Πότε πρέπει να προσφέρουμε το άλλο στήθος στο θηλασμό;

Πότε πρέπει να προσφέρουμε το άλλο στήθος στο θηλασμό;

 

Το  ενάμιση μηνός αγοράκι μου θηλάζει αποκλειστικά, σύμφωνα με τη ζήτηση από μέρους του. Τον τελευταίο καιρό υπάρχουν διαστήματα μέσα στην ημέρα (συνήθως τις απογευματινές ώρες) ή και μέρες ολόκληρες, που θηλάζει ανά μία ή δύο ώρες και ο θηλασμός διαρκεί δέκα-δεκαπέντε λεπτά το πολύ.

Συνήθως τον παίρνει ο ύπνος στο στήθος μου ή (μερικές φορές) απλά αρνείται να συνεχίσει. Τις πιο πολλές φορές δεν περνάμε καν στον άλλο μαστό. Έχω διαβάσει ότι το λιπαρό και πιο πλούσιο γάλα έρχεται προς το τέλος του θηλασμού. Με ποια σειρά θα πρέπει να του προσφέρω το στήθος μου ώστε να λαμβάνει το γάλα αυτό; Δηλαδή, έχοντας θηλάσει δέκα λεπτά την πρώτη φορά από τον ένα μαστό, όταν θα τον ξαναθηλάσω μετά από μια-δύο ώρες (ή και μισή) θα πρέπει να του προσφέρω τον ίδιο ή τον άλλο μαστό;Να σημειώσω ότι την τελευταία εβδομάδα παρατηρώ ότι οι μαστοί μου είναι μερικές φορές πρησμένοι και με το θηλασμό ανακουφίζομαι χωρίς να μπορώ με σιγουριά να καταλάβω πότε “αδειάζουν”.Τέλος, να σας αναφέρω ότι την τελευταία εβδομάδα τα κακάκια του είναι πρασινωπά και μερικές φορές κυπαρισσί. Πριν από πέντε μέρες είχε σε δύο μόνο κενώσεις δυο-τρεις “κλωστούλες” αίμα και η παιδίατρος μου σύστησε να διακόψω τα γαλακτοκομικά, πράγμα που έκανα.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Ελένη, Ηράκλειο
27/9/2016
Απαντά η επιστημονική συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com Σοφία Αλεβιζάκη, Παιδίατρος, Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας IBCLC

Αγαπητή φίλη,
όπως θα διαβάσετε και στο πρώτο σύνδεσμο που σας παραθέτω, δεν υπάρχουν δυο ξεχωριστοί τύποι γάλακτος, διαφορετικής αξίας, ούτε μια μαγική στιγμή που το γάλα μεταμορφώνεται σε παχιά κρέμα. Ολόκληρο το μητρικό γάλα είναι πολύτιμο, όχι μόνο οι τελευταίες σταγόνες στο τέλος του γεύματος.

  1. http://breastfeeding.support/forget-about-foremilk-and-hindmilk/
  2. http://kellymom.com/bf/got-milk/basics/foremilk-hindmilk/
  3. https://breastfeedingusa.org/content/article/worries-about-foremilk-and-hindmilk

Η μετάβαση από το πρώτο γάλα, πλούσιο σε υδατάνθρακες, στο δεύτερο, με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε λιπαρά, γίνεται πολύ σταδιακά. Όσο πιο συχνά θηλάζετε και αδειάζετε το στήθος τόσο αυξάνεται η περιεκτικότητα του λίπους στο γάλα σας. Η αύξηση βάρους του μωρού δεν οφείλεται μόνο στο λίπος αλλά στη συνολική ποσότητα που αυτό παίρνει.

Μόνο το μωρό σας ξέρει ποιο στήθος είναι πιο γεμάτο, οπότε αφήστε αυτό να αποφασίσει πόσα στήθη θα χρειαστεί στο συγκεκριμένο θηλασμό και μη διακόπτετε πρόωρα το γεύμα του με δεκάλεπτα προγράμματα. Ακούστε το μωρό σας!

Στείλτε νέο ερώτημα
προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό
Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται στο mitrikosthilasmos.com, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *