Καλησπέρα, έχω ένα αγοράκι 2 μηνών και μιας εβδομάδας. Έχω παρακολουθήσει σεμινάρια που διοργανώνουν οι μαίες στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και εκεί μιλούσαν για ένα γεύμα ανά στήθος, εφόσον περάσουν οι πρώτες 10 – 15 ημέρες (όπου ενάλλασσα τα στήθη, προκειμένου να ενεργοποιηθούν και τα δύο και να πάρει βάρος το μωρό).
Ωστόσο και στο συγκεκριμένο site και μιλώντας με άλλες μητέρες, κάποιες εναλλάσσουν τα στήθη κατά τη διάρκεια ενός γεύματος.Έχω μπερδευτεί, γι’ αυτό και απευθύνω σε εσάς το ερώτημά μου: είναι κάποιο από τα δύο σωστό; και πόση διάρκεια απαιτείται είτε για το θηλασμό με εναλλαγή στηθών είτε για το ένα στήθος;
Ρωτάω γιατί τις πρώτες 40 μέρες, προκειμένου να εγκατασταθεί ο θηλασμός δε χρησιμοποιούσα καθόλου πιπίλα, με αποτέλεσμα ο μικρός να έχει μάθει να νανουρίζεται και όλα πάνω στο στήθος και μου έχει πληγώσει τη μια ρόγα… τον άφηνα στο στήθος κι 1-1μιση ώρα.
Μαρία, Θεσσαλονίκη
Η συχνότητα και η επιλογή του μαστού πράγματι διαφέρει από βρέφος σε βρέφος και από μητέρα σε μητέρα.
Έρευνες έχουν δείξει ότι στο τέλος κάθε θηλασμού υπάρχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα λίπους από ότι στην αρχή και ότι το μητρικό γάλα την νύχτα, ενώ είναι πιθανά λιγότερο έχει περισσότερο λίπος από την ημέρα.
Για τους παραπάνω λόγους συνίσταται θηλασμός από το ένα στήθος ανά τάισμα (χωρίς αυτό σε καμιά περίπτωση να αποκλείει τον θηλασμό και από τον άλλο μαστό).
Τις ζεστές μέρες τα βρέφη μπορεί να θηλάζουν και από τα δύο για λίγα λεπτά προκειμένου να ξεδιψάσουν.
Όσο αφορά την χρήση πιπίλας η Π.Ο.Υ συστήνει την χρήση της μετά τις 6 βδομάδες από την γέννηση και ως το 1ο έτος.
Για τις θηλές, η καλή προσκόλληση το στήθος από το μωρό και το σταθερό κράτημα κατά την διάρκεια είναι αυτό κυρίως που προλαμβάνει τον πόνο/βλάβη στην θηλή και όχι η συχνότητα του θηλασμού. Μια εικόνα (βλ. αριστερά) χίλιες λέξεις!
Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό“
Σχετικά άρθρα:
- Να δίνω στο μωρό μου το ένα στήθος ή και τα δύο σε κάθε γεύμα;
- Ένα στήθος ή και τα δύο σε κάθε θηλασμό;
- Συχνότητα θηλασμών και εναλλαγές στήθους
Μητρικός Θηλασμός Fun page |
Υποστηρικτική Oμάδα Μητρικού Θηλασμού “Απανταχού θηλάζουσες“ |
Ιωάννα Βασιλάκη, Μαία, IBCLC
Τέως Επιστημονικός συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com