άλατα λιπάση διασπάται με θέρμανση του γάλακτος στους 62,5 βαθμούς Κελσίου για ένα λεπτό ή στους 72 βαθμούς για 15 δευτερόλεπτα.

Ανακατέψτε σταδιακά το κατεψυγμένο γάλα (αφού το έχετε φέρει στη ίδια θερμοκρασία) με φρέσκο αυξάνοντας σταδιακά τις ποσότητες.

Υπέροχη και η σκέψη σας να το δωρίσετε! Μπορείτε να το δωρίσετε στη τράπεζα γάλακτος στο νοσοκομείο Έλενα Βενιζέλου (περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ (http://www.f-thilasmos.gr/thilasmos/ipostiriktikes-domes/unicef?id=32)

Στείλτε νέο ερώτημα
προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό
Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται στο mitrikosthilasmos.com, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *