Οι “ειδικοί” απαντούν # 130 – Θέμα: γεύση και μυρωδιά μητρικού γάλακτος

Οι “ειδικοί” απαντούν # 130 – Θέμα: γεύση και μυρωδιά μητρικού γάλακτος

ΕΡΩΤΗΣΗ

Γεια σας. Το μωρό μου είναι 3 μηνών και πίνει γάλα που αντλώ αποκλειστικά τους τρεις αυτούς μήνες.

Δύο ερωτήσεις σχετικά με τη γεύση του γάλακτος.
1ον ξεπάγωσα γάλα της κατάψυξης για να κάνω δοκιμαστικό πριν γυρίσω στη δουλειά και μύριζε κάπως περίεργα. Το μωρό μου όμως το ήπιε. Σε περίπτωση που είχε ξινίσει ή χαλάσει το μωρό θα το καταλάβαινε ή θα το έπινε;

2ον Τις τελευταίες μέρες το γάλα μου νομίζω είναι αλμυρό και δεν μυρίζει σαν ζαχαρόυχο όπως παλιά. Είναι φυσιολογικό και πως μπορώ να το φτιάξω;
Ευχαριστώ
Χριστίνα Μ., Λυκόβρυση

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 

Γεια σου Χριστίνα,

Όταν πραγματικά χαλάσει το μητρικό γάλα αποκτάει μια έντονη ξινή μυρωδιά και γεύση. Εάν το γάλα σου δεν μυρίζει έντονα χαλασμένο μπορείς να το δόσεις στο μωρό.

Για τη κατάσταση που περιγράφεις μπορεί να ευθύνεται η ο τρόπος αποθηκεύσεις του γάλακτος ή ένα ένζυμο που λέγετε lipase.

Τι σου προτείνω να αλλάξεις ή να προσέξεις όταν αποθηκεύεις μητρικό γάλα:

 • Δοχεία κατάλληλα για την αποθήκευση του γάλακτος:
   
 • Μπορείς να χρησιμοποιήσεις, είτε δοχεία από γυαλί ή πλαστικό, είτε ειδικά σακουλάκια αποθήκευσης μητρικού γάλακτος. Δοκίμασε και της τρεις εναλλακτικές για να δεις εάν υπάρχει διαφορά

  Αποθήκευση του γάλακτος:
 • Κατάψυξε το γάλα όσο πιο σύντομα μπορείς μετά την άντληση, και τάισε το μωρό όσο πιο γρήγορα μπορείς αφού το αποψύξεις.
   
 • Φρόντισε να είναι καλά κλειστά όλα τα υπόλοιπα δοχεία που έχεις μέσα στην κατάψυξη για να μην μυρίζουν.
   
 • Καμιά φορά το μητρικό γάλα όταν αποθηκεύεται χωρίζεται σε στρώματα γάλακτος και κρέμας. Πριν το δώσεις στο μωρό, ανακίνησε το ελαφρά για να ανακατευτεί.
   
 • Αποθήκευσε το γάλα στο πίσω μέρος του ψυγείου και όχι στην πόρτα.

Εάν παρόλο που ακολουθείς προσεχτικά όλες της οδηγίες για την αποθήκευση του γάλακτος, το γάλα σου μυρίζει χαλασμένο, ξινό η σαν σαπούνι μετά την αποθήκευση μπορεί να ευθύνεται ένα ένζυμο που λέγετε lipase. Πιθανολογείται ότι κάποιες μητέρες έχουν αυξημένη lipase, και ότι αυτό ευθύνεται για την αλλαγή της μυρωδιάς. Το γάλα είναι ασφαλές για το μωρό και τα περισσότερα μωρά το πίνουν χωρίς πρόβλημα .

Μπορείς να δοκιμάσεις να ζεστάνεις το γάλα αμέσως μετά την άντληση στους 82º C (μέχρι να σχηματιστούν μπουρμπουλήθρες στην άκρη – όχι να βράσει), το κρυώνεις γρήγορα και το βάζεις γρήγορα στην κατάψυξη η στο ψυγείο.

Η διαδικασία αυτή καταστρέφει ορισμένα από τα θρεπτικά στοιχεία του γάλακτος αλλά, εάν το μωρό λαμβάνει και γάλα το οποίο δεν έχει περάσει από ζέσταμα, αυτό δεν είναι πρόβλημα.

Gabi Grupe-Κανελλοπούλου
Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας I.B.C.L.C.Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ
Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *